časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rádio všude, kam se podíváš

|

číslo 4/2005

Rádio všude, kam se podíváš

Ing. Pavel Mony,
ABB s. r. o., Elektro-Praga

Světelná technika spolu s vhodnými ovládacími a řídícími prvky přispívá ke zvyšování komfortu v interiéru. Světlo již není jediné, které ovlivňuje atmosféru v místností. Rozvoj audiovizuální techniky přináší novinky i do této oblasti elektroinstalačního materiálu. K sortimentu pasivních prvků určených k zakončení rozvodů audio- a videosignálu přibyla sada přístrojů pod názvem AudioWorld pro rozvod zvukového signálu.

Obr. 1.

Obr. 1. Schéma zapojení systému AudioWorld

Základní prvky

Základními stavebními prvky jsou dvoukanálová ústředna s tunerem FM (frekvenční modulace) a vstupem pro externí zdroj signálu, dva typy zesilovačů, dva typy reproduktorů a různé doplňky. Přístroje jsou zapojeny do tzv. audiosběrnice, která je tvořena osmižilovým kabelem.

Kryty přístrojů jsou nabízeny v designových řadách Element®, Time®, solo®, alpha nea® a alpha exclusive®.

Obr. 2. Obr. 6.

Obr. 2. Zesilovač AudioWorld v řadě Element®
Obr. 6. Reproduktor o výkonu 2 W je velký pouze jako vypínač

Konstrukce audiosběrnice

Celá audiosběrnice je tvořena několika komponentami. Hlavním prvkem je osmižilový kabel, vodič s rozměry 4 × 2 × 0,8 mm2 nebo 4 × 2 × 0,6 mm2. Druhému typu odpovídá kabel UTP (unshielded twisted pair – nestíněná kroucená dvoulinka – pozn. red.), Cat 6, jejichž rozměr je AWG 23. Délka mezi ústřednou a posledním zesilovačem (obr. 1) je pro silnější kabel asi 100 m, u slabšího vodiče je tato vzdálenost asi 50 m. Po tomto kabelu je přenášeno napájení zesilovačů 15 V DC (SELV), oba dva audiokanály a dva řídicí signály – jeden pro volbu rozhlasové stanice a druhý jako kanál pro interkom (komunikační síť prostorově omezená, umožňující oboustrannou komunikaci mezi účastníky sítě – pozn. red.). Nedílnou součástí je osmipólová komunikační zásuvka, fungující jako propojovací místo mezi ústřednou a audiosběrnicí.

Obr. 3.

Obr. 3. Ústředna s FM tunerem

Ústředna s tunerem FM – jádro systému

Hlavní součástí ozvučovacího systému AudioWorld je ústředna s tunerem FM (část přijímače, která zpracovává přijímaný signál – pozn. red.), která plní několik úkolů – obsahuje tuner FM a paměť pro osm naladěných stanic (obr. 3). Přístroj je vybaven anténním vstupem s konektorem IEC – lze tedy k němu připojit jednak dodávanou jednoduchou anténu nebo jej účastnickou šňůrou připojit k anténní zásuvce a získat tak velmi kvalitní signál. Přístroj je též vybaven dvěma konektory RCA (cinch), které jsou určeny k připojení externího zdroje zvuku a tvoří tak druhý kanál, jenž je přenášen po audiosběrnici. Proto je vhodné umístit ústřednu poblíž ostatní audio- a videotechniky. Poslední důležitou funkcí je napájení připojených zesilovačů.

Obr. 4.

Obr. 4. Zesilovač a spínač v řadě solo®

Zesilovač velký jako vypínač

Každá ozvučovaná místnost je vybavena tímto ovládacím prvkem, který opět sdružuje několik funkcí – hlavní z nich je vypnutí a zapnutí zesilovače. Pod tímto tlačítkem je schována ještě funkce Sleep, která se aktivuje přidržením tlačítka on/off po dobu asi 5 sekund. Po uplynutí časového intervalu 30 minut se zesilovač sám vypne. Další dvě tlačítka slouží pro ovládání hlasitosti, poslední dvě tlačítka pro ovládání kanálů. Tlačítkem AUX – FM se volí poslech mezi kanálem s rozhlasem a kanálem z externího zdroje. Tlačítkem PROG se přepínají rozhlasové stanice z paměti ústředny (obr. 4).

Druhá verze zesilovače s funkcí interkom obsahuje ještě dva další ovládací prvky. Tlačítko CALL aktivuje funkci interkom, tzv. síťové volání, tlačítko označené škrtnutým reproduktorem je pro funkci Nerušit. Zesilovače mohou pracovat v režimu mono nebo stereo, režim se nastavuje na spodní straně přístroje jednoduchou propojkou (obr. 5).

Reproduktory

V nabídce jsou dva typy reproduktorů, z nichž menší je opět velký pouze jako vypínač (obr. 6). Lze jej instalovat do běžných krabic pod omítku a používají se pro něj kryty stejné jako na zesilovače. Výkon reproduktoru je 2 W (RMS), frekvenční rozsah 150 až 16 000 Hz.

Obr. 5.

Obr. 5. Připojovací svorky zesilovače

Pro větší vestavné reproduktory je ideální umístění ve stropním podhledu. V nabídce je typ o výkonu 6 W (RMS), s frekvenčním rozsahem 50 až 11 000 Hz. Impedance obou typů je 16 W.

Existuje i možnost připojit externí reproduktory pomocí reproduktorových zásuvek.

Další příslušenství

Kromě montážního příslušenství k vestavným reproduktorům je důležitou součástí přídavný napájecí zdroj. Je určen k rozšíření počtu ozvučovaných míst, a tím i ke zvětšení rozsahu celého systému (obr. 5). Napájecí zdroj je připojen k audiosběrnici svokami + a – . Připojeným kontaktem R1 je ovládáno spínání zdroje a jeho odpojení v době nečinnosti celého systému.

Obr. 7.

Obr. 7. Zapojení maximální varianty systému AudioWorld

Použití AudioWorldu

Možnosti využití systému AudioWorld jsou široké, zde je pouze stručný výčet aplikací, které si zasluhují pozornost:

  • rodinné domy,
  • byty,
  • penziony a hotely,
  • restaurace a kavárny,
  • kancelářské prostory,
  • čekárny lékařů (ordinace),
  • rehabilitační pracoviště,
  • autosalony,
  • butiky, prodejny a malé provozovny.

Přístrojová řada AudioWorld rozšiřuje vybavení v designových řadách Element®, Time®, solo®, alpha nea® a alpha exclusive®. Doplňuje tak sortiment spínačů, stmívačů, žaluziových spínačů, termostatů atd. S přístroji ABB je možné ovládat nejen světlo, ale i zvuk.

Další informace:
ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3, 466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 312 059
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com
http://www.abb-epj.cz