časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ohlédnutí za druhým ročníkem For Elektro na veletrhu For Arch 2009

|

Ve dnech 22. až 26. září se v Pražském veletržním areálu Letňany konal jubilejní, dvacátý ročník mezinárodního stavebního veletrhu For Arch včetně doprovodných veletrhů For Invest (veletrh investičních příležitostí a realit), For Wood (veletrh progresivního stavění ze dřeva), For Elektro (veletrh elektrotechniky, osvětlovací techniky a zabezpečovacích systémů) a výstavy For Digital Signage.
 
Snahou letošního ročníku veletrhu bylo nabídnout v současné nelehké ekonomické situaci návštěvníkům co nejvíce informací o možnostech úspor. Na čisté výstavní ploše 21 650 m2 se v sedmi halách, rozdělených do jednotlivých tematických celků, mohli zájemci v rámci prezentací 943 vystavovatelů z patnácti zemí světa seznámit s nabídkou všeho, co souvisí se stavebnictvím. Od špičkových technik, přes stavební materiály a stroje až po vybavení interiérů. Podle vyjádření ředitele veletrhu For Arch Daniela Bartoše měli mnozí z vystavovatelů vzhledem k hospodářské krizi obavy, jaký bude letošní ročník návštěvnicky. Nicméně z výsledků průzkumu prováděného v průběhu pěti dnů konání veletrhu vyplynulo, že většina z 80 702 návštěvníků přišla letos na veletrh již cíleně za konkrétními vystavovateli. Ti tak mohli být přes obavy se zájmem o své produkty spokojeni.
 
Ke komplexu veletrhů patřil také bohatý doprovodný program přednášek a seminářů, včetně tradičních soutěží, jako např. Top Expo (soutěž o nejlepší expozici) nebo Grand Prix For Arch 2009 (soutěž o nejlepší výrobek-novinku na českém trhu), jejichž výsledky byly slavnostně vyhlášeny v rámci slavnostního setkání vystavovatelů v v areálu Aquapalace Hotel Prague.
 

For Elektro

 
Veletrh For Elektro ve srovnání s loňským, prvním ročníkem posílil. Ve znamení úspor energií nepřekvapilo silné zastoupení společností zabývajících se fotovoltaikou a možnostmi tzv. inteligentního bydlení. Dobře zastoupena byla i osvětlovací technika. Zájem o zmíněné oblasti podpořily odborné semináře a konference (např. školení zaměřené na fotovoltaiku či semináře Inteligentní digitální domácnost nebo Modernizace veřejného osvětlení). Jednou z novinek veletrhu byla soutěž návrhářů, výrobců a prodejců svítidel For Light – světlo pro zítřek, organizovaná veletržní správou ABF ve spolupráci s časopisem Světlo.
 

For Light – světlo pro zítřek

 
Sedmičlenná odborná komise pod vedením prof. Ing. Jiřího Habela, DrSc., z FEL--ČVUT hodnotila z hlediska inovativnosti 24 svítidel přihlášených do soutěže ve třech kategoriích (prototypy, svítidlo do interiéru, svítidlo do exteriéru). Kritérií hodnocení bylo pět: světelnětechnické parametry, technické provedení, provozně-ekonomické vlastnosti a obchodní podmínky, design, ekologické a environmentální hledisko, maximální počet bodů, které mohlo svítidlo získat, byl 25.
 
V kategorii Prototypy (pět svítidel) byla udělena pouze jedna cena, a to svítidlu Advision (přihlašovatel Brilum), určenému k osvětlování ulic, náměstí, veřejných prostranství apod. Svítidlo je osazeno 90 světelnými diodami po patnácti v šesti rovnoběžných řadách, celkový příkon je 90 W, teplota chromatičnosti 6 300 K, třída ochrany I, krytí IP66. Toto svítidlo získalo také jednu z cen Grand Prix For Arch 2009.
 
V kategorii Svítidlo do interiéru (sedm svítidel) byly uděleny ceny dvě, včetně jedné Zvláštní ceny poroty. Zvláštní cenu poroty získalo zajímavě ztvárněné stropní závěsné svítidlo UFO (přihlašovatel SPŠS v Kamenickém Senově), osazené kompaktní zářivkou, letošní maturitní práce studentky Lenky Husárkové (více viz Světlo 5/2009, str. 4). Na druhém místě (průměrné hodnocení 20 bodů) se umístilo stropní závěsné dekorativní svítidlo Oblak (přihlašovatel Media Trading), jež lze osadit zářivkou nebo diodami LED na bázi RGB. Porotu zaujalo především svým účelem využití, v oboru světelné techniky netradičním. Je totiž určeno do velkých prostor (např. hotelové haly), kde plní funkci tzv. pohlcovače rušivých zvuků. První místo (průměrné hodnocení 22 bodů) získal Světelný pás (přihlašovatel Maxistore), pracující na principu elektroluminiscence, který reprezentuje zcela nové řešení osvětlení s širokou oblastí použití. Tento světelný prvek lze použít např. jako nouzové osvětlení pro jednoduchou a bezpečnou orientaci v prostoru, signalizaci či k reklamním účelům.
 
V kategorii Svítidlo do exteriéru (dvanáct svítidel) byly uděleny ceny tři. Na třetím místě (průměrné hodnocení 20 bodů) skončilo svítidlo Stela (přihlašovatel Indal), osazené světelnými zdroji LED, které zaujalo porotu moderním elegantním ztvárněním. Tělo svítidla včetně světelné části vytváří esteticky dokonale sladěný kompaktní celek. Druhé místo (průměrné hodnocení 21 bodů) získalo svítidlo Perla (přihlašovatel Artechnic-Schréder), které může být osazeno 48 nebo 64 světelnými diodami LED o příkonu 1,2 W, stupňovitě stmívatelné a určené k osvětlování prostranství, pěších zón, parků apod. - více na str. 38. První místo (průměrné hodnocení 22 bodů) získalo venkovní svítidlo Kobra (přihlašovatel Siteco) velmi zajímavého tvarového řešení, které zajišťuje optimální rozložení světelného toku, plně srovnatelné s vlastnostmi klasických svítidel, osazené světelnýmidiodami (více viz Světlo 6/2008, str. 9). Absolutním vítězem letošního ročníku soutěže For Light s celkově nejvyšším počtem získaných bodů (průměrné hodnocení 24 bodů) se stalo kreativní, nekonvenčně řešené lineární přímo vyzařující svítidlo iColor Accent Powercore (přihlašovatel Philips), umožňující vytvářet programem řízené velkoplošné souvislé světelné efekty, které lze použít jak v exteriéru, tak v interiéru.
 
V současné době začínají přípravy dvacátého prvního ročníku veletrhu For Arch 2010, který se bude konat 21. až 25. září 2010.
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Pohled mezi expozice For Elektro v hale 6
Obr. 2. Se svými dotazy ohledně veřejného osvětlení se mohli příchozí obracet přímo na zástupce členů Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení ve společné expozici umístěné vedle stánku časopisů Světlo a Elektro (FCC Public, vydavatelství časopisů Automa, Elektro, Světlo
a odborných publikací)
Obr. 3. Soutěž For Light – zástupci společností Brilum (vlevo) a MSC čekají na příchod hodnotitelské komise
Obr. 4. Ing. Hynek Bártík ze společnosti Philips představuje možnosti použití svítidla iColor Accent Powercore
Obr. 5. Venkovní svítidlo Advision (přihlašovatel Brilum), oceněno v kategorii Prototypy; svítidlu byla udělena také jedna z cen Grand Prix For Arch 2009
Obr. 6. Světelný pás (přihlašovatel Maxistore) – první místo v kategorii Svítidlo do interiéru
Obr. 7. Závěsné dekorativní svítidlo Oblak (přihlašovatel Media Trading) – druhé místo v kategorii Svítidlo do interiéru
Obr. 8. Závěsné svítidlo UFO (přihlašovatel SPŠS v Kamenickém Senově) – Zvláštní cena poroty For Light v kategorii Svítidlo do interiéru
Obr. 9. Svítidla oceněná v soutěži For Light v kategorii Svítidlo do exteriéru a) svítidlo Kobra (přihlašovatel Siteco) – první místo b) svítidlo Perla (přihlašovatel Artechnic-Schréder) – druhé místo c) svítidlo Stela (přihlašovatel Indal) – třetí místo
Obr. 10. Svítidlo iColor Accent Powercore (přihlašovatel Philips), absolutní vítěz soutěže For Light 2009