časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Prof. Karel Sokanský – jubileum světlonoše z Moravy

|

Pro naše světelné techniky je tento rok poznamenán několika významnými událostmi, mezi které právem patří i životní jubileum, kterého se dožil jeden z našich předních světelných techniků, pan prof. Ing. Karel Sokanský, CSc.
Nedávno oslavoval své pětašedesátiny (narodil se 27. září 1942 v Ostravě), v plné životní síle a energii působí na katedře elektroenergetiky FE VŠB-TU Ostrava, kde patří mezi hlavní iniciátory hlubší provázanosti a odborné spolupráce vysoké školy s průmyslovými podniky, ale i jinými organizacemi u nás. Z této spolupráce vzniká množství nově koncipovaných odborných materiálů, které se vyznačují profesionalitou a z odborného pohledu mají nadčasový rámec.
Za jeho nejvýznamnější aktivity jako světlonoše po roce 1990 lze považovat založení nové České společnosti pro osvětlování.
Jako předseda Regionální skupiny České společnosti pro osvětlování v Ostravě dosáhl pro tuto skupinu prestižního postavení v naší republice. Organizované kurzy osvětlovací techniky s mezinárodní účastí, provázané kulturními vložkami, vždy obohacují všechny jejich účastníky.
Úspěšně organizuje mezinárodní a národní konference SVĚTLO v Ostravě. V současné době, po volbě na Valné hromadě společnosti v tomto roce, vykonává funkci předsedy společnosti. Bez povšimnutí nelze přejít ani jeho aktivity v Národním komitétu Mezinárodní komise pro osvětlování CIE, kde je členem předsednictva.
Na závěr tohoto připomenutí životního jubilea chci svému žáku, milému příteli panu prof. Ing. Karlu Sokanskému, CSc., za sebe a všechny příznivce popřát do dalších let pozemského života řadu světlých zítřků, pevné zdraví, neutuchající elán a životní pohodu.


doc. Ing. Jiří Plch, CSc.

Redakce časopisu Světlo se připojuje k této gratulaci a srdečně přeje oslavenci také mnoho úspěchů v odborné a pedagogické práci.

Obr. 1. Prof. Karel Sokanský na konferenci LUMEN V4 2006