časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Přisazená svítidla Osmont s LED zdroji

|

Svítidla, která svítí, ale neoslňují
 
Firma Osmont s. r. o. ve své historii vždy používala a prosazovala nové, moderní a hlavně úsporné zdroje. Byla mezi prvními výrobci přisazených svítidel, kteří začali používat zářivky, nejprve s elektromagnetickými a později s úspornějšími elektronickými předřadníky. Nezůstává pozadu ani v dnešní době, kdy jsou ve stále větším měřítku nahrazovány tradiční světelné zdroje světelnými diodami (LED).
 
Tyto moderní zdroje se vyznačují mnoha přednostmi. Nejvýznamnějšími jsou určitě jejich život a vysoký měrný výkon (lm/W). Ovšem naproti tomu velmi malá plocha čipu emitující světelný tok o stovkách lumenů je velkým problémem z hlediska oslnění. Ideálním řešením zmíněného problému je použití stínidla z třívrstvého skla – Triplex opál. Díky jeho unikátním optickým vlastnostem – rozptylu a lomu světla v jednotlivých vrstvách, je toto oslnění významně eliminováno.
 
Firma Osmont po dlouhodobém vývoji uvádí nyní na trh přisazená svítidla vybavená moduly vlastní konstrukce s jedním,
dvěma nebo třemi LED zdroji (obr. 1).
 
Firma vsadila opět na kvalitu, a proto jsou LED moduly osazeny moderními světelnými diodami řady XP firmy Cree, které se vyznačují v dnešní době téměř nejvyšší účinností.
 
Základem všech LED modulů firmy Osmont jsou plošné spoje na hliníkové desce (MCPCB) – Thermal Clad® Board od firmy Bergquist, které vynikají vysokým součinitelem tepelné vodivosti (1,3 W·m–1·K–1) dielektrické vrstvy (obr. 2).
 
Ve svítidlech jsou instalovány také proudové zdroje (LED drivery), které napájejí LED moduly proudem 700 mA – ideální hodnota vzhledem k účinnosti, životnosti a ceně.
 
Život LED zdrojů zásadně ovlivňují provozní podmínky, především napájecí proud, teplota na čipu (junction temperature) a okolní teplota (ambient temperature). Výrobce LED dělá různé „zátěžové testy“ (mechanická odolnost, provoz při velmi nízkých a vysokých teplotách, při vysoké vlhkosti apod.) a z jejich výsledků lze přibližně určit život LED zdrojů. Při vývoji LED svítidel firmy Osmont odborníci čerpali právě z těchto zpráv výrobce, aby bylo dosaženo vhodného tepelného režimu ve svítidlech, a tím i jejich dlouhého života. Život Cree LED ve svítidlech Osmont tedy při dosažení maximálních teplot a zohlednění velikosti napájecího proudu přesahuje 100 tisíc hodin. Ovšem to není konec života LED zdrojů, ale pouze hranice, na které může hodnota světelného toku klesnout pod 70 % počáteční hodnoty!
 
Životnost svítidel je tudíž spíše určena životností použitých proudových zdrojů. Ve svítidlech Osmont jsou používány pouze zdroje, jejichž životnost je garantována minimálně 50 000 h.
 
V základní nabídce firmy Osmont jsou LED zdroje v barvě neutrální bílé (teplota chromatičnosti přibližně 4 200 K) a s indexem podání barev Ra > 75. Svítidla je rovněž možné dodat se zdroji s jinou teplotou chromatičnosti a vyšším indexem podání barev: Ra > 80.
 
Každé svítidlo je k dispozici ve více výkonových variantách. V tab. 1 je výkon LED modulů porovnán s výkonem obyčejné žárovky a zářivky při zachování světelného toku.
 
Firma Osmont přichází v tomto roce na trh s modely LED svítidel s již známým designem. Nabídku prozatím tvoří osm designových řad v různých rozměrech a v převážně třech výkonových variantách. Jednou z řad svítidel vybavených LED zdroji je i série Draco, která získala ocenění od odborné poroty na výstavě Světlo v architektuře 2010.
 
Další vývoj směřuje k nabídce všech současných modelů svítidel Osmont ve variantě s LED, i ve zcela nových designech svítidel. Prioritou firmy je zákazníkovi poskytnout komplexní řešení, a proto budou k dispozici také LED svítidla nouzová, dvouokruhová, stmívatelná a s integrovaným senzorem pohybu.
 
Obr. 1. LED moduly Osmont s jedním, dvěma nebo třemi LED zdroji
Obr. 2. Plošné spoje na hliníkové desce (MCPCB) – Thermal Clad® Board (viz www.bergquistcompany.eu)
 

Tab. 1. Příkon LED modulů a ekvivalentní příkon žárovky a zářivky