časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení obchodů Marks & Spencer

|


Osvětlení obchodů Marks & Spencer

Michal Doležal, Horizont, spol. s r. o.

Obchody s kvalitním značkovým oblečením Marks & Spencer není třeba podrobně představovat. První prodejna v ČR byla otevřena v pasáži Myslbek v centru Prahy. V krátké době ji následovaly další v nákupních centrech Metropole Zličín a Olympia Brno, v Karlových Varech nebo v Českých Budějovicích. Prodejna v Myslbeku byla později přemístěna do moderního obchodního domu Marks & Spencer v zrekonstruovaném paláci Melantrich na Václavském náměstí. V loňském roce zákazníci dostali možnost nakupovat oblíbené zboží v nových obchodech obchodního centra Nový Smíchov a v zatím největší nákupní galerii v České republice, v Centru Chodov.

Obr. 1. M&S Centrum Chodov, pánské oddělení
Obr. 3. M&S Centrum Chodov, stěnový panel s podsvětleným obvodem

Obr. 1. Obr. 3.

Koncepce prodejen Marks & Spencer vychází z dlouholetých zkušeností tohoto obchodního řetězce po celém světě, nevyjímaje např. Spojené arabské emiráty. V interiéru se promítají nejnovější designové trendy a jsou použity zajímavé a mnohdy novátorské materiály. Také u nově otevíraných obchodů Marks & Spencer v České republice je vždy patrný velký pokrok v celkovém architektonickém návrhu i rozsahu a kvalitě nabízených služeb. Zatímco kavárna Café Revive a doplňkový prodej potravin v Melantrichu byly u nás v obdobně zaměřeném obchodě služby dosud neznámé, v každé další prodejně jsou již její nedílnou součástí a podílejí se na vytváření celkového image značky Marks & Spencer. V prodejně na Chodově může zákazník kromě pestrého sortimentu oblečení, bytových doplňků, potravin nebo kavárny využít též nabídku vlastní pekárny s množstvím originálního pečiva.

Obr. 2.

Obr. 2. M&S Melantrich, podsvětlený stěnový panel

S vývojem interiéru prodejen doznával nemalých změn také koncept osvětlení. Ve druhé pražské prodejně v Metropoli Zličín byli jeho vypracováním pověřeni ještě architekti spolupracující s mateřskou firmou ve Velké Británii. Již k této realizaci byla přizvána i firma Horizont jako dodavatel osvětlení a pro další nově otevírané prodejny též zpracovatel světelnětechnického projektu.

Vodítkem pro návrh osvětlení byly požadavky investora a architektů na celkový vzhled prodejny, jeho originalitu, světelnou pohodu a rovněž na tvary a provedení jednotlivých svítidel. Velký důraz byl kladen na požadovanou intenzitu osvětlení jednotlivých ploch (prodejna, obvodové stěny, výlohy a výstavní místa), rovnoměrnost osvětlení na jedné straně a jeho přiměřenou dynamičnost na straně druhé. Nezanedbatelným kritériem bylo také věrné podání barev, ochrana před poškozujícími účinky světla, ale i celková ekonomičnost provozu osvětlovacích soustav. Proto byla zvolena svítidla a světelné zdroje od renomovaných výrobců, především od firem Ruco Licht a Ansorg, kterou Horizont v České republice zastupuje. Tento výrobce již několik let patří mezi uznávanou špičku ohledně svítidel pro osvětlení komerčních objektů.

Prodejní plochy

Základní hladinu osvětlení prodejních ploch ve starších obchodech zajišťují vestavná svítidla osazená kompaktními zářivkami se širokým vyzařováním. V novějších obchodech, počínaje Novým Smíchovem, byly po vzoru nejmodernějších prodejen řetězce Marks & Spencer ve Velké Británii navrženy a na zakázku firmou Ruco Licht vyrobeny kontinuální světelné kanály probíhající napříč celou prodejnou (obr. 1). Svíticí pásy jsou konstruovány tak, aby vytvářely dojem spojitě svítící linie bez patrných návazností jednotlivých světelných zdrojů. Těmi jsou v tomto případě moderní zářivky T5 s elektronickými předřadníky. Polykarbonát, který zakrývá světelné kanály, má vedle zajímavého vzhledu také vynikající vlastnosti ohledně rozptylu světla a jeho propustnosti.

Obr. 4.

Obr. 4. M&S Melantrich, vstupní pasáž

Ke zvýrazňujícímu osvětlení prodejních stojanů, obvodových stěn, výloh a exponovaných výstavních míst jsou převážně použita vestavná svítidla osazená halogenidovými výbojkami s UV filtrem a možností směrování. Prostorové stojany tak osvětlují svítidla Cardo CLG a Punta s různě širokými vyzařovacími charakteristikami a s možností natočení ve dvou osách. V atriu se skleněnou střechou v přízemí Melantrichu je nahradila svítidla Boxx na zavěšených tříokruhových napájecích lištách (obr. 2). Konstrukce optiky těchto svítidel umožňuje plynule měnit rozložení svítivosti, a stejné svítidlo je tak možné použít jako bodové nebo pro osvětlení větší plochy.

Pro důležité osvětlení výloh jsou využita kompaktní svítidla Brick na tříokruhových přisazených napájecích lištách montovaných na strop těsně za výkladem a dále boční osvětlení svítidly Lucent. Obě svítidla jsou osazena 70W halogenidovými výbojkami.

Požadavek investora na zdůraznění obvodových stěn prodejny, které zároveň fungují jako prodejní plochy, splňují svítidla Bola s asymetrickým vyzařováním potřebným pro rovnoměrné osvětlení stěny po celé její výšce. Vhodným umístěním těchto svítidel a díky intenzivnějšímu osvětlení tak obvodové stěny opticky vystupují ze zbývající plochy prodejny. Dalším prvkem přispívajícím ke zvýraznění plasticity a k optickému odlehčení je podsvětlení obvodu jednotlivých stěnových prodejních panelů (obr. 3). V některých případech je celá čelní plocha panelů podsvětlena a tvoří tak světelný box, na který je možné aplikovat snadno obměnitelnou grafiku (obr. 2). Použitá lineární zářivková svítidla jsou uspořádána se vzájemným překrytím tak, aby podsvětlení bylo rovnoměrné, bez patrné návaznosti jednotlivých zářivek. Světelné zdroje mají oproti zbytku prodejny studený odstín. Podsvětlení se dále uplatňuje u výloh a v „kapsách„ podhledu.

Obr. 5.

Obr. 5. M&S Centrum Chodov, Café Revive

Zajímavým architektonickým prvkem prodejny Melantrich je původní dochovaný průjezd do dvora s bohatou štukovou výzdobou, jenž je nyní hlavní vstupní pasáží z Václavského náměstí. Kolekci Per Una ve výklencích pasáže osvětlují přisazená svítidla Cardo CPI, strop je osvětlen výbojkovými svítidly Swing s integrovanou pomocnou halogenovou žárovkou pro rychlejší start (obr. 4).

Počínaje prodejnou na Smíchově se z prodejní plochy vyčlenilo samostatné oddělení dámského spodního prádla, které vyžadovalo specifické, komornější osvětlení. Hladina osvětlenosti je zde oproti ostatním plochám prodejny mírně snížena. Důsledně geometricky přímé světelné kanály nahrazují výrazně měkčí křivky ustupujícího podhledu s nepřímým osvětlením v obvodových rampách. Nábytek při obvodových stěnách má vlastní integrované osvětlení, takže v podhledu jsou již jen směrová výklopná svítidla Cardo CRI s malým reflektorem pro osvětlení zbývajících prostorových stojanů. Základní hladinu osvětlení v tomto případě zajišťují výbojková svítidla Linea.

Kavárna

Celkový koncept kavárny vychází z požadavků zajímavého moderního interiéru, lákajícího k zastavení a klidnému posezení po náročných nákupech. Café Revive snese srovnání s opravdu nejzdařilejšími kavárnami, kterých v Čechách v poslední době rychle přibývá. Moderní kavárna se neobejde bez zajímavých a moderních designových svítidel. V tomto ohledu je možné se spolehnout na produkty firem Belux a Modular. Svítidla Tulip, Cyos nebo W70 dotvářejí nápaditý a příjemný interiér Café Revive (obr. 5).

Obr. 10.

Obr. 6. M&S Melantrich, box RGB

Barevné a dynamické oživení prodejny

Původně nepříliš konkrétní požadavek na využití prostoru pod eskalátory vícepodlažního obchodního domu Melantrich postupně vykrystalizoval v nápad oživit statické osvětlení prodejny barevným dynamickým prvkem – boxy RGB (obr. 6). Mícháním tří základních barev světelného spektra – červené, zelené a modré – tak lze vytvořit libovolný odstín. Jednotlivé odstíny – barevné scény jsou zařazeny do sekvencí a s využitím naprogramované řídicí jednotky se plynule mění jedna v druhou. Personál prodejny má možnost z ovládacího panelu sekvenci snadno spustit a libovolně zastavit nebo přizpůsobovat rychlost proměny jednotlivých barev. Konstrukce boxů bylo opět třeba vytvořit přesně na míru do vzniklého prostoru pod eskalátory.

Vývoj konceptu osvětlení obchodů Marks & Spencer tak prochází kvalitativním vývojem společně s celkovou proměnou jejich interiéru.

Architektonický návrh interiérů prodejen:
arkom ARCHITEKTI, spol. s r. o.

Návrh a dodávka osvětlení:
Horizont, spol. s r. o.

Svítidla:
Ansorg, Ruco Licht, Belux, Modular, Halla, Deos, Lucent

Foto: obr. 2, 4, 6 a 7 – Filip Šlapal, obr. 1, 3 a 5 – Markéta Navrátilová

Horizont, spol. s r. o.
Komunardů 32
170 00 Praha 7
tel.: 220 805 410
http://www.horizont.cz