časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Preciosa zazářila ve Frankfurtu

|

Česká značka Preciosa představila na dubnovém mezinárodním veletrhu Light+Building ve Franfurtu nad Mohanem svůj nový designový počin Phenomena. Expozice, na jejíž stavbu byly použity téměř dvě tuny ušlechtilého křišťálu, vzdala hold přírodě a přírodním živlům.
 
Název Phenomena v sobě skrývá odkaz na výjimečnost i na přírodu, živly a jevy, jež byly autorům inspirací. Na ploše sta metrů čtverečních vytvořila Preciosa s využitím téměř dvou tun ručně foukaných křišťálových prvků expozici založenou na umu českých sklářů, moderních technologiích a především na špičkovém designu a emocích. Preciosa převedla do skla živelnost větrného víru, romanci ranních červánků nebo svěžest deště.
 
Cílem expozice bylo nejen nadchnout, ale především inspirovat. Při tvorbě světelných a dekorativních objektů, které zdobí reprezentativní prostory po celém světě, Preciosa spolupracuje s renomovanými architekty a interiérovými designéry. Právě pro ně má být osm základních křišťálových komponent představených ve Phenomeně inspirací. Na vývoji prvků přes půl roku spolupracovali hlavní designér Preciosy Jaroslav Bejvl ml., dvě mladé talentované výtvarnice Adéla Krejčová a Veronika Kopečná a skláři z Kamenického Šenova.
 
Snažili jsme se využít a rozvinout řemeslnou dovednost našich sklářských mistrů a vytvořit kolekci jedinečných designových komponent, se kterými mohou architekti a návrháři dále pracovat,“ přiblížil záměr Jaroslav Bejvl ml. „Připravili jsme tak základní stavební prvky, s nimiž si mohou naši zákazníci hrát a které jim umožňují tvořit.
 
Preciosa přitom umně zkombinovala tři různé autorské přístupy. Výsledek je sladěn do harmonického celku, ale jednotlivá díla v sobě nezapřou osobitost autorů a různé zdroje inspirace. „Ve svých návrzích kladu důraz na jednoduchost, čisté tvary, možná jistou formu minimalismu. Snažím se nezabíhat do zbytečné složitosti. Zaujmout má vždy detail nebo tvar samotného komponentu,“ popsala svou koncepci Adéla Krejčová. Veroniku Kopečnou zase inspirovaly organické tvary. „Hledala jsem linie, barvy a objemy vycházející z přírody a přírodních živlů a jevů.“
 
Preciosa nezůstala nic dlužna ani své pověsti tvůrce luxusních katalogových svítidel. Těm věnovala samostatný veletržní stánek, ve kterém představila zejména nové varianty lustrů, které měly svou úspěšnou premiéru na loňském milánském veletrhu Euroluce a které česká veřejnost zná z loňského Designbloku. Jmenujme třeba Elmo od Jaroslava Bejvla ml., Satriani od Ronyho Plesla nebo Tourbillon od Daniela Čížka.
 
Preciosa – Lustry je jedním z největších světových výrobců klasických i moderních dekorativních svítidel. Ve své celosvětové obchodní síti nabízí nejen katalogová svítidla, ale především komplexní unikátní světelné projekty např. pro divadla, luxusní hotely, veřejné prostory nebo královské paláce a soukromé rezidence. Společnost se sídlem v Kamenickém Šenově navazuje na tradici výroby svítidel datovanou k roku 1724. Designové studio a vývojové oddělení, která zaměstnávají čtyři desítky odborníků a firmě pomáhají udržet se v čele současných světových trendů. Rozhodující část produkce směřuje do zahraničí.
 
Preciosa – Lustry, a. s.
Opletalova 3197
466 67 Jablonec nad Nisou
tel.: +420 488 115 555
fax: +420 488 115 665
 
Obr. 1. Pohled do expozice Preciosy na Light+Building
Obr. 2. Svítidlo Penitentes – vystříbřovaný křišťál + skleněné broušené perle, světelný zdroj: LED + optická vlákna, která umožňují nasvícení v různých barvách a naprogramování různých světelných cyklů
Obr. 3. Blaze – sklo v sobě kombinuje amber, křišťál, hyalit a drobné akcenty opálu, použity byly různé velikosti a tvary, kromě hladkých dílů i díly s plastickou křišťálovou špinou, světelný zdroj: LED