časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pravidla života

|

V současné době si běžně ani neuvědomujeme, že náš život, zejména v té blahobytnější části světa, je podmíněn množstvím pravidel a předpisů. V oblasti výroby, techniky i používání výrobků existuje nepředstavitelné množství standardů, ať už psaných či nepsaných, které respektujeme v zájmu rozumného fungování celé společnosti. Zde nemám na mysli morální zásady, sbírku zákonů atp., avšak výrobkové a předpisové normy. V České republice je evidováno přes 30 tisíc českých technických norem označovaných tradiční zkratkou ČSN.
 
Tyto normy upravují rozměry, materiál a další parametry výrobků, měřicí a výrobní postupy a také odborné názvosloví. O zpracování těchto norem se dnes stará několik mezinárodních organizací a v posledních deseti letech u nás Český normalizační institut (ČNI). Ten byl ustaven jako příspěvková (tedy polostátní) organizace ve snaze zajistit přechod normalizace na nevládní formu, která je obvyklá v západních zemích. Tento experiment se podle mínění Ministerstva průmyslu a obchodu ČR neosvědčil, a proto se k 1. lednu 2009 ČNI ruší a jeho funkce přebírá zpět Úřad pro normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ).
 
Tento úřad má zefektivnit a zkvalitnit normalizační práce, zlepšit dostupnost norem pro odbornou veřejnost. K tomu mají být využity Technické normalizační komise (TNK) s vylepšeným statutem a obsazením odborníky včetně zástupců zainteresovaných resortů. Dále mají být zřizována tzv. Centra technické normalizace (CTN), která by měla pro ÚNMZ zpracovávat ČSN na základě smluvního vztahu. Nebude-li o některé standardy zpracované některým normalizačním orgánem a povinně zaváděné v ČR širší zájem, budou přejímány pouze v originále. TNK však zůstává jejich zásadní forma, tj. dobrovolné, zájmové členství a poradní role. Jejich řízení, jmenování členů, využívání jejich práce a statut určuje ÚNMZ. To jsou v celku informace sdělované předsedou úřadu.
 
Na závěr této stručné informace ještě sdělení, že oblast osvětlování řeší TNK 76 a oblast světelných zdrojů a svítidel TNK 67. Za komisi TNK 76 konstatuji, že se nám spolu se zpracovateli norem a ČNI podařilo převzít překladem zásadní evropské normy pro osvětlování a měření svítidel. Vzhledem k požadavkům na nové složení TNK bych uvítal nové nadšené spolupracovníky v této záslužné práci.
 
V novém roce přeji všem našim čtenářům a inzerentům dobré zdraví a hodně štěstí.
 
Za redakci časopisu
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor