časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Philips – nový styl

|

číslo 3/2004

Philips – nový styl

V minulých číslech jsme představili několik novinek ze sortimentu svítidel Philips: carpeDiem – svítidla s proměnnou teplotou chromatičnosti, Executive – designová svítidla pro zářivky TL5, Rotaris – svítidla pro kruhové zářivky. V dnešním článku se zaměříme na novinky v sortimentu přímých svítidel („downlightů“) a bodových svítidel.

Obr. 1. Obr. 2.

FUGATO – styl a výkon

Vývoj nových konstrukčních technik vyvolává stálé změny interiérů z hlediska implementace nových technologií i z hlediska respektování estetických trendů.

Toto dynamické prostředí se odráží i ve snaze společnosti Philips prohloubit své znalosti o vlivu osvětlení na lidi tak, aby jim mohl nabízet uspokojivá a inspirující světelná řešení.

Potenciál svítidel typu downlight nebyl s dosavadními řadami Trilogy a Mezzo plně využit. Proto Philips dává na trh zcela novou typovou řadu FUGATO. Svítidla uvedené řady přidávají k již existujícím vlastnostem – užitečnosti, výkonu a spolehlivosti – klasických downlightů několik nových vlastností. Jejich prostřednictvím lze vytvářet různé atraktivní efekty a navozovat rozličnou světelnou atmosféru v obchodech, kancelářích a veřejných prostorách.

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Flexibilita a důslednost

Kromě pevných svítidel je řada Fugato tvořena i svítidly s kardanovými závěsy a plnou vnitřní a vnější směrovatelností. Tato svítidla jsou osazována kompaktními zářivkami, vysokotlakými výbojkami a halogenovými žárovkami.

Flexibilita svítidel v kombinaci s širokým výběrem optik a příslušenství umožňuje projektantovi maximální volnost v navrhování osvětlení. Stejné rozměry a design směrovatelných a pevných verzí svítidel zajišťují vizuální konzistenci při jejich kombinování.

Obr. 6. Obr. 7.

Volnost světelného návrhu

Koncept řady Fugato umožňuje integraci řízení osvětlení, diod LED a dynamického míchání barev.

Svítidla se vyrábějí ve čtyřech velikostech, jež odpovídají předpokládané montážní výšce. Mohou být osazena světelnými zdroji vhodnými pro různé aplikace. Výběr zahrnuje i nejnovější kompaktní zářivky Philips PL-T 57W, jež jsou určeny pro osvětlování veřejných prostorů, halogenové žárovky Masterline Tc s velmi dlouhým životem a moderní výbojky Mastercolour.

Samozřejmostí je tradiční jednoduchost montáže. Více informací o modelové řadě Fugato zájemci naleznou na www.fugato.philips.com

FIORENZA – bodová svítidla pro osvětlování obchodů

V současné době lze v osvětlování obchodů „vyšší třídy„ zaznamenat dva trendy – miniaturizaci svítidel a integraci osvětlovacích systémů do architektury. S ohledem na zmíněné směry vyvinul Philips svítidla FIORENZA, typovou řadu miniaturních bodových svítidel sloužících k zatraktivnění obchodních prostorů světelným zdůrazněním nabízeného zboží.

Obr. 8. Obr. 9. Obr. 10.

Uvedená svítidla jsou určena pro nejmodernější světelné zdroje, vysokotlaké výbojky Mastercolour CDM-TC a reflektorové CDM-R a CDM-R111, pro výbojky MiniWhiteSON a různé halogenové žárovky. Svítidlo verze Fiorenza Rainbow je osazeno diodami LED s možností míchání barev.

Harmonická rozmanitost
Sortiment svítidel Fiorenza je tvořen deseti různými typy podle použitého světelného zdroje. Některé typy mají dva nezávisle směrovatelné zdroje využívající jeden předřadník. Vizuální harmonie kombinací různých typů je dosaženo využitím stejných designových prvků.

Obr. 11.

Kromě standardní bílé a kovově šedé lze svítidla dodat i v jiných barvách.

Integrace do architektury
Čisté linie, kompaktní rozměry a vizuální konzistence usnadňují začlenění svítidel Fiorenza do architektonického prostoru.

Kompaktní provedení Fiorenza Piccolo (halogen) lze využít pro nenápadnou montáž do nik a ke zdůraznění každého detailu předváděného předmětu, zatímco svítidlo Fiorenza LED s dynamickou změnou barev je ideální pro vytváření světelných scén.

Vizuální oddělení zdroje a předřadníku (ten je výhradně elektronický) působí při instalaci na přípojnici, jako by se předřadník stal virtuálně neviditelným.

Množství příslušenství (filtrů, clon) poskytuje možnost osvětlení individuálně dotvořit.

Více informací o modelové řadě Fiorenza lze nalézt na www.fiorenza.philips.com

Philips ČR spol. s r. o. Lighting
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 233 099 326
e-mail: jakub.wittlich@philips.com
http://www.philips.cz