časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pozvánka do nových prezentačních prostor firmy ETNA

|


Pozvánka do nových prezentačních prostor firmy ETNA

Dne 6. června 2006 byla za účasti hostů z řad obchodních partnerů a přátel firmy (architektů, projektantů, zástupců technických služeb a městských správ aj.) a zástupců italského výrobce svítidel, firmy iGuzzini slavnostně otevřena první část vzorkovny firmy Etna v jejím novém sídle v zrekonstruovaném historickém objektu na rohu Mečislavovy a Mojmírovy ulice v Praze 4. Při dobrém jídle a pití v atraktivních prostorách a příjemné společnosti zaměstnanců firmy Etna čas rychle ubíhal. Poslední hosté se rozcházeli až v časných ranních hodinách.

Obr. 1. Obr. 2.

Obr. 1. Vzorkovna se svítidly iGuzzini
Obr. 2. Testovací místnost v suterénu (osvětlení pro muzea a galerie)

Společnost iGuzzini patří mezi čtyři největší výrobce svítidel v Itálii a v tomto oboru se řadí mezi přední firmy v Evropě. Firma Etna je jejím výhradním zástupcem pro Českou republiku, a proto není divu, že všechna svítidla prezentovaná ve vzorkovně svítidel v přízemí hned u vstupu do objektu jsou od téhož výrobce. Aby si příchozí mohli vystavená a rozsvícená svítidla podrobně prohlédnout bez obav o svůj zrak, byli hned po příchodu vybaveni slušivými slunečními brýlemi. Firma Etna zřejmě tento večer nic nechtěla ponechat náhodě.

Nově otevřený modelový prostor buňkové kanceláře s variantním osvětlením nabízel příjemné prostředí k diskusím v užším kruhu. Prostor má umělé okno a je zde instalován malý řídicí systém od firmy Gitronica, umožňující nastavení různých světelných scén. Do budoucna se počítá s využitím tohoto prostoru pro modelové řešení situací kombinace denního osvětlení s umělým osvětlením.

Obr. 3.

Obr. 3. Zástupci firmy iGuzzini, zleva L. Belleli a L. Verdenelli

Zaslouženou pozornost přítomných vzbudila také testovací bezokenní místnost v suterénu. Je určena pro testování světelných účinků konkrétních svítidel, k orientačnímu měření svítidel, pro řešení zakázkových projektů s optickými kabely a elektroluminiscenčními diodami (LED), např. pro muzea a galerie.

Jednací místnost s prezentační technikou je posledním nově otevřeným prostorem, který byl tento den hostům zpřístupněn.

Firma Etna má od svého založení v roce 1991 za sebou mnoho úspěšných realizací (čtenáři časopisu Světlo se s některými z nich mohou již několik let průběžně seznamovat na stránkách časopisu). K nim lze právem přiřadit i současné sídlo firmy.

Autorem dispozičního řešení vzorkovny je Ing. arch. Luboš Sekal.

Zaměstnanci firmy Etna srdečně zvou všechny zájemce k návštěvě nových prezentačních prostor společnosti.

Ing. Jana Kotková

Foto: obr. 1 – Ing. Petr Žák, obr. 2 a 3 – Petr Janžura