časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení kuchyní

|


Osvětlení kuchyní

Jana Soldánová

Kuchyně je jediné skutečné pracoviště v domácím prostředí, navíc velmi rizikové. Obyvatelé bytu zde dělají úkony, které v profesionálním prostředí vyžadují školení o bezpečnosti práce, speciální oděv a obuv, pracovní pomůcky a především dokonalé osvětlení! Funkčnosti osvětlení je nutné věnovat výjimečnou pozornost. Je třeba osvětlit všechny pracovní plochy – zejména trojici nejdůležitějších – mycí, varnou a přípravnou.

Obr. 1. Otevřený obytný prostor – kombinace denního a umělého světla
Obr. 6. Digestoř a obklad z korozivzdorné oceli podtrhnou intenzitu zabudovaných halogenových žárovek
Obr. 7. Dekorativní skleněná polička získá podsvícením na zajímavosti

Obr. 1. Obr. 6. Obr. 7.

Nejvhodnějším osvětlením v kuchyni je kombinace denního a umělého světla, zejména je-li kuchyň zároveň jídelnou.

Přírodní světlo dodá svěžest a optimismus, které jsou důležité obzvláště ráno u snídaně a při společných víkendových obědech (obr. 1).


Obr. 2. Obr. 5.

Obr. 2. Speciální svítidla pro osvětlení kuchyní
Obr. 5. Obklad stěny z leštěné korozivzdorné oceli „zdvojnásobí“ počet svítidel

Pro přípravu pokrmů je však zapotřebí specifické osvětlení konkrétní pracovní plochy. V kuchyni je pro předejití případným úrazům vždy nutné dokonale vidět na to, co se zde dělá, připravuje.

Dnešní trh vychází zákazníkům vstříc a nabízí širokou paletu speciálních svítidel pro kuchyně (obr. 2).

Ideálního osvětlení kuchyňské pracovní plochy se dosáhne instalací lineárních nebo bodových svítidel pod horní skříňky kuchyňské linky či na obklad stěny mezi horními a dolními skříňkami.

Obr. 3.

Obr. 3. Příklady svítidel běžně dostupných ve specializovaných prodejnách s osvětlovací technikou

Na obklad nejsou vhodné halogenové žárovky. Zde je lepší zvolit zářivky nebo obyčejné žárovky. Halogenové žárovky však dobře poslouží v zapuštěném reflektorovém provedení pod horními skříňkami a nebo uvnitř prosklených skříněk. Takto osvětlené skříňky navozují velmi příjemnou atmosféru při večerním stolování, mohou sloužit jako orientační světlo v noci.

Lze instalovat i bodová svítidla na horní hranu horních skříněk. Zde je však třeba dát pozor na to, že při neúplném otevření dvířek by mohla být hrana dveří propálena (obr. 3).

Různé typy svítidel vhodné k umístění pod horní skříňky kuchyňských linek jsou na obr. 4.

Důležitou roli zde hraje rovněž barva a povrch kuchyňské linky, pracovní plochy a obkladu stěn. Světlá barva, leštěný kámen nebo plech z korozivzdorné oceli velmi dobře odrážejí světlo, tmavé a matné odstíny světlo pohlcují, proto potřebují větší intenzitu osvětlení.

Obr. 4. Různé typy svítidel vhodných k instalaci pod horní skříňky kuchyňských linek
Obr. 4.

Na obr. 5 je vidět, jak obklad stěny z leštěné korozivzdorné oceli zdánlivě zdvojnásobuje počet svítidel.

Varné centrum je vhodné osvětlit svítidly zabudovanými v digestoři. Naprostá většina odsavačů par je jimi opatřena již výrobcem.

Digestoř a obklad z plechu z korozivzdorné oceli zesílí na pracovní ploše intenzitu osvětlení ze zabudovaných halogenových žárovek (obr. 6).

Obr. 8.

Obr. 8. Návrh A legenda: CH – chladnička, MR – mrazák, MV – mikrovlnná trouba, T - pečicí trouba, S – sporák, D – digestoř, DŘ – dřez, M – myčka nádobí

Mycí centrum kuchyně, jak se odborně nazývá kuchyňský dřez, je také třeba nasvítit. Lze využít již zmíněné osvětlení pod horními skříňkami, je možné zkusit méně tradiční způsob: např. umístit lineární zářivku pod skleněnou poličku. Zářivka svítí dolů a přitom zajímavě prosvětluje i sklo na polici. Dekorativní skleněná polička získá podsvícením na zajímavosti (obr. 7).

Kuchyně je obvykle nejrušnější místnost v bytě. Při jejím plánování je třeba trvat na uspořádání, které jejím uživatelům nejvíce vyhovuje. Velká pozornost by měla být věnována jejímu osvětlení s ohledem na funkčnost, bezpečnost a praktičnost, ale nemá se zapomínat také na správnou volbu designu. Ten by měl vždy korespondovat s celkových stylem kuchyně.

Návrhy osvětlení kuchyní

Návrh A (obr. 8)
Kuchyně otevřená do obývacího prostoru. Je oddělena pouze ostrůvkem s dvoudřezem a myčkou, jenž je ze strany obývacího pokoje využíván jako barový pult a slouží ke stolování v menším rozsahu.

Osvětlení pracovní desky je řešeno podhledovými svítidly s halogenovými žárovkami zabudovanými do horních skříněk linky. Na delší stranu linky délky asi 6 m bude zapotřebí nejméně šest svítidel. Na kratší stranu přiléhající k ostrůvku lze instalovat pouze dvě.

Obr. 9.

Obr. 9. Návrh B legenda: CH – chladnička s mrazákem, P – potravinová skříň, MV – mikrovlnná trouba, T – trouba, S - sporák, D – digestoř, DŘ – dřez, M – myčka

Barový pult bude nasvícen třemi závěsnými svítidly se 60W žárovkami či adekvátními úspornými zdroji. Sporák budou osvětlovat svítidla, jež jsou součástí digestoře.

Návrh B (obr. 9)
Tato kuchyně je koncipována pro potřeby velké rodiny. Má okno, takže je zajištěno denní světlo. Osvětlení linky je kombinované. Část v prostoru od chladničky ke sporáku je osvětlena jednotlivými světelnými rampami, jež jsou umístěny na horní hraně krycí desky chladničky, potravinové skříně s troubou a s mikrovlnnou troubou.

Sporák je osvětlen svítidlem zabudovaným v odsavači par. Další část linky je nasvícena svítidly umístěnými na obkladu stěny mezi dolními a horními skříňkami.

Nad velkým jídelním stolem je centrální svítidlo se stahovacím mechanismem se 100W žárovkou. Vypínač je opatřen stmívačem.