časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pragointerier rozzáří pošmourný únor

|

číslo 4/2004

Pragointerier rozzáří pošmourný únor
Kdo světlo má, bydlí

V únoru se zájemci dočkají již třináctého mezinárodního veletrhu nábytku, podlahovin, bytového textilu, svítidel a doplňků, tentokrát opět pod názvem Pragointerier – New Design. Veletrh pořádá společnost Incheba Praha na Výstavišti v Praze-Holešovicích ve dnech 3. až 6. února 2005.

Obr. 1. Obr. 3. Obr. 5.

Záměr uspořádat veletrh Pragointerier i v podzimním termínu se ukázal jako mimořádně úspěšný. Pořadatelům se tak podařilo v roce 2004 prezentovat 759 firem působících na českém i zahraničním trhu.

Pragointerier – New Design oproti podzimnímu veletrhu, který je veden pod názvem Pragointerier Living Fair, podstatně rozšiřuje možnosti vystavovatelů v některých sekcích. Projekt usiluje o posílení nomenklaturních oborů, které jsou na dalších českých oborových veletrzích relativně opomíjeny. Mimořádný prostor v rámci únorového Pragointerieru zaujme sekce svítidel. Již její umístění v mobilní hale přímo u vchodu na Výstaviště může návštěvníkům napovědět, že skutečně bude na co se dívat. Obr. 2. Kdo má ještě zájem obohatit sortimentem svých výrobků tuto část zmíněného veletrhu, měl by si pospíšit. Pořadatel stanovil uzávěrku přihlášek ke dni 15. 12. 2004.

Nejen klasická žárovka, ale jakýkoliv moderní světelný zdroj, patří k vynálezům, bez nichž si náš život již nelze představit. Je neodmyslitelnou funkční součástí svítidla. A bez svítidel se dnes neobejde vybavení žádného interiéru. Různorodost funkční i tvarová nabízí nekonečné množství způsobů jejich využití. Ať bude návštěvník veletrhu Pragointerier hledat něco výhradně praktického, případně solitér určený ke zkrášlení prostoru, jistě si vybere v rámci prezentací vystavujících firem.

Prostorová kapacita Průmyslového paláce, Křižíkových pavilonů a dvou mobilních hal dává tušit, že veletrh má svého návštěvníka čím překvapit a oslovit. Obnovená secesní hala Průmyslového paláce je působivým rámem pro hřejivá aranžmá bytového textilu. Zde návštěvníci současně najdou nabídku ložnic. V křídlech Průmyslového paláce se soustředí sekce stylového nábytku a doplňků, spolu se sedacím nábytkem. Sem bude rovněž situována nabídka obývacích pokojů a kancelářského nábytku. Jeden z Křižíkových pavilonů zaujmou kuchyně a jídelny. V dalším z nich bude vyhrazen prostor pro zahradní nábytek. Sklo a doplňky budou umístěny ve třetím pavilonu. Hostem veletrhu Pragointerier opět budou Hrnčířské trhy, umístěné v posledním z „Křižíků“.

Obr. 4.

Tradičně je zmíněný veletrh spojen s výstavou Bydlení 2005, pořádanou společností M.I.P. Group. Ta poskytuje informace o nových možnostech bydlení a jeho financování. Uvedenou výstavu bude možné navštívit v mobilní hale u vstupu na Výstaviště. A sem pořadatel rovněž umístil přehlídku podlahovin a na ni navazující sekci svítidel. Kroky návštěvníků tak budou vedeny přímou cestou od získání finančních prostředků k zařizování vysněného prostoru tak říkajíc od podlahy. Vzhledem k očekávanému velkému zájmu vystavovatelů rozšířil pořadatel prostor Průmyslového paláce další mobilní halou.

Součástí programu veletrhu budou mimo jiné i soutěže pro odborníky, ale i pro návštěvníky. Připravena je soutěž dekoratérů Lůžko v interiéru a soutěž floristů Květina v interiéru. Ohlasy na předchozí soutěžní projekty vedou k úvaze, že účast soutěžících bude opět velmi silná.

Nárůst počtu vystavovatelů i návštěvníků posouvá veletrh Pragointerier mezi přední středoevropské interiérové veletrhy. Již v prvních dnech po skončení zářijového Pragointerieru se k účasti na jeho zimní části Pragointerier – New Design přihlásily desítky firem. Jejich plánované expozice k dnešnímu dni již přerostly prostor Průmyslového paláce.

Obr. 6.

Je mezi nimi např. společnost Ason, BNH, Jech CZ či společnost Woodface (dvakrát vyhlášena vítězem soutěže o nejlepší expozici veletrhu). V sekci bytového textilu nebude chybět společnost Jabatex či Svitap. Společnost Empir Parket obohatí expozici podlahovin, sekci sklo a doplňky např. firma Paramit. Všechny přihlášené firmy opět požadují větší plochu pro své expozice. Lze proto předpokládat, že veletrh Pragointerier naplní veškerá očekávání, přinese úspěch všem vystavovatelům a bude pastvou pro oko návštěvníka.

Leckdo z nás si jistě vzpomene na rčení ze známé semaforské písničky: Kdo světlo má, bydlí. Únor je měsíc, kdy na nás příroda svým přirozeným světlem poněkud šetří. Máte-li chuť nechat si prozářit únorové pošmourné dny, přijďte na Výstaviště. Veletrh Pragointerier působivě přesvědčuje o tom, že světla je kolem nás i v tomto nevlídném období dost. Mnoho z nás jistě uvítá příležitost nechat si poradit od oborových profesionálů, jak nelépe osvětlit svůj domov. Vždyť světlo je i lékem a navozuje dobrou náladu. A jestliže se ráno bude zdát neveselé, nezbývá než poradit: Rozsviťte si doma všechna svítidla! Nebo se přijďte podívat na rozzářené expozice vystavovatelů veletrhu Pragointerier – New Design.

Bližší informace o vystavovatelích a doprovodných programech najdete na www.pragointerier.cz nebo přímo u organizátora akce:

Incheba Praha, spol. s r. o.
Ing. arch. Maria Wohlrabová
tel.: 220 103 480, 603 205 197
e-mail: m.wohlrabova@incheba.cz
www.incheba.cz