časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Průmyslová svítidla Waldmann

|

číslo 2/2002

Průmyslová svítidla Waldmann

Kvalita a důležitost vhodného osvětlení na pracovišti, jakož i splnění speciálních požadavků pro osvětlení technických pracovišť v průmyslových závodech jsou hlavním cílem firmy Waldmann Lichttechnik. Dlouhodobá znalost problematiky osvětlování pracovišť, firemní vývoj svítidel a sledování nových technických trendů v osvětlovací technice umožňují této firmě udržet se na přední pozici mezi výrobci průmyslových svítidel.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Vysoká kvalita provedení svítidel, rovnoměrné osvětlení pracovní plochy, zamezení oslnění, velká flexibilita nastavení a upevnění, vyloučení stroboskopického efektu a dodržení všech předepsaných evropských norem – tak lze charakterizovat průmyslová svítidla firmy Waldmann Lichttechnik.

Speciální svítidla vyznačující se kvalitním mechanickým provedením a vysokým krytím jsou určena pro osvětlování pracovních prostorů, v nichž pracují zařízení od jednoduchých obráběcích strojů až po moderní obráběcí centra.

Lze je rozdělit do dvou základních skupin:

Obr. 4.

  1. Reflektorová svítidla pro halogenové žárovky různých velikostí, provedení a výkonů k intenzivnímu osvětlení malého pracovního prostoru (místa obrábění frézek, vrtaček apod.)
    Konstrukčně malá halogenová svítidla s velkým světelným tokem slouží k místnímu osvětlení obráběcích prostorů a řady pracovišť pro přesnou práci až po osvětlení např. pracovních míst šicích strojů. Mají velkou světelnou účinnost, dvojitou tepelnou izolaci, samochladicí hlavu. Vyrábějí se verze s krytím IP44, IP54 a IP65. Upevňují se na stroje různými typy ramen a držáků, včetně magnetických, s možností libovolného polohování a směrování svítidla. Nevytvářejí stroboskopický efekt, mají dlouhou životnost a snadno se udržují. Zástupcem této řady svítidel je typ MHW60 (obr. 1).
    Dalším představitelem jsou konstrukčně středně velká halogenová svítidla s vestavěnou mřížkou proti oslnění s krytím IP65. Hladké vnější krycí sklo usnadňuje údržbu a je odolné proti agresivním kapalinám a kovovým částem odletujícím z obráběných materiálů. Napájecí napětí je 24 V a jako světelný zdroj je použita halogenová žárovka o příkonu 60 W. Volitelným příslušenstvím svítidla je transformátor 230 V/24 V.

  2. Obr. 5.
  3. Svítidla pro trubicové zářivky k intenzivnímu rovnoměrnému osvětlení velkých pracovních ploch, obráběcích center a robotizovaných pracovišť
    Mezi tato svítidla patří svítidlo RL 70 (obr. 2). Je to zářivkové svítidlo pro ideální rovnoměrné osvětlení pracovních prostorů obráběcích center.
    Zářivková svítidla této řady (obr. 3 a obr. 4) se vyznačují dokonalou mechanickou konstrukcí, možností osadit je patentovanou parabolickou mřížkou proti oslnění. Jejich elektronické provedení předchází nežádoucímu stroboskopickému efektu. Na obou koncích válce je použit speciální bajonetový uzávěr (obr. 3), který zajišťuje vysoký stupeň krytí svítidla IP67. Elektrická výbava svítidla se liší podle jeho provedení. Předřadníky mohou být klasické elektromagnetické nebo elektronické, mohou být umístěny ve svítidle vedle zářivky nebo za zářivkou, ale také odděleně mimo svítidlo. Jako světelné zdroje je možné použít kompaktní zářivky, lineární zářivky T8 (průměr 26 mm) a T5 (průměr 16 mm). Základní napájecí napětí těchto svítidel je 230 V. Některé typy lze napájet stejnosměrným nebo střídavým proudem 24 V.
    Provedení RL70C 136SB je navíc určeno pro horké provozy se stálou provozní teplotou okolí svítidel až 110 °C.

Obr. 6.

Při montáži je možné použít širokou řadu různých úchytů a třmenů.

Svítidlo AWD v nabídce zastupuje přenosná svítidla (obr. 5).

Jeho difuzor tvoří borosilikátové sklo. Pro zajištění ochrany uživatele proti oslnění je opět vybaveno mřížkou proti oslnění. Krytí svítidla je IP67 a patří do elektrické třídy II. Svítidlo ve vyrábí v provedení pro kompaktní zářivky 13 W nebo 18 W. Základní verze je určena pro síťové napětí 230 V. Pro použití v prostorech, kde je předepsáno bezpečné napětí, je možné instalovat typ svítidla s napájecím napětím 24 V.

Správné osvětlení pracovního prostoru
Podle ČSN EN 1837 Bezpečnost strojů – Integrované osvětlení strojů (36 0453), s účinností od 1. 4. 2000, je v pracovních prostorech a zvláště v místě plnění pracovního úkolu nutné zajistit dostatečné a kvalitní osvětlení. Velmi důležité je, aby nedošlo k oslnění obsluhy stroje, ale ani osob v okolním pracovním prostoru. Všechna svítidla firmy Waldmann určená pro tyto pracovní prostory jsou opatřena parabolickou mřížkou, která tyto podmínky beze zbytku splňuje.

Obr. 7.

Dostatečným a kvalitním osvětlením pracovní plochy se rozumí správná volba svítidla (úzkoúhlé, plošné) k zajištění osvětlení celého místa zajišťování úkolu a zvolení vhodného světelného výkonu svítidla (obr. 6 a obr. 7). Také tomuto požadavku svítidla Waldmann vyhovují, protože každou verzi svítidla je možné osadit různými typy světelných zdrojů.

ENIKA spol. s r. o.
Nádražní 609
509 01 Nová Paka
tel.: +420 434 66 33 11
fax: +420 434 66 33 22
e-mail: enika@enika.cz
http://www.enika.cz