časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pragointerier – New Design 2006

|


Pragointerier – New Design 2006

Ve dnech 2. až 5. února 2006 se konal již patnáctý mezinárodní veletrh nábytku, bytového textilu, podlahovin, svítidel a bytových doplňků Pragointerier – New Design. Na hrubé výstavní ploše 25 000 m2 se při té příležitosti představilo 534 vystavovatelů v osmi pavilonech Výstaviště v Praze-Holešovicích.

Veletrh tradičně představil širokou škálu nábytku od kuchyní, přes sedací soupravy, ložnice, skříňové stěny až po stylový nábytek a nábytek vhodný do dětských pokojů nebo zahrad. Nechyběly ani doplňky, jako jsou lůžkoviny, dekorační látky nebo svítidla. Letošní New Design byl zaměřen také na hotelový interiér.

Obr. 1. Obr. 4.

Kdo měl v plánu nově zařídit byt, nebo si dokonce pořídit nový byt či dům, měl ideální možnost vše zvládnout pod jednou střechou. Po vstupu do mobilní haly, postavené před Průmyslovým palácem, nemohl minout výstavu Bydlení 2006, která byla, stejně jako v minulých letech, s Pragointerierem propojena. Souběžně s veletrhem Pragointerier – New Design se letos konala také samostatná specializovaná výstava Okna – Dveře – Schody v Křižíkově pavilonu E. Na Hrnčířské trhy v Křižíkově pavilonu B se letos sjelo více než osmdesát hrnčířů-keramiků z celé republiky.

Jednotlivé výstavní komodity byly rozděleny do ucelených sekcí. Jedna z nich, situovaná do zadní části vstupní mobilní haly, byla věnována svítidlům. Zářící expozici firmy Hagos s. r. o., která za svoji prezentaci v rámci veletrhu Pragointerier získala ocenění v soutěži o nejlepší expozici, rozhodně nebylo možné minout bez povšimnutí. Mimo jiné nechyběly ani zajímavé expozice společností Selene z Prachatic či pražské Apro Lux. Jeden z produktů firmy Apro Lux letos zástupci Design centra ČR nominovali na cenu Vynikající výrobek roku. Příjemným překvapením veletrhu byla účast italské firmy Luce&Light, která představila zajímavou nabídku svítidel osazených diodami LED. Mezi tradiční vystavovatele neodmyslitelně patřila společnost ABB, s. r. o., jejíž nápadná expozice byla již z dálky nepřehlédnutelná. Také ve stánku časopisu Světlo bylo stále plno. Návštěvníci si sem přicházeli nejen pro rady a časopis Světlo, ale také pro ostatní produkci vydavatelství FCC Public. Tentokrát byl největší zájem o knihy Ročenka ELEKTRO 2006, Obnovitelné zdroje energie a Technický receptář. V sekci skleněných doplňků zaujala vitrážová svítidla českého výrobce, firmy Kanta – Skloart.

Obr. 2. Obr. 3.

Obr. 1. Hagos
Obr. 2. Apro Lux
Obr. 3. Selene
Obr. 4. Luce&Light
Obr. 5. ABB, Elektro-Praga
Obr. 6. Philips ČR

Na veletrh Prago-interier návštěvníci nepřicházejí jen za vybavením interiéru, ale také za novými informace a radami. Po celou dobu trvání veletrhu fungovalo v Křižíkových pavilonech C a D Poradenské a prezentační centrum. Zde mohli návštěvníci zdarma dostat mnoho cenných rad z oblasti bydlení a jeho financování. Rady podávali zástupci dvaceti oborových cechů, asociací a společností, např. Cechu topenářů a instalatérů, Cechu obkladačů, Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů atd. V blocích přednášek a besed na nejrůznější témata se zájemci mohli dozvědět třeba o tom, jak reklamovat zboží. V rámci veletrhu se také uskutečnilo několik soutěží, jejichž výsledky byly vyhlášeny na slavnostním večeru v GOJA Music Hall.


Obr. 5.
Obr. 6.

Mimořádně zajímavý doprovodný program veletrhu zaznamenal velkou pozornost laické i odborné veřejnosti.

Veletrh, který zhlédlo 32 000 návštěvníků, nabídl zařízení interiéru od sklepa až po půdu, včetně těch nejmenších detailů. Jen kancelářský nábytek, jehož klientela je velmi specifická, na New Designu letos poprvé chyběl. Přehlídka kancelářského nábytku a vybavení byla na přání vystavovatelů prezentována samostatně jako kontraktační, a to týden po Pragointerieru, od 9. do 11. února 2006 pod názvem Pragooffice. Na ploše 2 750 m2 se v samostatné výstavě kancelářského vybavení představilo 59 firem. Světelnou techniku zastupovala firma Philips ČR s širokou nabídkou světelných zdrojů a svítidel. V rámci veletrhu Pragooffice se uskutečnila odborná soutěž pro vystavovatele, nazvaná Pracovní místo roku 2006, které se zúčastnili výrobci a dovozci kancelářského nábytku, a soutěž o Cenu novinářů. Ceny byly předány v příjemné atmosféře zahajovacího večírku veletrhu, který se konal přímo ve výstavních prostorách levého křídla Průmyslového paláce. Zúčastněné firmy velmi kladně hodnotily úroveň poskytovaných služeb a organizaci celé akce. Zvláště ocenily společenský večer, parkovací místa zdarma (jak pro vystavovatele, tak pro pozvané klienty), klidná místa pro jednání doplněná cateringovými službami a další nadstandardní služby. První ročník výstavy Pragooffice navštívilo více než 2 000 odborných návštěvníků z řad architektů, projektantů i správců, majitelů a uživatelů kancelářských budov z podnikatelské i státní sféry.

Návštěvníci i vystavovatelé obou zmíněných akcí mohli odcházet spokojeni.

Příští veletrh, který se bude konat 7. až 10. září, ponese název Pragointerier Living/Building Fair.

Ing. Jana Kotková