časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ohlédnutí za Stavebními veletrhy Brno 2011

|

Termín 12. až 16. dubna tohoto roku patřil na výstavišti Brno opět Stavebním veletrhům. Ucelený komplex veletrhů, zahrnující všechny obory stavebnictví, technického zařízení budov a vše o bydlení (IBF – mezinárodní stavební veletrh, SHK – mezinárodní veletrh technických zařízení budov, Eden 3000 – celoroční přehlídka montovaných, kompletně vybavených rodinných domů, vzorkovna stavebních materiálů a poradenské středisko pro otázky bydlení a výstavby včetně finančního zajištění, Mobitex – mezinárodní veletrh nábytku a interiérového vybavení), byl letos doplněn o Urbis Invest – mezinárodní veletrh investičních a inovačních příležitostí, a Urbis Technologie – veletrh komunální technologie a služeb.

Nomenklatura elektro z oblasti elektroinstalací a osvětlovací techniky je již několik let součástí veletrhu SHK. S nabídkou svítidel se však návštěvníci mohli setkat spíš na veletrhu Mobitex. Nosnými tématy letošních Stavebních veletrhů byly pod společným souhrnným názvem Green Building (zelené stavebnictví) úspory energií spojené se stavbou a provozem budov.
V několika poradenských centrech, měli zájemci možnost své problémy a návrhy spojené se stavbou, rekonstrukcí, financováním nebo interiérem konzultovat s odborníky.

V rámci Stavebních veletrhů byly uděleny čtyři Zlaté medaile SHK 2011, čtyři Zlaté medaile IBF 2011 a jedno čestné uznání. Ocenění byli vyhlášeni první den při společenském večeru v pavilonu A.

Doprovodný program

Energeticky úsporná řešení byla prezentována jak ve stáncích jednotlivých vystavovatelů, tak během odborného doprovodného programu, který připravili odborné asociace a partneři veletrhu. Uskutečnila se řada zajímavých seminářů a konferencí. Za všechny jmenujme alespoň některé.

Mezi informačně nejpřínosnější patřila tisková konference České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), zabývající se aktuálními tématy, jako jsou vývojové trendy a očekávání českého stavebnictví, Otázky honorářů a ceny stavebních prací nebo program Zelená úsporám. Účastníci této konference se mj. mohli dozvědět, že v evropských právních předpisech je dokončována příprava náhrady směrnice o stavebních výrobcích za nařízení Evropské komise obdobného obsahu a že k šesti základním požadavkům na stavby přibude sedmý – udržitelná výstavba. Bude novelizována evropská směrnice o energetické náročnosti budov, popř. vydána směrnice nová. Podle této směrnice mají být po roce 2020 stavěny pouze domy s energetickou spotřebou blížící se nule. Státy mají na toto rozhodnutí reagovat změnami v legislativách. U nás se transpozice dotkne zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, a prováděcí vyhlášky č. 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov.

Další z akcí, odborná konference Výstavba, podpora a užívání energetický úsporných budov v ČR, byla věnována vývoji a stavu nové legislativy v oblasti nízkoenergetických a pasivních staveb. Hlavním tématem konference Energie v budovách a komplexech budov z cyklu konferencí Energie pro budoucnost byly obnovitelné zdroje energie pro budovy a komplexy budov. Možnostmi úspor energie v budovách a managementem spotřeby energie se zabývala konference Inteligentní budovy z pohledu stavitele. Jako poslední příklad jmenujme setkání českých a rakouských firem z oboru nízkoenergetických staveb, Energeticky efektivní stavby, v rámci něhož se zájemci mohli seznámit s konkrétními příklady realizací či rekonstrukcí, odlišnostmi pasivních domů oproti běžné výstavbě.

Pár statistických údajů na závěr. Letos se na komplexu Stavebních veletrhů Brno představilo 1 123 firem z dvaceti čtyř zemí světa na čisté výstavní ploše 48 793 m2. Branami prošlo 66 326 auditovaných návštěvníků z 37 zemí. Sedmnáctý ročník stavebních veletrhů Brno se bude konat 24. až 28. dubna 2012.

Ing. Jana Kotková

 

Obr. 1. Elektroinstalační přístroje ABB (SHK)

Obr. 2. Svítidla pro osvětlení saun (vlevo) v expozici distributora finských saun Harva (SHK)

Obr. 3. Expozice Schneider Electric (SHK)

Obr. 4. Koupelnový set AquaLight a svítidlo Twiddle z umělého kamene Avonite (design Marek Jurčiak) v expozici společnosti Cetecho (SHK)

Obr. 5. Zařízení pro fotovoltaiku Phoenix Solar (SHK)

Obr. 6. Inspirace pro dekorativní osvětlení koupelny (SHK)

Obr. 7. Svítidlo v obývacím pokoji (Mobitex)

Obr. 8. Světlo v kuchyni (Mobitex)

Obr. 9. Tisková konference ČKAIT (IBF) Ing. Jana Kotková

Obr. 10. Dekorativní svítidlo značky Zikron z nabídky českého výrobce svítidel, společnosti Mugendo Trading (Mobitex)

 

Foto: autorka