časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Odešel Ernesto Gismondi, zakladatel společnosti Artemide Group

Michal Krajčovič | Artemide Czech|Selene | http://www.artemide.cz/

Ve věku 89 let zemřel 31. prosince 2020 v italském Miláně zakladatel společnosti Artemide Group, letecký inženýr a univerzitní profesor Ernesto Gismondi (nar. 25. 12. 1931 v Sanremu).

Ernesto Gismondi se k designu dostal oklikou. Svou profesionální dráhu začal v roce 1950 studiem v Itálii. Roku 1957 promoval na univerzitě v Miláně v oboru leteckého inženýrství, v roce 1959 absolvoval obor kosmického inženýrství v Římě. V průběhu studia objevil svůj zájem o zvláštní materiály a své znalosti posléze využil ve své designérské práci.

 Obr. 2. Svítidlo NUR (design: Ernesto Gismondi, rok 2003)
Obr. 1. Svítidlo MICONOS (design: Ernesto Gismondi, rok 1998), Obr. 2. Svítidlo NUR (design: Ernesto Gismondi, rok 2003)

V roce 1959 založil společně s designérem Sergiem Mazzou studio Artemide Sas, které se později stalo skupinou Artemide. Od začátku 60. let minulého století plánoval a vyráběl řešení pro osvětlení s maximálním důrazem na kvalitní design výrobků. Specializoval se na design svítidel a osvětlovacích systémů. Vprůběhu let získal mnoho ocenění.

Filozofií společnosti Artemide bylo nenásledovat žádné směry designu, ale vytvářet nové. Proto Ernesto Gismondi přizval ke spolupráci mnoho předních světových designérů a architektů. Byl mj. členem a jedním z tvůrců avantgardního hnutí Memphis, založeného v roce 1981 Ettorem Sottsassem, který s Artemide také spolupracoval (Memphis, italské umělecké hnutí 80. let 20. století snažící se harmonicky propojit starou školu sázející na kvalitu a moderní design, významně ovlivnilo odvětví designu v Itálii i ve světě). Ernesto Gismondi byl považován za jednoho z největších světových protagonistů designu „Made in Italy“. Během následujících let se společnost Artemide stále více podílela na růstu mezinárodního trhu, což z ní učinilo jednu z hlavních společností v oblasti designového osvětlení.

Ernesto Gismondi zastával různé role v oboru designu a v podnikání. V letech 1964 až 1984 působil jako docent na polytechnické univerzitě v Miláně v oblasti raketových motorů. Byl viceprezidentem ADI (asociace průmyslového designu) a členem vzdělávacího výboru I.S.I.A. (vyšší institut pro umělecký průmysl/průmyslový design) ve Florencii, zastával několik pozic v Lombardské průmyslové asociaci (Assolombarda) a na ministerstvu pro školství a výzkum. V roce 2008 byl prezidentem Italské republiky jmenován Cavalierem del Lavoro (italské vyznamenání udělované významným osobnostem průmyslu).

Obr. 3. Svítidlo ILIO (design: Ernesto Gismondi, rok 2013) Obr. 4. Svítidlo DISCOVERY (design: Ernesto Gismondi, rok 2016)
Obr. 3. Svítidlo ILIO (design: Ernesto Gismondi, rok 2013), Obr. 4. Svítidlo DISCOVERY (design: Ernesto Gismondi, rok 2016)

Jedno z posledních ocenění, které získal roku 2018, byla cena ADI-Compasso d’Oro. Byly to dvě ceny – jedna za celoživotní přínos v oboru osvětlení a jedna za inovativní design svítidla Discovery.

Zdůvodnění poroty:
„Letecký inženýr, univerzitní profesor a podnikatel, zkrátka muž mnoha talentů. Zakladatel Artemide s  charakteristickým faktorem, který posiluje spolupráci se světem národního a mezinárodního designu. Ucelený příklad toho, jak může být design strategický pro kulturní a ekonomický růst a aby italský design mohl být příkladem na mezinárodní úrovni.“