časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Putovní výstava Fascinace světlem

|

Součástí loňského sedmého Týdne vědy a techniky byla evropská putovní interaktivní výstava o optice a optických technologiích s názvem Fascinace světlem, konaná pod záštitou AV ČR. Organizací bylo pověřeno Badatelské centrum PALS, společné pracoviště Fyzikálního ústavu a Ústavu fyziky plazmatu AV ČR. Hlavním sponzorem byla firma Osram, dalším partnerem firma Olympus C&S. Tematicky byla výstava členěna do pěti okruhů: Co je světlo, Jak vzniká světlo, Laserové světlo, Jak světlo pracuje a Světelné hry, které byly určeny pro nejmladší návštěvníky (součástí byl i Den pro učitele). Akce se setkala s mimořádným zájmem studentů, veřejnosti i médii; ve dnech 1. až 8. listopadu ji ve Veletržním paláci v Praze zhlédlo 6 647 návštěvníků.
 
Výstava se konala jako součást akce Fascination of Light – Light for Schools, společné iniciativy několika evropských organizací a svazů ze světa výzkumu, vědy, průmyslu a médií. Poprvé byla zorganizována před dvěma roky v Německu. Jejím cílem je osvětlit především školní mládeži principy, na kterých je založena moderní optoelektronika, na konkrétních příkladech ilustrovat její metody, a vzbudit tak u ní zájem o tento obor, protože optická technika a technologie jako rozhodující faktory inovací budou potřebovat množství nových vysoce kvalifikovaných odborníků. V tomto kontextu je tato putovní výstava jedním z článků vzdělávacího procesu stimulujícího zájem veřejnosti o nejprogresivnější obory high-tech. V letech 2006 až 2007 se již v několika hlavních evropských městech návštěvníci výstavy prostřednictvím funkčních modelů a multimediálních projekcí seznamovali s využitím světla v každodenním životě. Jednoduché optické pokusy a interaktivní exponáty jim pomáhaly získat představu, jak a k čemu všemu lze světlo využít.
 
Jak funguje laser? Jak pracuje laser v přehrávači DVD? Jaké optoelektronické prvky využívá mobilní telefon? Jak může laser svařovat lodě nebo fungovat jako přesný chirurgický nástroj? Jak lze pomocí světla číst genetickou informaci? Co je foton? Jak vzniká? Jak lze využít jeho unikátní vlastnosti? Jak velký je nanometr? Kolik energie ušetří moderní světelné diody? Jak přenáší optický kabel světlo? To je jen malá část z bohatého spektra otázek, na které návštěvníkům výstava poskytla odpovědi.
 
Největší podíl na celé organizaci této výstavy v Praze a na jejím úspěchu měl Ing. Jiří Ullschmied, CSc. (PALS), který koordinoval všechny činnosti od jednání se zahraničními partnery, přes technické záležitosti až po psychickou podporu všech zúčastněných. Hlavně jemu patří poděkování, k němuž se připojuje i redakce časopisu Světlo.
 
[Tiskové materiály, internet.]
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Funkční He-Ne laser, demonstrující jeho hlavni součásti, tj. výbojovou trubici, zrcadlový rezonátor a zdroj, ruce dětského návštěvníka jsou u tlačítka, kterým se laser spouští