časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pilotní projekt veřejného osvětlení s LED byl spuštěn v Praze

|

Ve středu 11. listopadu 2009 rozsvítily LED několik ulic v oblasti pražského Smíchova (Radlická, Stroupežnického, Bozděchova, Klicperova, část ulice Nádražní u stanice metra Anděl) a parčík u vily Portheimka. Tímto krokem spustilo město pilotní projekt veřejného osvětlení LED svítidly v Praze, a uvedlo tak tento nový světelný zdroj ve větším rozsahu do praktického života.
 
Ulice Smíchova jsou vhodné nejen pro svítidla technického charakteru, ale i pro ta, která mají kromě své prvotní funkce, tj. osvětlování, plnit také funkci estetickou. Ve vybraných lokalitách město vyměnilo současná svítidla za nová s LED. Jejich počet i umístění zůstaly bez jakýchkoliv změn. Projektu se zúčastnilo šest předních světových výrobců svítidel (Siteco, Philips, Etna, Indal, LG a MSC), kteří splnili náročné technické podmínky a na akci se podílejí také finančně.
 
Svítidla LED se každým rokem, měsícem i dnem zdokonalují a blíží se doba, kdy jimi zcela nahradíme současné výbojky. K tomu však výrobci potřebují ještě nějaký čas na vývoj a my na jejich prověření a získání potřebných zkušeností s jejich praktickým používáním,“ řekl Vítězslav Chmelík, ředitel společnosti Eltodo-Citelum, s. r. o., která má veřejné osvětlení v metropoli na starosti, a dodal: „S prvním LED osvětlením na Smíchově budeme mít možnost v provozu sledovat jejich odolnost či spolehlivost, zjistíme, jak se budou měnit jejich technické parametry za určitou dobu nebo jak bude náročná údržba.
 
Dynamický rozvoj LED stále pokračuje. Tato technika umožňuje větší kreativitu při navrhování vzhledu svítidel. V oblasti veřejného osvětlení by měla nejen přispět ke snížení spotřeby energie, ale i pozitivně ovlivnit náklady na údržbu. Zatím jsou i v tomto případě LED investičně i energeticky náročnější než dosavadní osvětlení. Město hodlá tuto techniku prověřit v praxi, mj. také to, jak bude charakteristické bílé světlo LED působit na chodce i řidiče.
 
Jestliže se osvětlení LED v Praze osvědčí, metropole je plánuje postupně dále rozšiřovat.
 
[Zdroj: tiskové materiály Magistrátu hl. města Prahy.]
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Slavnostní přípitek (zleva: za Magistrát hl. m. Prahy Ing. Radek Svoboda, za skupinu ELTODO Ing. Vítězslav Chmelík, za společnost SITECO Lighting RNDr. Pavel Sedláček a Vladimír Dohnal za společnost ETNA)
Obr. 2. Nové osvětlení LED u stanice metra Anděl (svítidlo Kobra, výrobce Siteco)
Obr. 3. Zkušební instalace svítidel LED se nacházejí v místech vyznačených na plánku