časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení kanceláří klimatizovaných termoaktivními stropy

|


Osvětlení kanceláří klimatizovaných termoaktivními stropy

V Offenbachu vzniklo administrativní centrum v prosklené budově. Vhodné osvětlení denním světlem je konstrukcí budovy zajištěno, prosklené plochy opticky „otevírají“ budovu a spojují interiér s exteriérem.

Tepelně-vlhkostní mikroklima interiérů v této budově je však charakterizováno velkou tepelnou zátěží v teplém období (zejména při oslunění budovy) a značnými tepelnými ztrátami v chladné části roku. Bylo proto nutné co nejekonomičtěji uvést tepelně-vlhkostní mikroklima do optimálního stavu.

Zvoleny byly termoaktivní stropy, které působí jako stropní vytápění nebo stropní chlazení, v obou případech převážně sálavým způsobem. Tuto činnost zajišťují systémy trubek z makromolekulárních látek, jimiž proudí teplé či chladicí médium. Potrubní systémy jsou zabudovány přímo do stropů. Toto zařízení velmi dobře zajišťuje tepelně-vlhkostní mikroklima, znemožňuje však používání stropních zápustných svítidel. Bylo proto třeba použít jiný způsob osvětlení.

Zvolena byla stojanová svítidla, která svítí dolů a do stran, především však vzhůru na strop. Toto v podstatě převážně nepřímé osvětlení vytváří dostatečnou intenzitu osvětlení při jeho vynikající rovnoměrnosti i příznivém rozložení jasu. Oslnění je zcela zabráněno speciálními vláknovými filtry, které rozptylují světlo, vystupující do stran a snižují jas opticky činných částí svítidel. Kromě toho je možné využít clonění.

Další výhodou uvedeného způsobu osvětlení je možnost přeskupit stojanová svítidla při změně polohy pracovních míst, popř. podle charakteru práce vytvářet odstupňované osvětlení. V prostorech s běžnou výškou jsou instalována svítidla osazená vždy čtyřmi kompaktními zářivkami po 55 W. Ve vyšších prostorech jsou použity lineární zářivky 80 W, opět vždy čtyři ve svítidle.
(Licht, č. 3/2005)

(DVĚBÉ)