časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Příprava druhého ročníku Architecture Week

|

Festival moderní a současné architektury Architecture Week se po loňském úspěšném startu připravuje na svůj druhý ročník, který organizátor, společnost Czech Architecture Week s. r. o., stanovil na týden od 29. září do 5. října 2008. Podobně jako v loňském roce, bude mít i letos festival za úkol přiblížit odborné i laické veřejnosti a všem zájemcům českou a světovou moderní a současnou architekturu. Využívá přitom mnoho poutavých forem prezentace: výstavy, přednášky, semináře, exkurze, dny otevřených dveří, promítání tematických filmů, společenská setkání, koktejly, vernisáže i workshopy.
 
Loňského ročníku se celkem zúčastnilo 65 společností a 69 architektů ze dvanácti států v celkem 56 různých akcích. Na festivalu se akreditovalo 53 publicistů a novinářů. V rámci Architecture Week 2007 se uskutečnilo jedenáct výstav, osm přednášek, sedm dnů otevřených dveří, bylo promítnuto sedm filmů o architektuře, realizováno bylo pět prezentací, čtyři společenské večírky, tři konference, tři soutěže, dvě tiskové konference, jeden seminář, jedna debata, jedna exkurze, jeden koncert a jeden workshop. Provozován byl jeden obchod s odbornou literaturou.
 
Organizátoři věří, že druhý ročník festivalu Architecture Week 2008 bude ještě větší než ten loňský, že se ho zúčastní více společností, architektonických studií a architektů. Generálním partnerem letošního festivalu Architecture Week 2008 se stala společnost Raiffeisen Leasing Real Estate. Záštitu nadcházejícímu ročníku již poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Nadace české architektury, Česká komora architektů a Obec architektů ČR.
 
Zájem o pořádání národních dnů architektury, které měly loni u návštěvníků velký ohlas, projevila již velvyslanectví a kulturní instituty Nizozemí, Itálie, Francie a Slovenska, organizátoři jednají o dni skandinávské a dni německé architektury a připravuje se také druhý ročník výstavy Arch Works 2008. Celý festival by měl být rozšířen i do dalších českých a moravských měst.
 
Festival Architecture Week 2008 bude rovněž úzce spolupracovat s ABF – Nadací pro rozvoj architektury a stavitelství, která pořádá každoroční soutěž a výstavu Stavba roku, a Svazem podnikatelů ve stavebnictví, organizátorem Dne architektury a stavitelství.
 
Také letos bude k festivalu Architecture Week vydán průvodce s plánkem a programem jednotlivých akcí a katalog festivalu s informacemi z oboru architektury, stavitelství a developmentu.
 
Další informace o festivalu moderní a současné architektury Architecture Week 2008 naleznete na www.architectureweek.cz
 
Mgr. Helga Hrabincová
Obr. 1. Interiér nového autobusového nádraží v Hradci Králové před jeho dokončením. Autorem projektu je architektonický atelier Ing. arch. Patrik Kotas – Atelier designu a architektury (foto Ing. Jana Kotková, květen 2008)