časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlování vnitřních prostorů

|

číslo 1/2003

Osvětlování vnitřních prostorů

V září 2002 vydala společnost SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o. p. s., publikaci Osvětlování vnitřních prostorů.

Obr. 1.

Tato příručka je určena všem, kteří se podílejí na přípravě návrhů a realizaci osvětlovacích soustav menšího rozsahu, tedy především elektrikářům a elektroinstalačním firmám poskytujícím základní služby v oblasti interiérového osvětlování, ale také všem ostatním zájemcům o tuto oblast.

Cílem příručky není podat vyčerpávající výklad na téma osvětlování. To není vzhledem k danému rozsahu publikace ani možné a ani by to nebylo účelné. Snahou spíše bylo vysvětlit základní zákonitosti osvětlování především ve vztahu k uživatelským vlastnostem osvětlovací soustavy. Důraz je kladen na respektování potřeb uživatele a energetickou a ekonomickou náročnost provozu soustavy. Publikace chce dále upozornit na nejčastější chyby v osvětlovací praxi. Čtenář by měl získat všechny potřebné základní informace o interiérovém osvětlování tak, aby se v tomto oboru dokázal orientovat, popř. se i dále vzdělávat.

Zvláštní pozornost je věnována tématu úspor elektrické energie, které přímo souvisejí s náklady na provoz osvětlení. Osvětlování je obecně obor, kde je možné dosáhnout značných úspor při relativně nízkých investičních nákladech, a zdaleka přitom nejde jen o aplikaci známého hesla „Nesvítí někde zbytečně?„ S tématem energetických úspor se proto čtenář setká téměř ve všech kapitolách, a to vždy ve vztahu k právě probírané oblasti.

Pro čtení kapitol o osvětlování nejsou zapotřebí žádné předchozí znalosti z tohoto oboru. Vysvětlení všech odborných pojmů, které jsou v textu vytištěny kurzívou, najde čtenář v kapitole Důležité pojmy a veličiny v závěru publikace. V úvodu příručky se čtenář dozví, jak navrhovat osvětlovací soustavu a jaké údaje pro to potřebuje. Následně je pozornost věnována osvětlení některých typických bytových i nebytových prostorů. Teprve potom jsou podrobně probírány jednotlivé prvky osvětlovací soustavy – světelné zdroje, předřadníky, svítidla. Vzhledem k deklarovanému zaměření byla do publikace včleněna také kapitola Elektrické rozvody pro osvětlování, která je průnikem mezi osvětlováním a čistě elektrikářskou odborností. V závěru knihy je uveden postup výpočtu potřebného příkonu osvětlovací soustavy, dále již zmíněné vysvětlení používaných odborných výrazů a seznam souvisejících norem.

Autoři doufají, že čtenáři příručka pomůže pochopit základy problematiky osvětlování a přispěje ke kvalitě návrhů a realizací osvětlení. Výsledkem by mělo být funkční, energeticky úsporné a esteticky působící osvětlení a spokojený uživatel.

Publikace je distribuována zdarma.

Bližší informace lze získat na www.svn.cz
[Informace SEVEn.]