časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ohlédnutí za veletrhem technických zařízení budov SHK Brno

|

Stavební veletrhy IBF Brno 2008, jejichž součástí byl i mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK (specializace elektro a světlo byla po třech letech opět začleněna do nomenklatury SHK), zaznamenaly v letošním roce oslav 80. výročí založení brněnského výstaviště historicky největší zájem vystavovatelů i návštěvníků. Zúčastnilo se jich 1 450 vystavujících firem (z toho 15 % zahraničních) z 24 zemí, které obsadily 74 300 m2 plochy ve všech pavilonech a na volných plochách areálu.
 
Nejsilnějším oborem letošních veletrhů IBF a SHK byly stavební stroje, které prezentovalo 162 firem. Komplexní přehled o současné úrovni českého stavebnictví si mohli návštěvníci veletrhu udělat díky projektu Urbis Invest, propojujícímu prezentace velkých stavebních firem, nabídky investičních příležitostí a developerů. Jistě by ale uvítali větší zastoupení společností z oboru elektro a světlo v rámci SHK. Vzhledem k tomu, že se v dubnu letošního roku konaly v této nomenklatuře kromě veletrhu Amper dva významné oborové veletrhy zahraniční (ve Frankfurtu nad Mohanem a v Hannoveru), nelze se slabší účasti zmíněných nomenklatur divit. Za zúčastněné alespoň jmenujme např. společnosti Legrand, Beghelli, ABB nebo Schneider Electric. FCC Public, vydavatelství odborných publikací a časopisů Automa, Elektro a Světlo, mělo u vstupu do pavilonu F postery a několik stojanů s časopisy, určenými všem zájemcům o informace z daných oborů. K veletrhům tradičně patřil bohatý doprovodný program (konference, semináře, setkání aj.). Mimořádnému zájmu se letos těšily přednášky nizozemského architekta René van Zuuka a francouzského odborníka na školství Jeana Michelina. V průběhu veletrhů se uskutečnilo také několik soutěží učňů odborných učilišť.
 
Slavnostní gala večer veletrhu v historické Rotundě pavilonu A se tentokrát nesl v duchu oslav 80. výročí trvání brněnského výstaviště. Po velmi zdařilém doprovodném programu, vracejícím přítomné stylovou hudební produkcí a velmi zdařilou módní přehlídkou o 80 let zpátky (mezi předváděnými modely byly k vidění např. zajímavé kousky z šatníku Adiny Mandlové nebo Oldřicha Nového), uvítali hosty večera předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka a generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Škrla. Po vyhlášení výsledků soutěží a předání Zlatých medailí oceněným společnostem pokračovala oslava neformálním rautem v příjemném prostředí ochozů Rotundy, podbarveném živou hudbou, až do pozdních nočních hodin.
 
Z předběžné uzávěrky vyplývá, že z celkového počtu přibližně 95 000 návštěvníků bylo téměř 70 % odborníků, téměř 88 % návštěvníků přijelo sledovat novinky a trendy ve stavebnictví, s vystavenými produkty a službami jich bylo spokojeno 83 % a s uzavřenými a navázanými obchodními kontakty 81 %. S odbornou úrovní veletrhu vyjádřilo spokojenost více než 85 % návštěvníků. Účast na příštím ročníku plánuje téměř 88 % dotázaných. V tiskovém středisku se akreditovalo 498 novinářů, z toho 67 ze zahraničí.
 
Pár údajů z historie
V sobotu 26. května 1928 byla zahájena Výstava soudobé kultury v Československu, jejímž patronem byl první prezident Československé republiky T. G. Masaryk. Výstava byla přehlídkou nejvyšších společenských a tvůrčích hodnot vytvořených v prvních deseti letech samostatného demokratického Československa. Díky této výstavě získala Česká republika a Brno neocenitelné zkušenosti ve výstavní tvorbě, jež byly nejen předpokladem pro úspěšnou účast na EXPO 1958 a dalších světových výstavách, ale také pro organizování mezinárodních veletrhů. Architektonický koncept výstaviště, postaveného během jednoho roku, dal základ jeho současné podobě. Pavilon A architektů Josefa Kalouse a Jaroslava Valenty je stále unikátní stavbou české architektury. Tato nadčasová stavba je jedním ze symbolů Brna. Předválečné výstaviště bylo svým tehdejším architektonickým pojetím největším a nejmodernějším výstavištěm střední Evropy.
 
Jeho převážná část je kulturní památkou.
[Tiskové materiály BVV.]
Ing. Jana Kotková