časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Patnáct let výroby ve společnosti OLLI

|

Ing. Ivo Lojda, OLLI elektro CZ, s. r. o.
 
V letošním roce oslaví společnost OLLI elekro CZ, s. r. o., patnáct let působení na trhu světlené techniky a osvětlovací techniky. Firma byla založena pod názvem OLLI elektro, s. r. o., v roce 1993 jako obchodní společnost se zaměřením na prodej a služby světelné techniky a osvětlení. Od roku 1994 se základní náplň změnila tak, jak ji mohou čtenáři znát i dnes – to znamená výrobní společnost.
 
V průběhu let společnost několikrát změnila své sídlo, až v roce 1997 koupila do osobního vlastnictví historický výrobní areál známý pod jménem Fryčka, nedaleko centra Brna, v Brně-Husovicích. V průběhu posledních dvou let proběhly ve firmě velké změny: změnila organizaci a řízení. Z firmy OLLI (původní OLLI elektro) byla vydělena výroba do dceřiné firmy OLLI elektro CZ (původně OLLI elektro Česká Skalice).
 
Z marketingového hlediska firma udělala velkou změnu loga – viz obr. 1, přestěhovala se v rámci areálu, změnila a opravila výrobní a skladovací prostory, vybudovala nové kancelářské prostory a novou vzorkovnu s přehledem výrobního programu.
 
Zpočátku měla firma čtyři zaměstnance; tento počet se postupem času měnil podle potřeb trhu, až se stabilizoval na přibližně 50 pracovnících.
 

Výrobní program

Celou dobu trvání existence firmy je jejím hlavním výrobním programem výroba vlastních a zakázkových zářivkových svítidel. Zpočátku šlo o montáž z nakupovaných dílů. Postupně však firma začala vyrábět produkty na vlastním strojním zařízení. Výrobní prostory vybavila vysekávacími jednoúčelovými stroji, pořídila víceúčelový vysekávací stroj, ohraňovací lisy, zakružovací stroj Luna a speciální stroje na výrobu optických mřížek. V současné době je schopna vyrobit svítidlo podle přání zákazníka.
 
Prvními vlastními svítidly byly vestavěné svítidlo 01/4× 18 W (01/4× 18 W) a přisazené či zavěšené svítidlo 02/2× 36 W (02/2× 36 W). Toto tradiční provedení bylo postupem doby doplněno netradičním direktním a indirektním svítidlem s různými rozptylnými systémy. Výrobní program je zaměřen na výrobu plechových svítidel s rastrovým rozptylným systémem s vlastním tvarem mřížek a montování prachotěsných svítidel od firmy Reiss lighting. Před několika lety byl výrobní program rozšířen o dva základní typy hliníkových profilů pro tradiční i netradiční svítidla. Rovněž byly vyvinuty a nakoupeny nástroje pro výrobu mikromřížek do hliníkového profilu. Za celou dobu podnikání se výrobní program rozšířil na více než 30 produktových řad. Ale svým zákazníkům může společnost přislíbit, že toto číslo není konečné. Hlavní náplní výroby, jak již bylo zmíněno, jsou zakázková svítidla podle zadání zákazníka. Konstruktéři, technologové i výroba jsou schopni navrhnout a vyrobit svítidla podle prostého náčrtku zákazníka nebo podle jeho výkresové dokumentace.
 

Vývoj a měření svítidel

Vývoj a prodej svítidel byl od počátku podložen softwarovými prostředky pro výpočet osvětlení od firmy Astra 92, a. s., Zlín. Zpočátku byly optické vlastnosti svítidel měřeny ve spolupráci s VUT FE. Spolupráce s doc. Plchem a jeho podpora byly a nadále jsou velmi účinné i v době, kdy si firma zařizovala vlastní laboratoř, kterou stále provozuje.
 

Propagace

Za celou dobu existence se firma prezentovala na mnoha výstavách – od okresních výstav, přes pražský veletrh Amper až po veletrh Light + Building ve Fankfurtu nad Mohanem, kterého se firma zúčastnila naposledy v roce 2008. Prezentace zde byla velmi úspěšná a přilákala spoustu nových zákazníků jak pro výrobu svítidel, tak pro výrobu komponent, především optických rozptylných systémů.
 
Obr. 1. Nové logo společnosti (dole původní logo)
Obr. 2. Sídlo společnosti
Obr. 3. Lisovna – nejdůležitější místo výroby
Obr. 4. Na přání zákazníka jsou zde vyráběny mřížky různých tvarů a velikostí
Obr. 5. Atypické svítidlo vyrobené podle přání zákazníka
Obr. 6. Expozice společnosti na veletrhu Light + Building 2008 ve Frankfurtu nad Mohanem
Obr. 7. V letošním roce byla otevřena nová vzorkovna