časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pražská energetika bude spolupracovat na programu GreenLight

|

Program GreenLight je dobrovolná iniciativa Evropské komise, jejímž úkolem je v rámci prevence znečišťování životního prostředí snižovat spotřebu elektrické energie vnitřního i veřejného osvětlení v celé Evropě podněcováním spotřebitelů elektřiny k používání úsporné světelné techniky. Nižší spotřeba elektrické energie kromě dosažení finančních úspor vede ke snížení emisí znečišťujících látek, čímž přispívá k omezení globálního oteplování.
 
V ČR tento program organizuje nezisková poradenská organizace SEVEn (Středisko pro efektivní využívání energie). Jejím aktivním partnerem se jako první energetická společnost v ČR stává Pražská energetika, a. s. (PRE). Firmám, které osvětlení ve svých budovách vyřeší v duchu programu, bude PRE udílet mezinárodně uznávané certifikáty. Připojit se k programu GreenLight bylo pro nás efektivním řešením. Tím, že jsme v prostorách naší budovy začali používat úsporné osvětlení, se nejen snížily provozní náklady a zvýšila kvalita osvětlení, ale vznikly tak i daleko příjemnější pracovní podmínky pro naše zaměstnance,“ uvedl Petr Holubec, tiskový mluvčí PRE.
 
Do projektu mohou společnosti dobrovolně přihlásit jednotlivé budovy i již ukončené projekty. Vyplní registrační formulář, ve kterém se zavazují, že alespoň v polovině svých využitelných prostor zmodernizují osvětlení nebo sníží celkovou spotřebu o minimálně třicet procent. Z programu pak mohou zase kdykoli vystoupit, pokud se jim nepodaří podmínky splnit,“ vysvětlil Juraj Krivošík ze společnosti SEVEn.
 
Do programu se mohou zapojit i jeho příznivci z řad odborníků na osvětlovací systémy, výrobců či dodavatelů. Evropská komise sice neposkytuje za účast v programu finanční prostředky, ale společnosti podporuje formou poskytování informačních zdrojů, plaket, exkluzivního používání loga GreenLight, spolupráce na konečné podobě tiskovin, zařazení do partnerského katalogu či ocenění.
 
Program GreenLight má v Evropě již více než 450 partnerů. V ČR má v současnosti 15 partnerů a 13 oficiálních podporovatelů.
[TK PRE a SEVEn, 19. 8. 2008.]
-jk-