časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Odborný časopis Světotěchnika vychází již 75 let

|


Odborný časopis Světotěchnika vychází již 75 let

Dne 20. října 2006 se v Centrálním domě vědců Ruské akademie věd (RAN) konalo jubilejní setkání světelnětechnické veřejnosti na oslavu 75let činnosti časopisu Světotěchnika. Bylo velmi příjemné, že mezi téměř stovkou přítomných byli většinou současní nebo dřívější pracovníci redakce, členové redakční rady, odborní redaktoři, stálí autoři a recenzenti časopisu. Blahopřát přišli zástupci Departmentu palivo-energetického hospodářství města Moskvy, GUP Mossvět, skupiny společností Světoservis, VNISI (Vědecko-výzkumný světelnětechnický institut), VNIIIS (Výzkumný institut světelných zdrojů Saransk), katedry světelné techniky MEI (Moskevského energetického institutu), podniků Lisma, Nordkliff, Speciálních elektromontáží, Ardatovského světelnětechnického závodu, NTP TKA (Vědeckotechnický podnik v Sankt Petěrburgu), odborníci z mnoha moskevských organizací i z dalších ruských měst. Časopisu poblahopřáli i představitelé společností Philips, Osram a General Electric. Všichni účastníci akce dostali jubilejní vydání časopisu Světotěchnika č. 5/2006 a bibliografickou příručku Letopis žurnála za 75 let.

Setkání začalo minutou ticha za pracovníky redakční rady, kteří v poslední době zemřeli. Byli to Georgij Nikolajevič Rochlin, Zoja Alexandrovna Skobareva, Jurij Georgijevič Basov a Oleg Grigorijevič Korjagin.

Dále byla přečtena zaslaná blahopřání k jubileu.

Šéfredaktor časopisu účastníkům setkání představil přítomné pracovnice redakce z různých období a pracovnice vydavatelství Znak (vydává časopis i jeho anglickou mutaci pod názvem Light & Engineering – pozn. red.). Všechny obdržely květiny a věcné dary.

V následující přednášce šéfredaktor časopisu prof. Ju. B. Ajzenberg uvedl přehled činnosti časopisu za celé období jeho existence, v němž mimo jiné vysoce ocenil zakladatele časopisu prof. L. D. Belkinda a prof. V. V. Meškova. Hlavní teze této přednášky byly publikovány v jubilejním č. 5/2006 časopisu Světotěchnika.

Po tomto úvodním slově vystoupili s gratulacemi zástupci všech přítomných organizací.

Redakce časopisu Světlo se dodatečně připojuje ke všem gratulantům a přeje tomuto světově proslulému odbornému periodiku mnoho zdaru při dalším šíření znalostí o světelné technice v budoucnu.
[Světotěchnika, č. 1/2007.]

Obr. 1. Titulní strana časopisu Světotěchnika

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde