časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Odešel světelný technik Ing. Ivan Chalupa

|

Letos 28. ledna 2010 opustil řady naší odborné veřejnosti ve věku nedožitých 72 let Ing. Ivan Chalupa.
 
Do posledního okamžiku byl velmi aktivní a stále pracoval – od roku 2001 už jako důchodce, v ostravské společnosti Elektro-Blahuta.
 
Narodil se 24. února 1938 v Brně. Dětství prožil ve starém Brně s matkou, babičkou a bratrem. V roce 1956 nastoupil do zaměstnání v Elektromontážních závodech Brno. Roku 1961 vystudoval Střední průmyslovou školu elektro ve Frenštátě pod Radhoštěm. Po ukončení studia pracoval jako vedoucí elektromontér. V letech 1968 až 1973 vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Nejdelší úsek své profesní dráhy strávil v akciové společnosti Metasport Ostrava, kde v roce 1978 začal pracoval nejdříve jako vedoucí provozu, pak jako vedoucí odbytu a nakonec na významné pozici vedoucího závodu elektro. Komplexně řešil problematiku osvětlování od vývoje svítidel, přes jejich výrobu až po montáž. Největším jeho úspěchem byl vývoj svítidel typové řady DSS, které k plné spokojenosti uživatelů slouží dodnes, a které je možné modernizovat technicky vyspělejším vybavením. Měl dva syny, Ivana a Petra. V roce 1989 se znovu oženil a své ženě Evě pomohl vychovat její dvě dcery, Zuzanu a Evu. Nikdy nebyl v žádné politické straně.
 
Celý profesní život aktivně spolupracoval se Sdružením zimních stadionů. Věnoval se problematice osvětlování interiérů a exteriérů, sportovišť, zimních stadionů, hřišť, výrobních a sportovních hal, letištních prostor, tunelů a osvětlování kulturních památek.
 
Jeho znalosti z oblasti ekonomiky a elektrotechniky byly přínosem nejen pro firmy, ve kterých pracoval, ale i pro mladé odborníky, kterým předával své zkušenosti a byl jim oporou při zpracovávání diplomových prací. Pro odbornou veřejnost je jeho odchod citelnou ztrátou.
 
Ivane,
za všechny, kteří Tě znali, se s Tebou tímto stručným shrnutím Tvého soukromého a pro světelnou techniku velmi přínosného profesního života loučíme. Děkujeme Tvé ženě Evě a řediteli akciové společnosti Metasport Ing. Jiřímu Chankovi za poskytnutí údajů, díky nimž Tě můžeme alespoň stručně přiblížit i těm čtenářům, kteří Tě neznali. Zároveň Ti jako aktivnímu členovi redakční rady časopisu Světlo děkujeme za dlouholetou a podnětnou spolupráci s námi. Budeš nám chybět.
 
Za redakci časopisu Světo
Ing. Jana Kotková a Ing. Jiří Novotný
 
Obr. 1. Ivan se svojí ženou Evou, Dlouhé Stráně, 2005