časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pragointerier – New Design 2005

|


Pragointerier – New Design 2005

V neděli 6. února 2005 skončil třináctý ročník veletrhu, který 3. února zahájil veletržní sezónu 2005 na Výstavišti v Praze-Holešovicích. Mezinárodní veletrh nábytku, podlahovin, bytového textilu, svítidel a doplňků přilákal rekordní počet auditovaných návštěvníků – téměř 32 500.

Obr. 1. Obr. 4. Obr. 5.

Obr. 1. Stánek firmy Apro Lux
Obr. 2. Expozice společnosti Selene (svítidla Artemide)
Obr. 4. Stánek časopisu Světlo
Obr. 5. V moderní expozici ABB, s. r. o., bylo stále plno Obr. 2.

Na hrubé výstavní ploše 25 000 m2 (čistá výstavní plocha činila 9 922 m2) své produkty a služby nabídlo celkem 508 firem (490 českých a 18 zahraničních). Ty byly rozmístěny podle oborového zaměření v prostorách Průmyslového paláce, Křižíkových pavilonů a mobilní haly. Nomenklatura veletrhu obsáhla vše, co patří k příjemnému bydlení: od informací o financování nového bydlení, které poskytovala výstava Bydlení 2005, přes přehlídku podlahovin či masivního nábytku až po nejdrobnější doplňky interiéru.

Jedna z částí vstupní mobilní haly byla věnována sekci Svítidel. Zde našla své místo např. expozice společnosti Selene z Prachatic či pražské Apro Lux. Mezi tradiční vystavovatele patřila ABB, s. r. o., jejíž moderní expozici nebylo možné přehlédnout. Firma Hagos s. r. o. získala za svou prezentaci v rámci veletrhu Pragointerier ocenění v soutěži o nejlepší expozici veletrhu. Odbornou komisi zaujala vtipná instalace světelných prvků na neutrálním pozadí zdůrazňujícím kontrast světla a barvy. Také ve stánku časopisu SVĚTLO bylo stále plno. Návštěvníci si sem přicházeli nejen pro rady a časopis SVĚTLO, ale také pro ostatní produkci vydavatelství FCC PUBLIC. Tentokrát byl největší zájem o knihy Technický receptář a Osvětlení Prahy – Proměny sedmi století. V sekci skleněných doplňků zaujala vitrážová svítidla českého výrobce, firmy KANTA.

Obr. 3.

Obr. 3. Hagos s. r. o. (svítidla Fabbian, Fontana Arte) získala ocenění v soutěži o nejlepší expozici veletrhu

Mimořádně zajímavý doprovodný program zaznamenal velkou pozornost laické i odborné veřejnosti. Příjemným zjištěním je skutečnost, že zástupci Design centra ČR letos na veletrhu Pragointerier našli i tři produkty, které byly nominovány na cenu Vynikající výrobek roku (šatní systém NSI s kováním Noteborn a výplní Matalux společnosti Woodface, židle s područkami E 7429 společnosti TON Bystřice pod Hostýnem a výrobek Stela – stohovatelná židle firmy TEAK Polná).

Novinkou veletrhu Pragointerier bylo Poradenské centrum, situované do Křižíkova pavilonu E. Sem mířily kroky návštěvníků, kteří měli zájem získat informace o nejrůznějších výrobcích a službách týkajících se úprav interiéru. V rámci jednotlivých expozic zde bylo možné konzultovat s odborníky jednotlivých oborových cechů a asociací. K největším lákadlům patřil tzv. modelový byt – maketa panelové bytové jednotky o rozměru 3+1. Návštěvníci mohli zhodnotit, jak lze příjemně a pohodlně zařídit běžný byt v panelovém domě.

Obr. 6.

Obr. 6. Svítidla Tiffany slovenského vystavovatele UNICON

K vysoké návštěvnosti veletrhu jistě přispěla snaha pořadatele o maximální pohodlí všech příchozích. Rychlé dopravní spojení přímo na Výstaviště zajistila kyvadlová autobusová doprava z nádraží Holešovice. Tunel spojující Průmyslový palác a Křižíkovy pavilony byl příjemnou ochranou proti nepřízni počasí. Davy lidí proudily všemi pavilony areálu i poslední den veletrhu odpoledne. Teprve půl hodiny po skončení otevírací doby utichly kroky posledních návštěvníků.

Jarní veletrh skončil a my se již teď můžeme těšit na 8. září tohoto roku, kdy Výstaviště ožije podzimním veletrhem Pragointerier – New Living, nebo na jarní Pragointerier – New Design v únoru 2006.

-jk-