časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Příručka ČSNI – Návod k produktu

|

číslo 3/2004

Příručka ČSNI – Návod k produktu

V současné době vydává Český normalizační institut (ČSNI) jako pomoc výrobcům a dodavatelům příručku Návod k produktu jako nedílná součást dodávky podle standardu Evropské unie. Tato publikace uvádí, co má návod k výrobku obsahovat především z hlediska bezpečnosti uživatele výrobku a tím i ochrany spotřebitele. Příručka byla zpracována na základě evropské normy EN 62079:2001 Zhotovování návodů – Strukturování, obsah a prezentace, kterou vydal Evropský výbor pro normalizaci v elektrotechnice CENELEC. Zmíněná norma byla zavedena do soustavy českých technických norem jako ČSN EN 62079 (01 3782) v listopadu 2001 (idt IEC 62079:2001).

Obr. 1.

V příručce jsou obsaženy všeobecné zásady a podrobné požadavky na návrh a formulaci všech typů návodů, které jsou nutné nebo užitečné pro produkty všeho druhu, od malých a jednoduchých jako např. plechovka barvy až po velké nebo velmi složité, např. velká průmyslová instalace.

Příručka je určena pro výrobce produktů, technické autory, technické ilustrátory, návrháře softwaru, překladatele nebo jiné osoby zabývající se koncipováním či navrhováním takovýchto návodů. Dále ji využijí autorizovaní zástupci výrobců produktů v zemi, ve které se produkt instaluje a/nebo používá. Může být užitečná rovněž při přípravě kontraktačních jednání mezi dodavatelem a zákazníkem.

Úkolem příručky je také upozornit výrobce, dodavatele i konzumenty (zákazníky) na reálná rizika při nedodržení těchto zásad, a to tak, aby z jakéhokoliv hlediska nedocházelo k poškození uživatele.

Vzhledem k členství České republiky v Evropské unii, v níž jsou kladeny vysoké požadavky na zabezpečení ochrany spotřebitelů, jde o velmi aktuální záležitost.

Publikace vyšla v červnu 2004. Počet stran 36, cenová skupina 416, cena 540 Kč + 5 % DPH.
Publikaci je možné objednat na adrese:
Český normalizační institut
Hornoměcholupská 40
102 04 Praha 10

faxem na č.: 271 962 043
e-mailem na adrese: odbyt@csni.cz
prostřednictvím internetových stránek: http://www.csni.cz