časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pragointerier – New Design 2008

|

Ve dnech 31. ledna až 3. února 2008 se na výstavišti Incheba Expo Praha v Praze-Holešovicích konal mezinárodní veletrh nábytku, bytového textilu, podlahovin, svítidel a bytových doplňků Pragointerier – New Design již podevatenácté. Na rozdíl od loňského roku, tentokrát ve spojení s mezinárodním veletrhem kancelářského nábytku a vybavení Pragooffice a výstavou Bydlení.
 
V loňském roce byla výstavní plocha, kterou mělo Výstaviště k dispozici, během veletrhu Pragointerier zcela zaplněna. Letos zůstal jeden z Křižíkových pavilonů volný. Důvodem byla absence některých nomenklatur souvisejících hlavně se stavbou nebo renovací nemovitostí. Ty byly ještě v roce 2007 součástí veletrhu. Letos byly začleněny do nového samostatného projektu, prvního ročníku veletrhu Pragobuilding, který se konal na stejném místě, ale o týden dříve, společně s veletrhem Střechy. Výsledkem je návštěvnicky atraktivní komplex dvou tematicky navazujících samostatných projektů, které se mohou vzhledem k výraznému nárůstu výstavní plochy dále rozvíjet. V konečném součtu se letos na veletrhu Pragointerier prezentovalo 400 vystavovatelů ze sedmi zemí, během čtyř dnů ho navštívilo téměř 30 000 zájemců.
 
Tradičně se zde představili vystavovatelé z řad výrobců i dovozců nábytku (od kuchyní, přes sedací soupravy, ložnice, skříňové stěny až po stylový nábytek a nábytek vhodný do dětských pokojů či venkovní nábytek) a bytových doplňků (svítidel, dekoračního textilu, lůžkovin, obrazů, dekorativních předmětů aj.). Přestože se týden předtím konal veletrh Pragobuilding, kam by např. podlahy tematicky patřily více, rozhodli se někteří z vystavovatelů nabídnout své výrobky také zde.
 
Nechyběly odborné soutěže pro vystavovatele a množství doprovodných programů.
 
Sekce věnovaná svítidlům a elektroinstalaci byla tradičně v zadní části vstupní mobilní haly. Velmi zajímavě (tentokrát minimalisticky) pojatá a rozhodně nepřehlédnutelná expozice firmy Hagos s. r. o., zastupující v ČR renomované italské firmy Fabbian, Cariboni, Fivep, Boluce, FontanaArte a Slide, získala i letos v soutěži o nejlepší expozici první místo ve vzácné shodě téměř všech členů odborné poroty. (Zdůvodnění poroty: Expozice svítidel Hagos vymezuje minimálními architektonickými prostředky prostor pro prezentaci různorodé řady špičkových interiérových svítidel.) Redakci časopisu Světlo, která byla letos v porotě zastoupena už podruhé, takový úspěch „světlařské“ firmy velmi těší.
 
Elegantní a účelná expozice tradičního vystavovatele veletrhu v oboru elektropříslušenství a elektroinstalací, společnosti ABB, s. r. o., získala v soutěži o nejlepší expozici místo druhé. (Zdůvodnění poroty: Expozice firmy ABB Elektro-Praga dominuje vstupním prostorám veletrhu již několik let. Je architektonicky vyvážená a příkladně informativní. Její výtvarné a provozní řešení plně reflektuje vysokou kvalitu prezentovaných výrobků.)
 
Stánek časopisu Světlo po volnějším čtvrtku a pátku zaznamenal v sobotu ještě větší nápor návštěvníků než v loňském roce (některé tituly z produkce vydavatelství FCC Public byly během soboty vyprodány). Mezi množstvím dotazů sobotních návštěvníků převažovaly především žádosti o informace ohledně světelných zdrojů, většinou zářivek. Děkujeme touto cestou členovi redakční rady časopisu a odborníkovi na světelné zdroje Ing. Vladimíru Dvořáčkovi (S-Lamp), který v sobotu do stánku časopisu přišel jako host a nakonec téměř dvě hodiny odpovídal na dotazy (pozn.: Článek od Ing. Vladimíra Dvořáčka zabývající se podrobněji problematikou lineárních zářivek, nazvaný Světelné zdroje – lineární zářivky, vyšel v časopise Světlo 2/2008, str. 56 až 58).
 
Ani letos na veletrhu nechyběly zajímavé expozice tradičního dovozce designových svítidel Artemide, společnosti Selene z Prachatic, či pražské firmy Apro Lux. České výrobce na veletrhu zastupovaly dvě společnosti. Tradičně to byla rodinná firma Sklo Art a po několika letech také firma Hlavenka – Vitráže, svítidla. Návštěvnicky velmi atraktivní byla i expozice jednoho z loňských vítězů soutěže Top design, společnosti Levitus, prezentující na veletrhu keramická svítidla a interiérové doplňky z Francie.
 
Dva z Křižíkových pavilonů obsadily bohatě zastoupené Hrnčířské trhy.
 
Pragointerier – Newdesign 2008 je už minulostí a lze se těšit na Pragointerier – Newdesign 2009.
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Vítězná expozice firmy Hagos v soutěži o nejlepší expozici
Obr. 2. Expozice společnosti ABB, s. r. o., v soutěži o nejlepší expozici na místě druhém
Obr. 3. Detail z prezentace českého výrobce skleněných vitráží, vitrážových svítidel a bytových doplňků, firmy Richard Kanta – Sklo Art
Obr. 4. Netradiční pojetí svítidla jako světelného objektu z dílny uměleckého kovářství Gibbus
Obr. 5. Keramická svítidla francouzského výrobce představila společnost Levitus
Obr. 6. Španělská svítidla s textilními stínítky v expozici společnosti Paolo Coelsho
Obr. 7. Zájemci o informace u stánku časopisu Světlo