časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Prezentace systému Xcomfort firmy MOELLER

|

číslo 4/2004

Prezentace systému Xcomfort firmy MOELLER

Dne 8. září 2004 předvedla společnost Moeller Elektrotechnika v prostorách pražského K+K Hotelu Central přítomným zástupcům tisku, jak v praxi funguje Xcomfort, jednoduchý systém nové elektroinstalace. Hotel je totiž touto technologií vybaven, a proto bylo možné v prezentační místnosti sledovat světelnou ukázku Xcomfort. Společnost dále předvedla, jak je možné tento systém používat v běžné domácnosti. O tom mohli vyprávět i přizvaní hosté – tři členové rodiny obývající rodinný dům vybavený právě zmíněným systémem. Obr. 1. S nimi – jako herci – byla v reálu jejich obydlí natočena videoprezentace. Po jejím promítnutí byl jednatelem společnosti p. Vladislavem Náhlíkem slavnostně pokřtěn prezentační box produktu Xcomfort (za spoluúčasti dalších hostů, zástupců hokejového oddílu HC Moeller Pardubice, Lubiny a Průchy).

Obr. 1. Jednatel společnosti Moeller Elektrotechnika Vladislav Náhlík a hokejisté Ladislav Lubina a Petr Průcha (zprava) při slavnostním křtu prezentačního boxu produktu Xcomfort

Systém Xcomfort umožňuje obyvatelům domu využívat velké množství funkcí a programů. Například lze na určitou dobu nastavit program vstávání navozující obyvatelům příjemnou atmosféru hned poránu – pozvolna se rozsvítí svítidla, vytáhnou se žaluzie, začne hrát reprodukovaná hudba a v kuchyni se vaří voda na kávu. Při odchodu z domu mohou jeho obyvatelé vypnout centrální vypínač, který obsluhuje zvolená svítidla a důležité zásuvky. Proto se již nemusejí vracet a kontrolovat, zda např. nezůstala zapnutá žehlička. Systém Xcomfort se o dům stará i během dovolené jeho majitelů. Přitom využívá program nazvaný simulace přítomnosti. Podle denní doby se např. stahují a vytahují rolety, rozsvěcují svítidla, pravidelně se zavlažuje trávník či filtruje voda v bazénu.

Obr. 2.

Obr. 2. Hokejisté HC Moeller Pardubice s výherkyní tipovací soutěže z redakce časopisu SVĚTLO

Pro přenos signálu může Xcomfort využívat bezdrátovou komunikaci. Proto ho lze jednoduše instalovat, bez nutnosti sekat zdi. Systémové prvky je možné zabudovat přímo do již existujících instalačních krabic nebo krytů lustrů. Ovládací prvky systému lze umístit v podstatě kamkoliv, např. i na sklo.

Po krátké, ale názorné prezentaci se uskutečnila tipovací soutěž, jejíž výsledky byly vyhlášeny v průběhu následného rautu. Ceny do soutěže dodal hokejový oddíl AC MOELLER Pardubice. Štěstí tentokrát přálo zástupcům časopisu SVĚTLO, v jejichž rukou skončily hned dvě z tří hlavních cen, tzn. dva hokejové dresy a hokejka s podpisy přítomných hráčů. Poté představitelé firmy Moeller vylosovali i několik zajímavých „cen útěchy„. Všichni přítomní při odchodu kromě reprezentačních materiálů (Xcomfort v praxi na videokazetě a CD-ROM) obdrželi i několik drobných pozorností.

Systém Xcomfort již získal několik významných ocenění, např. Čestné uznání na Grand Prix For Arch a Zlatý Amper 2004 na mezinárodním veletrhu elektrotechniky a elektroniky AMPER.

-jk-