časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Patnáctý mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH

|

číslo 4/2004

Patnáctý mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH

Ve dnech 14. až 18. září t. r. se v Pražském veletržním areálu v Letňanech uskutečnil patnáctý ročník mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH. Své špičkové výrobky a technologie sem přijelo představit více než tisíc firem z ČR a dvanáct ze zahraničí.

Zastoupeno bylo i několik firem se svítidly a elektroinstalačním materiálem. Jmenujme alespoň některé z nich. Zajímavá svítidla z produkce především zahraničních firem mohli zájemci zhlédnout v nápadné expozici firmy LUMINEX (obr. 1), novinky ve svém stánku představil tradiční český výrobce elegantních skleněných stropních a nástěnných svítidel společnost OSMONT, cenově příznivá uliční svítidla nabízela firma Energorozvody, nejen ze svítidel, ale i světelných zdrojů mohli vybírat návštěvníci stánku firmy ELMET. Nechyběla ani výpravná expozice firmy ABB s tradičně bohatou nabídkou elektroinstalačního materiálu a názornou ukázkou ovládání mj. osvětlení interiérů řídicím sběrnicovým systémem EIB. Elektroinstalační materiál nabízela také společnost Obzor Zlín.

Obr. 1.

Expozice členěné do tematických celků obsadily sedm výstavních hal. Branami výstavního areálu prošlo více než 103 000 návštěvníků. I letos se uskutečnila soutěž o nejlepší expozici – TOP ARCH 2004 a soutěž o nejlepší výrobek-novinku na českém trhu – GRAND PRIX.

Důležitou součástí veletrhu každoročně jsou odborné doprovodné programy.

K nejvýznamnějším se letos řadila VII. podzimní mezinárodní konference energetických manažerů Česká energetika po vstupu do EU.

K veletrhu FOR ARCH také neodmyslitelně patří soutěž STAVBA ROKU o nejlepší stavební realizaci bez rozlišení kategorií. Z 48 přihlášených realizací získalo tituly Stavba roku 2004 pět staveb bez určení pořadí: rekonstrukce a dostavba hotelu Carlo IV v Praze, tramvajová trať Hlubočepy–Barrandov (2. fáze) (osvětlením zastávek na trati se zabývá článek Osvětlení zastávek na nové trase městské hromadné dopravy v Praze, SVĚTLO 1/2004, str. 3), SAZKA ARENA (řešení osvětlení objektu se podrobně věnuje komplex článků v časopise SVĚTLO 3/2004, str. 28 až 39), rychlostní silnice R 35, stavba R 3509 – 2. etapa Slavonín–Přáslavice a obchodně-provozní komplex JmP. Letošní novinkou bylo vyhlášení ocenění prvního ročníku soutěže DOPRAVNÍ STAVBA ROKU. Zde byly ve čtyřech kategoriích uděleny čtyři tituly, tři zvláštní uznání a několik cen. Zapomenout nelze ani na osmý ročník Soutěže učňů stavebních oborů.

-jk-