časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení univerzity Corvinus v Budapešti

|

Společnost HALLA, a. s., pracuje na projektech společně se svými obchodními partnery po celé Evropě. Mezi významnější projekty patří nová budova univerzity Corvinus v Budapešti. Nová pětipatrová budova stojí na „pešťské“ části břehu Dunaje v blízkosti mostu Liberty. Plní funkci vzdělávací i administrativní. V objektu jsou kancelářské prostory, přednáškový sál s kapacitou 500 míst, knihovna a víceúčelové sály. Architekt Gabor Szokolyai vytvořil tuto budovu s cílem být moderní ve všech ohledech, tzn. aby i při údržbě budovy a její organizaci byla využívána inovační řešení a prvky moderní techniky. Požadovaných cílů se podařilo dosáhnout v interiéru i v exteriéru. Exteriér je řešen ve hravém stylu barev, kdy byl využit systém RGB LED ovládaný DMX. Je zde vytvořeno barevně rozmanité nasvícení vnější části budovy (obr. 1).
 
Interiér je osvětlován zářivkovými svítidly v kombinaci se svítidly LED. Společnost Hala, dodávala svítidla do všech chodeb, recepcí a sálů pro víceúčelové vyžití. Architekt vybral svítidlo Serie 01, nejsubtilnější svítidlo z produkce Halla. Vyznačuje se značnou variabilitou použití. Vyrábí se z hliníkových profilů ve vestavné, nástěnné, závěsné a přisazené variantě. Svítidla jsou osazena lineárními zářivkami T5 ve všech příslušných příkonových modifikacích (14 až 80 W).
 
V celé budově byla nainstalována tato svítidla ve všech jeho variantách v délce přibližně 1 km. Nejvíce uvedených svítidel je v přisazené variantě.
 
Chodby jsou osvětlovány přisazenou variantou Serie 01, přičemž svítidlo je umístěno na stropě těsně podél stěn a kopíruje veškerá jejich zalomení. V těchto místech jsou použity úhlové spojky ve tvaru písmene L (obr. 2).
 
Komunikační a společné prostory v každém patřejsou vybaveny vestavnými svítidly tvořícími spojitou linii svítidel po obvodu komplikovaného podhledu (obr. 4). V několika místech vestavná varianta plynule a bez přerušení přechází v závěsnou.
 
Pro recepce byla vybrána přisazená varianta svítidla Serie 01. Svítidla jsou zde rozmístěna v nepravidelných skupinách (obr. 3).
 
Sály pro víceúčelové využití jsou osvětleny svítidly Serie 01 v závěsné variantě. Přestože je celá budova doslova protkána moderní technikou, působí velmi konzervativně a urbanisticky zapadá do historické zástavby městské části. Těší nás, že jsme se mohli podílet na dokreslení moderního designu této budovy.
 
Další informace o výrobcích firmy Halla, naleznete na internetových stránkách www.halla.cz nebo v pobočkách firmy.
 
Obr. 1. Exteriér
Obr. 2. Chodby
Obr. 3. Recepce
Obr. 4. Komunikační a společné prostory