časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení interiérů budovy GŘ společnosti Zentiva

|


Osvětlení interiérů budovy GŘ společnosti Zentiva

Ing. Jiří Pavelka, Etna s. r. o.

Dynamicky se rozvíjející moderní farmaceutická společnost Zentiva, a. s., se nachází v Dolních Měcholupech v Praze 10. Společnost je historicky spojena se slavnou rodinou Fragnerů. Do továrny v Dolních Měcholupech, postavené v roce 1930, byla přenesena výroba léčiv z Malé Strany, kde základy výroby léků položil v roce 1857 v lékárně U Černého orla magistr Benjamin Fragner. Jeho syn Dr. Karel Fragner výrobu na Malé Straně rozšířil a vnuk Dr. Ing. PhMr. Jiří Fragner společně se svým bratrem architektem Jaroslavem Fragnerem postavili továrnu na výrobu léčiv v Dolních Měcholupech. Firma Benjamin Fragner úspěšně vyvíjela a vyráběla léky od roku 1930 až do znárodnění v roce 1946. Měcholupský podnik byl dále znám pod názvem Léčiva. Společnost Zentiva, a. s., která byla založena v roce 2003, a integrovala společnosti Léčiva a Slovakofarma, patří mezi nejvýznamnější společnosti v ČR. Své působení rozšířila i na území střední a východní Evropy.

Obr. 1.

Obr. 1. Zentiva – pohled na budovu z vnitřního dvora od jihovýchodu
Obr. 2. Kancelář

V roce 2003 byly zahájeny projektové práce na rekonstrukci a dostavbě administrativní budovy. Stavbu projektovaly firmy Ranný architects a Spektra Praha. Nedílnou součástí rekonstrukce byl i návrh a realizace osvětlovacích soustav. Pro tuto činnost byla vybrána společnost Etna.

Kancelářské prostory

Administrativní budova má jedenáct podlaží. Značnou část stěn zabírají plochy s velkými okny, a proto jsou i kancelářské prostory dobře prosvětleny denním světlem.

Z podstaty věci byla těmto pracovištím i v projektu při návrhu umělého osvětlení věnována největší pozornost. V celé budově byly použity stropní kazetové, popř. sádrokartonové podhledy. Z toho vyplynul požadavek na konstrukci svítidel: aby vzhledově i světelnětechnicky stejné svítidlo bylo možné instalovat jak do kazetových stropů, do kterých se svítidla pokládají shora na nosné lišty podhledu, tak i do sádrokartonových podhledů, do kterých se svítidla montují zdola. Nejdůležitějším kritériem správného osvětlení pracovišť však byly světelnětechnické parametry svítidel. Požadavky na osvětlovací soustavu spočívaly v zajištění dostatečného, příjemného a měkkého osvětlení bez rušivých a ostrých kontrastů, podobně jako tomu bývá při difuzním denním osvětlení. Navrhovaná svítidla musela být hospodárná s vysokou účinností, ale dobře cloněná, s mezním jasem menším než 1 000 cd/m2, vhodná pro práci s monitory LCD. Obr. 2. Pro splnění uvedených požadavků byla vybrána svítidla Wide, výrobce iGuzzini, která se standardně vyrábějí s elektronickými předřadníky a zářivkami T16. Optická část svítidel je zhotovena jednak z odrazného bíle lakovaného hliníkového plechu, od kterého se část vyzářeného světelného toku rozptylně odráží, a jednak z vysoce leštěného zrcadlového mřížkového systému (dark-light), který světlo usměrňuje do potřebné „motýlovité“ křivky svítivosti a zabraňuje oslnění. Světelná účinnost těchto svítidel je vysoká, dosahuje 80 %.

Vstupní hala

Vstupní hala s recepcí je rovněž osvětlena svítidly Wide. Pro dosažení maximálního podílu difuzního světla však byla použita svítidla s rozptylnými perforovanými kryty namísto leštěného zrcadla. Tím byl podpořen především dojem denního světla v celé hloubce místnosti. Ačkoliv jsou severní a jižní stěna prosklené, hala je poměrně rozlehlá a směrem ke středu místnosti světlo rychle ubývá. Proto je i nad recepčním pultem několik stropních otvorů, které fungují jako světlovody denního světla. Aby v recepci byla zajištěna požadovaná intenzita umělého osvětlení, jsou mezi jednotlivými světlovody nainstalována kruhová svítidla s kompaktními zářivkami typu downlight. Recepční pult je vyroben z corianu a je prosvětlen svítidly s lineárními holými zářivkami.

Obr. 3.

Chodby

Chodby slouží nejen jako komunikační prostor, ale rovněž jako galerie. Proto jsou v chodbách, které jsou více reprezentativní, nainstalována plně směrovatelná podhledová svítidla s halogenovými žárovkami pro možnost variabilně osvětlit stěny s obrazy. Aby bylo na první pohled zřejmé, že nejde jen o běžnou chodbu, jsou do podlahy zapuštěna zářivková svítidla typu Linealuce. Záměrem bylo třpytivým světlem odraženým od lesklých povrchů stěn už při vstupu zdůraznit vysokou úroveň a prestiž firmy.

Kromě kompletního osvětlení vnitřních prostorů se společnost Etna podílela i na návrhu a realizaci venkovního osvětlení dvorních prostranství, slavnostního osvětlení severní fasády a vstupu do budovy.

Foto: fotoarchiv firmy Etna

Obr. 4.

Obr. 3. Vstupní hala s recepcí
Obr. 4. Chodba

Shrnutí:
Návrh a zhotovitel:
Ranný architects, s. r. o.
Ing. arch. Mojmír Ranný
Ing. akad. arch. Rudolf Netík
Generální projektant:
Spektra Praha, s. r. o.
Ing. Milan Šraml
Návrh osvětlení:
Etna, s. r. o., Ing. Jiří Pavelka
Dodavatel svítidel: Etna, s. r. o.
Instalovaný příkon vnitřního osvětlení: 97 kW Měrný příkon osvětlení kanceláře: 2,3 W/m2/100 lx

ETNA, s. r. o.
Mečislavova 2/307
140 00 Praha 4
tel.: 257 320 595, 257 320 597
fax: 257 310 604, 241 742 759
e-mail: etna@etna.cz
http://www.etna.cz