časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Podnikání je služba

|

Všichni vládci, obchodníci, bankéři, právníci, výrobci, kmenoví náčelníci, stařešinové, církevní hodnostáři, vojáci, politici vždy podle jejich slov dělali vše jen pro své bližní. Mnozí z nich tomu také bezvýhradně věřili a ve jménu svého přesvědčení všemi prostředky přesvědčovali, znásilňovali i zabíjeli ostatní. V současné době u nás zvítězilo přesvědčení, že nejlepší způsob, jak všechno dobře zorganizovat a zajistit prosperitu společnosti a státu, je všechno předat do soukromého vlastnictví, prostě zprivatizovat.
 
Tak byly zprivatizovány banky, pojišťovny, zatím některé nemocnice, vodovody a kanalizace, částečně energetika, autobusová doprava atd. atd. Při tomto procesu někteří rádoby podnikatelé připravili svoji zemi o stovky miliard korun, které vyvedli do různých zahraničních bank, a schovali se do exotických, pro naše právo nedostupných zemí. Jiní zůstali doma, vše zlegalizovali a svými penězi a mocí se snaží ovlivňovat věci veřejné ve svůj prospěch. To asi pro většinu obyčejných lidí není podnikání, které slouží k rozkvětu společnosti a světa.
 
Nedávno zazněla v ČT 1 informace o tom, že Magistrát města Hradec Králové marně shání soukromou firmu pro správu a rekonstrukci zdevastovaného veřejného osvětlení. Asi to není finančně zajímavé. O privatizaci letiště Ruzyně, zdravotní pojišťovny, energetiky a již zmíněných vodovodů a kanalizací a nemocnic byl a je zájem velký. Jak zajímavé. Nabízí se ještě privatizace silnic a dálnic, neboť tam lze poplatky také stále zvyšovat, a nakonec by bylo nejlepší předat do soukromých rukou armádu a řízení státu. Tyto živnosti by určitě nějaký zahraniční investor koupil a my bychom splatili hravě státní dluhy a ušetřili bychom náklady na politické strany, jejichž členové by se mohli věnovat užitečnější činnosti.
 
Úspěchy českých podnikatelů a manažerů v minulosti (např. Křižík, Baťa) byly založeny na jejich tvrdé práci, kterou vyžadovali také u svých podřízených, a nabídce potřebných výrobků a služeb. Svou nabídkou byli úspěšní nejen doma, ale i ve světě.
 
V tomto smyslu je nadějné, že po likvidaci úspěšného výrobce světelných zdrojů Tesly Holešovice se objevili čeští výrobci, kteří vyrábějí a úspěšně exportují kvalitní svítidla. Těm i všem dalším poctivým podnikatelům přejeme úspěch a zisk. Těm ostatním, aby na svoji špatnou práci a nepoctivost doplatili.
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor