časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení Klášterních zahrad v Litomyšli

|

číslo 1/2002

Osvětlení Klášterních zahrad v Litomyšli

Ing. Jiří Hrachovina, Thorn Lighting CS, spol. s r. o.

Obr. 1.

Klášterní zahrady se nacházejí na území městské památkové rezervace v těsném sousedství zámecké akropole, prohlášené v loňském roce za součást světového dědictví lidstva. Autoři projektu Václav Babka, Radko Květ a Zdeněk Sendler vytvořili dílo, které není výsledkem pouhé památkové obnovy. Jde o dílo nové, zhotovené soudobými prostředky, vsazené do autentického historického prostředí. Autoři se snažili respektovat, evokovat historické prvky a stavy, avšak v nových souvislostech a významech. Na rozdíl od někdejších zahrad, které byly z podstaty uzavřeny do sebe, je na nové zahradě výrazné její sepětí s vnějším světem. Geometrie zahrady umožňuje optické propojení prostorů, jejích jednotlivých částí i celého objektu s městem. Společnost Thorn Lighting CS byla pověřena návrhem osvětlení, které by podpořilo architektonickou kompozici zahrad a zároveň splňovalo požadavky kladené na osvětlení veřejných prostor.

Osvětlení Klášterních zahrad

Koncepce osvětlení je založena na použití svítidel zapuštěných do terénu a osvětlujících opěrné zdi i svislé prvky a svítidel zapuštěných do opěrných zdí osvětlujících přilehlou plochu. Byla použita svítidla Thorn MICA B 70 W a MICA S 50 W se symetrickou nebo asymetrickou vyzařovací charakteristikou. Svítidla jsou konstruována tak, aby při zapuštění do země dlouhodobě odolávala přírodním i mechanickým vlivům. Jsou osazena sodíkovými nebo halogenidovými výbojkami. Sodíkové výbojky jsou svým barevným spektrem se zdůrazněnou žlutou složkou určeny spíše pro osvětlování kamenných zdí. Pro objekty, kde je nutné zachovat vnímání barev, byly použity halogenidové výbojky, jejichž barevné spektrum je podobné dennímu světlu. Svítidla s halogenidovými výbojkami byla rovněž použita pro osvětlení několika budoucích solitérních stromů, neboť tyto objekty také patří do architekturního osvětlení a jsou součástí nočního panoramatu. Použitím skrytých svítidel do země a do opěrných zdí není narušeno estetické vnímání zahrady. Pro přírodu je typická spíše nepravidelnost, proto jsou svítidla v části osvětlení zeleně rozmístěna nerovnoměrně. Pravidelnost rozmístění osvětlovacích prvků je zvolena v komunikačních částech zahrady a v místech, která jsou důležitá pro orientaci. Osvětlení opěrných zdí současně zdůrazňuje výškové členění zahrady. Nezanedbatelnou částí je osvětlení bazénu ve střední části zahrady. Je tvořeno svítidly Thorn Molitor, která je možné umístit pod úroveň vodní hladiny.

Obr. 2. Obr. 3.

Osvětlení Kostela Povýšení sv. Kříže a Piaristického kostela Nalezení sv. Kříže

Osvětlení obou objektů bylo nutné navrhnout tak, aby vyhovovalo koncepci osvětlení Klášterních zahrad i celkovému osvětlení dominant města ze vzdálených pohledů. Aby byla zachována možnost směrovat světlomety, byla pro osvětlení kostelů použita svítidla Thorn PRT 41 zasazená do země pomocí speciálních krabic Thorn FOSSE. Tímto řešením byla opět preferována příroda před technickými prvky při současném zachování technického komfortu. Pro dosažení reálných barev byla všechna svítidla osazena halogenidovými výbojkami 70 W a 150 W. Zapuštěná svítidla slouží převážně pro osvětlení dolních částí objektů. Pro horní části, včetně střech, jsou použity výkonné světlomety OQI 1000 s možností volby vyzařovací charakteristiky, tzn. s možností optimalizovat výsledný efekt.

Obr. 4. Obr. 5.

Po stránce provozní je osvětlení rozděleno na tři režimy: architekturní osvětlení, běžné provozní osvětlení a bezpečnostní osvětlení.

Autoři projektu:
Architektonická kancelář:
Ing. arch. Radko Květ

Ateliér krajinářské a zahradní architektury:
Ing. Zdeněk Sendler, Ing. Václav Babka

Dodavatel osvětlení:
Thorn Lighting CS, spol. s r. o.