časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení dětských pokojů

|


Osvětlení dětských pokojů

Jana Soldánová

Dětským pokojům a jejich osvětlení bychom měli věnovat značnou pozornost již od narození dítěte, protože právě nejbližší prostředí, ve kterém dítě vyrůstá, má zásadní vliv na rozvoj jeho osobnosti. Správné osvětlení je jedním z nejdůležitějších faktorů, které chrání zdraví a zrak dítěte.

Obr. 1

Obr. 1.

Současný trh nabízí velmi širokou škálu svítidel s různými typy světelných zdrojů. Buďte však opatrní při výběru. Nedoporučuji nakupovat svítidla s tzv. dětskými motivy nebo příliš barevná. Nejsou ve většině případů vkusná, dětem se okoukají a brzy z nich „vyrostou„. Vždy nakupujte pouze schválená svítidla v odborných prodejnách. Každé svítidlo, které odpovídá příslušným technickým normám, musí mít alespoň značku podle obr. 1. Za případné neoprávněné použití značek potvrzujících shodu s normami hrozí dodavateli vysoké pokuty. Dodá-li osvětlení „na klíč„ odborná firma, ručí i za bezpečnost použitých svítidel.

Dětský pokoj by měl být situován v nejsvětlejší místnosti v bytě či domě. Zejména v prvních letech života, kdy je pokojíček hlavně hernou, je dostatek denního světla velmi důležitý. Dětské aktivity probíhají ve dne, většina her se odehrává v postýlce, ohrádce a později na podlaze.

Obr. 2 Obr. 3

Obr. 2.
Obr. 3.

Pro kojence a batolata je tedy důležité rovnoměrně osvětlit celou místnost. Kromě velkých oken, která opatřete stínicími systémy, postačí jedno centrální svítidlo s výkonným zdrojem. Malé noční svítidlo umístěné v bezpečné vzdálenosti od dosahu dítěte je v tomto věku důležité spíše pro maminku (obr. 2.).

Obr. 4
Obr. 5
Obr. 6

Obr. 4. Obr. 5. Obr. 6.

V předškolním a nižším školním věku, kdy se část dětských aktivit přesouvá k psacímu stolu, je třeba pořídit stolní svítidlo. V tomto věku by však mělo být svítidlo z bezpečnostních důvodů buď pevně spojeno se stolem, nebo připevněno na stěnu nad stolem. Mnoho typů svítidel má stavitelné rameno, které bezpečné upevnění a zároveň přesné osvětlení pracovní plochy stolku umožní. Jako světelný zdroj se nejlépe uplatní kompaktní nebo lineární zářivka. Nevhodné jsou halogenové žárovky, nejen z bezpečnostních důvodů, ale také pro svůj negativní vliv na lidský zrak (velké oslňující jasy). Stůl umístíme buď pod okno, nebo kolmo či šikmo k oknu – vlevo či vpravo podle toho, zda máme praváka nebo leváka (obr. 3).

Obr. 7.

Obr. 7

Asi bychom našli jen málo pokojů dnešních větších školáků a studentů bez počítače. Většinu informací děti a mládež hledají na internetu. Příprava do školy, komunikace s přáteli, poslech hudby nebo sledování filmů probíhají rovněž prostřednictvím počítače. S věkem dítěte také přibývá další počítačové příslušenství. Vzrůstají nároky na prostor na psacím stole a na celkovou ergonomii pracoviště. V nedávné minulosti při práci na starších typech monitorů bylo třeba světlo spíše utlumit. Většinou postačilo běžné stolní svítidlo. S nástupem monitorů LCD a plazmových monitorů s většími jasy je potřeba osvětlení mnohem větší. Podle platné evropské normy jsou nároky na světlo při práci na dnešních PC skoro dvojnásobné. Počítačové pracoviště s takovým monitorem má mít dostatečné celkové osvětlení. Stolní pracovní svítidlo potom poslouží k osvětlení knihy či sešitu na stole. Ve dne se opět velmi osvědčí žaluzie nebo rolety v oknech (obr. 4 až obr. 6).

Obr. 8.

Obr. 8

V pokojích dospívajících je třeba světelně zohlednit koníčky a zájmy, ale i studijní zaměření. Pracovní plocha studenta technického oboru nebo modeláře musí být osvětlena velmi kvalitně, nejlépe svítidlem upevněným na stěně s otočným nebo stavitelným ramenem. Vášnivý čtenář jistě ocení křeslo se stojanovým svítidlem a dospívající dívka zase svítidlo se zrcadlem k toaletnímu stolku (obr. 7 a obr. 8).

V dětských pokojích nezapomínejte na noční osvětlení. Malým dětem zpříjemní usínání a noční probuzení, rodičům usnadní orientaci při vstávání k plačícímu nebo žíznivému dítěti. Stačí malé svítidlo s žárovkou o minimálním příkonu (do 15 W) nebo orientační světlo do zásuvky, které svítí celou noc.

Foto: archiv autorky
Kresba: Eliška Soldánová