časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení plaveckého areálu ve Znojmě

|


Osvětlení plaveckého areálu ve Znojmě

Ing. Radek Panchartek, Enika spol. s r. o.

Plavecký areál ve Znojmě je typický příklad moderně řešeného sportovního zařízení. Byl vybudován z městského rozpočtu, přičemž všichni předpokládali, že půjde o ztrátovou investici, jejíž provoz bude nutné dotovat z městské pokladny. Nicméně se ukázalo, že po podobných zařízeních je poptávka, a pokud jsou dobře navržena, dokážou vynaložené prostředky nejen vrátit.

Obr. 1.

Obr. 1. Osvětlení areálu svítidly LEO od firmy SBP a svítidly ZACK od firmy ing. castaldi illuminazione

Plovárna je v atraktivním prostředí u Louckého kláštera. Tvoří ji systém bazénů a travnatých odpočinkových ploch. Areál je vybaven rekreačním bazénem s třímetrovou a dvoumetrovou skokanskou věží, plaveckým bazénem s osmi 25metrovými drahami, dětským bazénem s toboganem a skluzavkou. Dále do areálu patří sportoviště, dětská hřiště, prolézačky, restaurace a občerstvení.

Při navrhování osvětlení části s bazény bylo třeba vzít v úvahu několik požadavků. Především bylo nutné zajistit předepsanou úroveň osvětlení, a proto zvolit dostatečně výkonné a kvalitní reflektory vyznačující se minimálními požadavky na údržbu.

Kromě toho bylo požadováno dekorační osvětlení, které by umožnilo používat areál i pro jiné než sportovní akce. Zde byl kladen důraz především na barvu světla, tvar vyzařovací charakteristiky a její vztah k vodním plochám.

Pro provozní osvětlení byla zvolena svítidla LEO/SR od firmy SBP (Itálie), zastoupené na českém trhu firmou Enika s. r. o. Nová Paka. Projekt vypracovala brněnská firma Ateh s. r. o. Svítidla v provedení SR mají charakteristické motýlkové rozložení svítivosti a jsou osazena sodíkovými výbojkami NAV-T s příkonem 250 W. Světlomety LEO/SR jsou upevněny na pozinkovaných stožárech s výškou 8 m, které jsou rozmístěny kolem plochy s bazény. Tato svítidla jsou dostatečně výkonná a dokážou celý areál osvětlit.

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Obr. 2. Svítidla LEO jsou umístěna na stožárech ve dvou úrovních, oddělené ovládání umožňuje zvolit pro každou akci vhodný způsob osvětlení
Obr. 3. Pro nepřímé osvětlení byly použity světlomety LEO s rotačně souměrnou vyzařovací charakteristikou
Obr. 4. Leštěná plocha nad světlometem poskytuje měkké rozptýlené světlo a zabraňuje vzniku rušivého světla

Pro další osvětlení jsou použity reflektory LEO/C s koncentrovanou (rotačně souměrnou) vyzařovací charakteristikou, osazené halogenidovými výbojkami HQI-TS RX-7 s příkonem 150 W, které částečně plní i funkci dekorativního osvětlení. Projektanti využili skutečnost, že světlomety je možné montovat v libovolné poloze, a otočili je výstupním otvorem vzhůru. Svítidla jsou osazena přibližně v polovině výšky stožáru a jsou doplněna leštěnou odraznou plochou z korozivzdorné oceli s konvexním prohnutím. Toto důmyslné řešení umožnilo dosáhnout s využitím odrazné plochy zajímavé vyzařovací charakteristiky. Na vodní plochy dopadá rozptýlené bílé světlo, které na hladině vytváří jemné odlesky a příjemnou atmosféru. Navíc návštěvníci areálu nebo účastníci nočního plavání nejsou oslňováni, jak by se mohlo stát v případě, že by světlomety svítily přímo. Odrazné plochy zároveň spolehlivě zabraňují vzniku nežádoucího rušivého světla.

Obr. 5.

Obr. 5. Designéři svítidel Zack se nechali inspirovat pacholaty pro vyvazování jachet

Poslední částí osvětlení jsou dva pásy svítidel Zack od firmy ing. castaldi illuminazione, které lemují vodní plochy. Tato svítidla jsou navržena speciálně pro použití v zahradách, parcích nebo blízko vodních ploch. Jejich jednoduchý design trochu připomíná pacholata pro vyvazování jachet a plachetnic na mořských nábřežích, takže spojitost s vodními plochami je zřejmá.

Základna svítidla je zhotovena z techpolymeru vyztuženého skleněnými vlákny. K ní je šrouby z korozivzdorné oceli uchyceno tělo svítidla z tlakově litého hliníku s povrchovou úpravou práškovými barvami. Svítidlo Zack je dostatečně odolné (provedení antivandal); to je vzhledem k jejich rozmístění a charakteru provozu areálu nezbytné. Všechna jsou umístěna na zemi, a protože jsou relativně nízká (celková výška 175 mm), nelze zabránit tomu, aby nesloužila jako „stupínek„ pro hrající si děti nebo pro maminky vyhlížející své ratolesti přes hlavy dalších návštěvníků.

Svítidla Zack jsou osazena kompaktními zářivkami DT 18W s paticí GX24d-2 (Osram) a halogenovými žárovkami na malé napětí. Jejich vyzařovací charakteristika vhodně doplňuje nepřímé osvětlení vodní plochy světlomety LEO/C.

Obr. 6.

Obr. 6. Rozměrová řada svítidel D31 Zack a D32 Minizack

Tělesa všech svítidel jsou opatřena práškovou barvou v odstínu RAL 9006, takže vhodně korespondují s barevným laděním celého areálu. Většina ploch je kryta šedou dlažbou v kombinaci s vložkami z korozivzdorné oceli v bazénech. Teplý harmonizující prvek tvoří dva obloukové mosty, spojující centrální ostrůvek s břehem, které jsou obloženy přírodním světlým dřevem.

Ačkoli jde o vyloženě funkční celek, je celý areál dobře promyšlenou stavbou, citlivě zařazenou do okolního prostředí. Celkový estetický dojem ve spojení s moderními technologiemi (tepelná čerpadla, solární panely), které umožňují areál využívat od jara do podzimu, je jistě důvodem nemalé návštěvnosti. Taková kombinace přináší i odpovídající ekonomický efekt. Přidá-li se navíc možnost nočního plavání (naprosto odlišný zážitek než za poledního horka, mimo jiné i díky dobře navrženému osvětlení, není divu, že návštěvnost během první sezóny předčila očekávání i největších optimistů. Celý areál není nutné dotovat, investice se dokonce začíná vracet.

Svítidla Zack

Zack je označení řady venkovních architektonických svítidel určených pro nasvětlování prestižních prostor, parků, cest, kolonád a pasáží. Vyzařovací charakteristiky svítidla, které lze navíc upravit pomocí barevných filtrů (červený, zelený a modrý), jsou velmi přesně definovány. Svítidla se vyrábějí ve třech základních provedeních. Zack D31/F42 s celkovou výškou 245 mm a kompaktní zářivkou má vyzařovací charakteristiku upravenou pomocí trojité clony, tak aby nedocházelo k vyzařování nad úroveň horizontu.

Obr. 7.

Obr. 7. Vyzařovací charakteristika svítidel Zack je přesně definována; je ji ale možné dále upravit pomocí clon nebo barevných filtrů

Provedení Zack D/31 s celkovou výškou 175 je, z hlediska použitelných zdrojů, univerzálnější. Toto svítidlo je možné osadit halogenovými žárovkami s příkonem do 75 W (Zack D31/GY), kompaktními zářivkami s příkonem do 18 W (Zack D31/F18) nebo halogenidovými výbojkami s keramickým hořákem s příkonem 35 W (Zack D31/MH35).

Nejmenší provedení Minizack D32 s celkovou výškou 105 mm může být osazeno třemi typy světelných zdrojů. Minizack D32/GY používá halogenovou žárovku na malé napětí s příkonem do 20 W, variantou může být halogenová žárovka Halopin napájená ze sítě 230 V s příkonem 20 W u Minizack D32/G9 nebo diody LED u provedení MiniZack D32/LED. Ty mohou být i barevné (modrá, zelená, červená). Tato verze je v podstatě bezúdržbová, protože udávaný život LED (50 000 h) reprezentuje 5,7 roku nepřetržitého svícení. Svítidla Zack, vyžadují-li to použité zdroje, mohou mít vestavěn elektronický transformátor.

Svítidla Zack a Minizack jsou pro svůj výrazný tvar a přesně definovanou vyzařovací charakteristiku silným nástrojem, který oceňují architekti. Vysoká odolnost (osvědčení vandal proof) dovoluje používat je i k osvětlování veřejných prostor.

ENIKA, spol. s r. o.
Nádražní 609
509 01 Nová Paka
tel.: 493 773 311
fax: 493 773 322
e-mail: enika@enika.cz
http://www.enika.cz