časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení bobové dráhy v Janově

|


Osvětlení bobové dráhy v Janově

Ing. Radek Panchartek

S rostoucím pracovním vytížením hledají lidé možnost odreagování. Po sportovních areálech je stále větší poptávka a je v zájmu jejich provozovatelů, aby umožnili sportovní vyžití co největšímu množství zájemců. Bez správně navrženého umělého osvětlení je to však těžko představitelné.

Firma Enika s. r. o. již dlouho dodává kvalitní svítidla pro náročné aplikace. Její záběr je široký a sahá od osvětlení lehkých výrobních a skladovacích prostorů, přes zahradní a parkové aplikace, výkonné světlomety pro osvětlení sportovišť až po odolná svítidla určená do těžkých výrobních provozů nebo laboratoří s agresivním prostředím.

Obr. 1. Stožáry osvětlení slouží zároveň pro upevnění audiosystému
Obr. 2. Světlomety Ypsilon jsou upevněny na stožárech uličního osvětlení
Obr. 7. Zadní projekce zabraňuje oslnění jezdců

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 7.

Ale dnešní příspěvek je věnován sportovištím. I zde má firma mnoho významných referencí, mimo jiné realizaci osvětlení prvoligového fotbalového stadionu ve Zlíně, tenisových kurtů pro Davis Cup, sjezdovky Hromovka ve Špindlerově Mlýně apod.

V poslední době některé firmy pochopily, že nejen prací živ je člověk. V uspěchaném světě a při neustále rostoucích požadavcích na efektivitu se lidé rychle opotřebovávají, především ti na vedoucích pozicích. Proto se dostává do popředí podpora týmových akcí, které přispívají ke zlepšení často napjatých vztahů na pracovištích. Kromě toho množství lidí samo vyhledává možnosti aktivního odpočinku, aby vyměnili denní stereotyp za něco pokud možno atraktivního, u čeho nezbývá čas na řešení pracovních problémů.

Obr. 3.

Obr. 3. Pohled na osvětlení karuselu

Není tedy divu, že roste poptávka po možnostech sportovního vyžití, a to především po takových, které nevyžadují speciální dovednosti, a mohou se jich účastnit i lidé, kteří nejsou sportovně nadaní, nebo rodiny s dětmi.

Jednou z takových novinek jsou bobové dráhy. Umožňují využívat horské svahy i v létě a jsou vhodným doplňkem aktivit v zimních střediscích, kterým zabezpečí návštěvnost i v měsících, kdy není sníh, a udělají turistickou sezonu téměř nepřetržitou.

Jedním z míst, kde vyrostla takováto atrakce je Janov nad Nisou. Aby se vrátila investice v řádu desítek milionů korun, musí být areál otevřen návštěvníkům co nejdéle (měřeno jak provozními hodinami během dne, tak počtem dní v roce, kdy může být v provozu).

Většina lidí se, s ohledem na své pracovní vytížení, do podobných areálů dostane až odpoledne nebo večer. Proto bylo už na začátku stavby počítáno s umělým osvětlením. Norma pro podobná zařízení předepisuje úroveň osvětlení 50 luxů v korytě dráhy.

Obr. 4.

Obr. 4. Díky osvětlení došlo k podstatnému rozšíření provozní doby

Investorem celého areálu byla společnost Bobová dráha Janov s majitelem Petrem Polákem. Technologii dodala německá firma Josef Wiegand GmbH z Rasdorfu. Světlomety dovážené do České republiky firmou Enika Nová Paka s. r. o. namontovala firma Vlastimil Kýhos – elektro. Akce vznikla v úzké součinnosti s velkoobchodem Elektram Hradec Králové, pobočkou Liberec.

Pro osvětlení byly zvoleny světlomety Ypsilon od italské firmy SBP, dodávané na český trh již zmíněnou firmou Enika. Tato svítidla byla zvolena proto, že vyhovovala výkonem a vyzařovací charakteristikou, v minulosti byla použita při realizaci desítky zakázek a našla si mnoho spokojených zákazníků, oceňujících především jejich vysokou účinnost, vysoký světelný výkon, odolnost proti nepříznivým povětrnostním podmínkám a malé nároky na údržbu.

Ypsilon je ploché svítidlo střední výkonové řady. Tělo svítidla je tvořeno masivním hliníkovým odlitkem s povrchovou úpravou odolnými práškovými barvami v odstínech bílá RAL 9010, černá RAL 9005 nebo šedá RAL 9006. Uvnitř světlometu je reflektor z leštěného anodizovaného hliníkového plechu, vyráběný ve třech různých tvarech, které určují výsledné rozložení svítivosti.

Obr. 5.

Obr. 5. Osvětlení je nastaveno tak, aby svítilo po směru jízdy

Nejběžnější je verze Ypsilon s asymetrickým rozložením svítivosti, s úhlem poloviční svítivosti 47°. Pro osvětlování vysokých objektů je určen světlomet Ypsilon C s kruhově souměrným rozložením a posledním typem je Ypsilon 224 se symetrickým reflektorem osazeným kompaktními zářivkami s příkonem 2 × 24 W. Tím se liší od předchozích provedení, která jsou určena pro výbojky v příkonovém rozmezí 50 až 150 W.

Svítidlo je vybaveno tvrzeným bezpečnostním sklem ve výklopném rámečku z techpolymeru, fixovaném šrouby z korozivzdorné oceli, které zajišťují snadnou rozebíratelnost i po letech používání v jakýchkoliv klimatických podmínkách.

Ke svítidlu se dodává ucelená řada doplňků, jako jsou různé typy výložníků s délkou 500 nebo 1 000 mm, třmeny, kruhové nebo nastavitelné clony, mřížky proti oslnění a další.

Bobová dráha v Janově nad Nisou je poměrně členitá. Je na ní celkem 22 zatáček, z toho třináct levých a devět pravých. Raritou dráhy je karusel, ve kterém se bob otočí o 450°. Celková délka dráhy je 900 m, vlek o délce 270 m překonává převýšení 78 m.

Obr. 6.

Obr. 6. Osvětlení nejnáročnějšího úseku trati – karuselu

Vozíky jsou velmi snadno ovladatelné, takže jejich obsluhu zvládnou i malé děti. Jsou opatřeny pryžovými kolečky a účinnou brzdou, která každému umožní zvolit optimální rychlost i styl jízdy. Přesto maximální rychlost vozíků činí až 50 km/h.

Proto muselo být osvětlení navrženo tak, aby byly splněny podmínky stanovené normou a přitom nebyli jednotliví jezdci oslňováni. Světlomety tedy byly rozmístěny tak, aby trať osvětlovaly převážně šikmou boční projekcí a svítily jezdci „do zad„. Bylo nutné vypořádat se s vrženými stíny. Podařilo se to díky vhodně zvolenému úhlu světlometů k trati, dostatku rozptýleného světla a nízké siluetě jezdce na bobu.

Pro informaci, pro celé zapojení bylo použito více než 1 200 m kabelů. Světlomety na jednotlivých stožárech jsou připojeny kabelovými smyčkami.

Světlomety jsou připevněny třmeny jednotlivě nebo výjimečně po dvojicích na vrcholcích ocelových stožárů pro uliční osvětlení. Jejich dlouhá životnost je zajištěna žárovým zinkováním. Stožáry jsou zároveň využívány jako nosiče kamer pro sledování stavu trati a akustického systému.

Obr. 8.

Obr. 8. Rozsáhlé zázemí sportovního areálu

Pro osvětlení byly zvoleny asymetrické světlomety Ypsilon 150 v černé barvě, osazené halogenidovými výbojkami typu HQI-TS 150W NDL od firmy Osram. Celkem je okolo trati rozmístěno 24 světlometů v nepravidelných rozestupech podle zakřivení jednotlivých oblouků.

Dalším prvkem, který významně rozšiřuje možnosti využití nového areálu, je vytápění povrchu dráhy. „Koryto„ dráhy, vyrobené z plechu z korozivzdorné oceli, je vytápěno pěti topnými vodiči: dvěma po stranách a jedním centrálním; ten zabraňuje přimrzání stečené vody v nejhlubším místě dráhy. Délka jednotlivých větví je 150 m, každých 300 m je umístěno čidlo teploty, které zapne vytápění, klesne-li teplota pod bod mrazu. Každá větev má příkon 15 200 W.

Díky umělému osvětlení a vytápění je bobová dráha v Janově pro všechny návštěvníky otevřena každý den po celý rok. Zavřeno je pouze o některých svátcích a v době provozních úprav. Letní otevírací doba je od 10 do 22 h, v zimě do 18 hodin.

Je zřejmé, že umělé osvětlení přispívá k podstatně lepšímu využití podobných sportovních zařízení. Věříme, že námi dodávané světlomety Ypsilon od firmy SBP obstojí se ctí, stejně jako v mnoha předchozích aplikacích.

Každou další akcí jsou naši projektanti i spolupracující montážní firmy stavěni před nové problémy a nečekané požadavky. Ale vždy to chápou jako výzvu dokázat něco nového. Nejinak tomu bylo i při osvětlování bobové dráhy v Janově nad Nisou.

Foto Václav Šourek

ENIKA, spol. s r. o.
Nádražní 609
509 01 Nová Paka
tel.: 493 773 311
fax: 493 773 322
e-mail: enika@enika.cz
http://www.enika.cz