časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení vodního města

|

Karolína Čechová, Miloslav Zpěvák, EXX s. r. o.
 

O komplexu AquaCity

 
AquaCity není – jak by název mohl naznačovat – zdaleka „jen“ vodní park. Nově vybudovaný komplex v lázeňském městě Poprad s výhledem na vrcholy Vysokých Tater tvoří množství různých zábavních, sportovních a relaxačních zařízení, včetně dvou hotelů (čtyř- a tříhvězdičkový), kongresového centra, restaurací, fitness a wellness center, a samotný aquapark. Všechny části komplexu splňují požadavky nejpřísnějších norem z hlediska použitých zařízení, dále bezpečnostních norem i požadavků na design. AquaCity Poprad je ideální místo jak pro rodinný odpočinek, tak pro konference.
 
AquaCity není jedinečné pouze rozsahem nabídky zábavy a služeb a vysokou kvalitou jednotlivých zařízení, ale i přístupem k ekologii. Šetrnost k životnímu prostředí byla klíčovým kritériem při projektování a stavbě komplexu a zůstává jím i při jeho provozu. Jedinečná poloha komplexu zavazuje plnit úkol minimalizovat vliv jeho provozu na okolní přírodu a životní prostředí – a AquaCity se k tomuto závazku hlásí. Komplex byl postaven v blízkosti rozsáhlých podzemních jezer, která jsou zdrojem geotermální vody. Právě tato voda je spolu s dalšími zdroji využívána jako „ekologická energie“ k provozu centra, díky tomu je AquaCity energeticky soběstačné. Volně dostupná geotermální energie se využívá k produkci tepla pro potřeby komplexu. Tento zdroj energie je doplněn solární energií, která se čerpá z fotočlánků zabudovaných do prosklené fasády bazénového centra Blue Sapphire. Aquapark nevyužívá k dezinfekci vody v bazénech a sprchách žádné agresivní chemikálie. Povrchy bazénů jsou totiž vyrobeny z korozivzdorné oceli, díky čemuž je potřeba vodu chlorovat asi o 90 % menší. V celém komplexu se snaží všechny materiály, které lze, recyklovat.
 
V současné době AquaCity navštíví přibližně milion zákazníků ročně. Díky jeho ekologickému provozu je příroda ušetřena zátěže více než 27 t CO2 ročně, které by se při obdobném provozu bez použitých ekologických zařízení do ovzduší uvolnily.
 

Osvětlení AquaCity

 
V letech 2005 až 2007 proběhla v několika etapách rekonstrukce komplexu spojená s dostavbou nových zařízení. Novou tvář rekonstruovaných částí i nově dostavěná zařízení navrhl brněnský architektonický ateliér Archstudio pod vedením architekta Pavla Kučery, který celému konceptu vtiskl svůj specifický rukopis. Všechny části komplexu spojují citlivě vybrané kvalitní materiály, soulad s okolní scenérií a použití ekologických systémů a zdrojů energie.
 
Důležitou součástí celého komplexu – a především vodních zařízení – je osvětlení, jehož hodnotu zdaleka nelze spatřovat jen v jeho funkčnosti, ale které významně přispívá k vytváření výjimečné atmosféry jednotlivých atrakcí. Na vypracovávání návrhu osvětlení s ateliérem Archstudio spolupracovala společnost EXX, která v této zakázce využila příležitost zhodnotit své dlouholeté zkušenosti s navrhováním exteriérového i interiérového osvětlení a uplatnit nejnovější technické možnosti, jako je např. dynamické osvětlení svítidly osazenými programovatelnými RGB diodami LED. Společnost EXX ve spolupráci se svou slovenskou sesterskou společností Eurolux i dodala svítidla.
 
Jako první byl v roce 2005 vystavěn venkovní dětský bazén se skluzavkami ve tvaru pyramidy, nazvanými Mayská pyramida (obr. 2). Tato venkovní atrakce je osvětlena exteriérovými svítidly Brique od italské firmy Simes, jež jsou zapuštěna do stěn komunikací, dále sloupky Column a světlomety Techno pro noční osvětlení tubusů skluzavek.
 
V roce 2006 byly rekonstruovány dříve vybudované prostory, především vstupní, dále recepce (obr. 3), šatny, restaurace a kongresový sál. Pro instalaci osvětlení kongresového sálu byly využity hliníkové profily, které umožňují přizpůsobit systém osvětlení: libovolné délky, kombinace různých světelných zdrojů, integrace ostatního technického vybavení do těla profilu (např. hlásiče požáru, reproduktory, nouzové osvětlení atd.) a různé způsoby montáže (obr. 4). V případě AquaCity byly využity profily Snap od belgického výrobce Wever&Ducré osazené stmívatelnými předřadníky, které umožňují pohodlně volit intenzitu osvětlení podle toho, jaká akce se právě v sále pořádá. Základní osvětlení za použití hliníkových profilů je v kongresovém sále doplněno atypickými velkoformátovými svítidly se světelnými zdroji se systémem RGB, který umožňuje programovat různé světelné scény. Díky tomu je možné v sále imitovat denní světlo (např. při módní přehlídce) nebo naopak osvětlení ztlumit na minimum či nastavovat různé barevné scény.
 
Svítidla Wever&Ducré byla zvolena i k osvětlení restaurace, konkrétně Flat, a to jak v provedení stropním, tak i závěsném.
 
Recepce hotelu (obr. 3) je osvětlena subtilními stropními svítidly Minus od slovinského výrobce Intra, která prostřednictvím pískovaného difuzoru vytvářejí měkké a rovnoměrné světlo ve všech směrech.
 
V rámci třetí etapy budování komplexu AquaCity byl ještě v roce 2006 postaven hotel Mountain View a Kryoterapeutické centrum. K osvětlení hotelu Mountain View byla opět citlivě vybírána jednoduchá a kvalitní svítidla, která dotvářejí elegantní atmosféru interiéru hotelu. Společné prostory jsou osvětleny svítidly Lite-Box italského výrobce Victoria. V pokojích byla opět nainstalována belgická svítidla Wever&Ducré – netradičně hliníkové profily, a do chodbiček a koupelen zapuštěná svítidla „downlight“ Luna. Jako noční byla osazena LED svítidla značky Forma&Funzione.
 
Kryocentrum tvoří otevřený prostor s výhledem na Vysoké Tatry, jehož důležitou architektonickou součástí je přiznaná dřevěná konstrukce, do které jsou některá svítidla přímo zabudována. Relaxačně a blahodárně tedy působí již samotný pobyt v této části komplexu. Vlastní kryoterapie spočívá v tom, že tělo člověka je prudce zchlazeno v mrazicím boxu a následně se pozvolna zahřívá.
 
I čtvrtá etapa výstavby byla dokončena v roce 2006. Šlo o rozšíření části s bazény nazvané Blue Diamond. Je to vnitřní vodní prostor tvořený několika bazény, které mohou fungovat propojené pro veřejnost, nebo mohou být jednotlivé části od sebe odděleny a uzavřeny pro tzv. VIP klientelu. Součástí komplexu Blue Diamond je bar (obr. 5), kde si návštěvníci mohou objednávat nápoje přímo z bazénu. Bazény jsou osvětleny světlomety a efektovými svítidly Simes Techno a Lift. Ostatní prostory této části aquaparku jsou osvětleny stropními svítidly Unit značky Wever&Ducré a nástěnnými svítidly Lineos značky Exterieur (součást Targetti Group), která na stěnách vytvářejí zajímavé efekty (obr. 6).
 
V roce 2007 pokračovalo budování komplexu výstavbou další části skupiny bazénů nazvanou Blue Sapphire. Hlavní roli zde hraje „barevné“ osvětlení relaxačního bazénu německými podvodními svítidly Wibre (obr. 7 a, b). Svítidla jsou napojena na řídicí systém a díky systému RGB umožňují programovat libovolné barevné scény (obr. 8). Svítidla je dále možné napojit na samostatný systém, který ovládá laserovou show. Během tohoto (ve východní Evropě jedinečného) představení jsou obrazy vytvářené laserem promítány na svislou vodní clonu, která je tvořena proudy vody padající ze stropu do centrálního bazénu, čímž se celý prostor bazénu zdánlivě rozpohybuje. Pobyt v bazénu Blue Sapphire tak vedle relaxace může být i zcela výjimečným vizuálním zážitkem. Osvětlení bazénu Blue Sapphire bylo pro společnost EXX nejnáročnější etapou celé realizace projektu AquaCity. Nejdříve bylo třeba splnit vizuální představy architekta o tom, jaká má být atmosféra bazénu. Tento úkol byl díky současné nabídce technických prostředků splněn relativně rychle. Mnohem těžší bylo sladit tuto vizuální stránku s technickými a bezpečnostními požadavky, které jsou ve veřejně přístupném prostoru, navíc plném vody, skutečně velmi přísné a nekompromisní. Bylo třeba vyřešit bezpečné napětí svítidel, bezpečné umístění řídicí jednotky, přičemž však nesměla být narušena funkčnost svítidel, a nakonec bylo třeba celý systém zprovoznit. Mechanická montáž svítidel byla přenechána elektromontážní firmě, avšak systém musel být oživen vyškolenými techniky společnosti EXX. Výsledný efekt však stojí za to. O tom se lze konec konců přesvědčit i z pohledu na obr. 8.
 
AquaCity však ještě zdaleka není dokončeno. Pro nejbližší budoucnost se plánují další dostavby a vylepšování komplexu, přičemž nemá chybět tropická pláž, bazén s vlnami a palmy. Zdá se, že za exotikou již nebude nutné létat na opačnou stranu zeměkoule. Bude stačit vypravit se pod štíty velmi dobře známých Vysokých Tater. V takto ambiciózních projektech jistě bude zajímavý prostor pro kvalitní práci se světlem. Věříme, že budeme moci na těchto stránkách brzy referovat i o tom, jak je možné takovou tropickou písečnou pláž zajímavě osvětlit.
 

AquaCity Poprad

 
Projekt komplexu: Archstudio, s. r. o., pod vedením arch. Pavla Kučery
Dodávka osvětlení: EXX s. r. o. ve spolupráci se slovenskou sesterskou společností Eurolux Lighting s. r. o.
Investor: AquaCity Poprad
Použitá svítidla: Simes, Targetti, Victoria, Intra, Esedra, Forma e Funzione, Wever&Ducré, Goccia, Bega, Valdman
Lokalita: Poprad, Slovensko
Realizace: 2005 až 2007
Foto: Petr Janžura
 
Obr. 1. AquaCity Poprad
Obr. 2. Venkovní dětský bazén – Mayská pyramida
Obr. 3. Recepce – profily Intra a závěsná svítidla Lucis
Obr. 4. Osvětlení kongresového sálu – svítidla z hliníkových profilů Wever& Ducré
Obr. 5. Bar zapuštěný přímo u bazénu s efektovým osvětlením stěny
Obr. 6. Efektové nasvícení stěn svítidly Simes
Obr. 7. Bazény Blue Sapphire
Obr. 8. Barevné scény bazénů s RGB svítidly Wibre