časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ohlédnutí za Tendencemi 2005

|


Ohlédnutí za Tendencemi 2005

Ing. Jana Kotková, FCC Public s. r. o.

Veletrh Tendence 2005 je za námi. V těchto dnech jsou v plném proudu přípravy jeho dalšího ročníku. Závaznou přihlášku již potvrdilo bezmála 100 vystavovatelů. Připomeňme si ale ve stručnosti minulý ročník uvedeného veletrhu.

Obr. 1. Hagos
Obr. 6. Alhambra
Obr. 7. Časopis Světlo

Obr. 1. Obr. 6. Obr. 7.

Počátkem října 2005 se na hrubé výstavní ploše 20 000 m2 představilo 411 vystavovatelů. Více než 34 000 návštěvníků jistě ocenilo bohatou nabídku vystavujících firem. Příjemné prostředí většinou velmi zajímavě a pečlivě připravených expozic lákalo v předvánoční době příchozí nejen k prohlídce, ale i k zakoupení (pokud to charakter vystavených produktů umožňoval), zamluvení nebo alespoň objednání vybraných vystavených exponátů. Vhodně zvolený podzimní termín tak jistě nemalou měrou přispívá k dlouhodobě příznivému hodnocení této akce většinou vystavovatelů. To vyplývá z výsledků pravidelných průzkumů, v nichž je veletrh hodnocen jako obchodně velmi úspěšný.

Příjemným zpestřením minulého ročníku byla mimo jiné mimořádně zajímavá expozice – pokoj vybavený originálním nábytkem z pozůstalosti Boženy Němcové. Protipólem k historii a kultuře bylo mediálně atraktivní odhalení supermoderní a zároveň nejdražší postele na světě. Její největší kouzlo spočívá v použitých materiálech a jejich zpracování.

Obr. 2. Mugendo-Trading
Obr. 3. EGLO Česko-moravská svítidla
Obr. 4. Pasířství Houska&Douda

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Čtenáře časopisu Světlo ale zaujmou především informace o sekci osvětlení, která byla opět rozsáhlejší (kromě tradičních vystavovatelů se zde představilo i několik firem poprvé) a zde nabízené produkty rozmanitější. Zase bylo z čeho vybírat: od moderních svítidel známých zahraničních designérů určených hlavně pro solventní zákazníky s vytříbeným vkusem (např. Hagos, Artemide), přes širokou nabídku velmi pěkného moderního i stylového osvětlení českých výrobců (Mugendo-Trading) po vkusné a nepřehlédnutelné historizujícího osvětlení (Pasířství Houska&Douda, BOS). Jistě nebyli zklamáni ani ti, kteří touží po hezkém moderním osvětlení, ale disponují velmi omezenými finančními prostředky. Ve stánku prodejny rakouského výrobce EGLO Česko-moravská svítidla mohli v rámci veletržní akce získat velmi hezké osvětlení za mimořádně příznivé ceny. V prostorách expozice společnosti Alhambra si mohli návštěvníci s trochou zručnosti vytvořit z „polotovaru„ tzv. párty svítidel svítidlo podle své představy, jež by bylo vhodné nejen na párty. Pro úplnost dodejme ještě vystavující firmy Apro Lux, Světlo Lux a ACW. Lze tedy říct, že tato akce mohla uspokojit téměř všechny zájemce o produkty z nomenklatury osvětlení.

Obr. 5.

Obr. 5. Studentský design

Rozhodně nelze opomenout ani zajímavý „světelný„ projekt představený v rámci sekce Studentský design. Studenti Ateliéru industrial designu Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě si pod vedením doc. Ferdinanda Chrenky trochu „posvítili na svět„. Téma stolní svítidlo pojali velmi netradičně; představené objekty vzbudily zaslouženou pozornost.

Na závěr ještě pár slov o výstavišti. Veletržní správa Terinvest se snaží vybudovat moderní veletržní areál, jehož součástí je stavba kvalitních výstavních hal, kaváren a restaurací. Jistě tedy pozornosti vystavovatelů a návštěvníků veletrhu neušla nově postavená výstavní hala č. 4, která byla dokončena v srpnu 2005. V letošním roce budou na místě původní haly č. 2 postaveny dvě haly nové – 2 a 6.

Je tedy zřejmé, že pro vystavovatele veletrhu Tendence 2006 bude připravena opět kvalitnější výstavní plocha. Už teď ve spolupráci s mediálními partnery (mj. tradičně i s časopisem Světlo) je zajištěna rozsáhlá propagační mediální kampaň. Přejme tedy organizačnímu týmu hodně pracovních úspěchů a shledání se současnými i novými vystavovateli ve dnech 5. až 8. října 2006 v Pražském veletržním areálu Letňany.