časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Od vypínače k počítači

|


Od vypínače k počítači

Ing. Richard Kaloč,
Projektový manažer Xcomfort,
Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Skupina produktů radiofrekvenčního systému Xcomfort od společnosti Moeller Elektrotechnika s. r. o. se opět rozrůstá o nového člena. Společnost tak reaguje na stále větší poptávku po ovládání domu přes počítač, internet nebo dotykový displej (tzv. touchscreen). Protože celý systém Xcomfort je už od základu digitální, i zdánlivě jednoduchý stisk tlačítka pro rozsvícení světla reprezentuje sérii vyslaných a přijatých digitálních povelů, stačilo opravdu málo. Obr. 1. Proto už dnes bezdrátovou elektroinstalaci Xcomfort přenese do světa počítačů malá „nenápadná krabička„ – komunikační a vizualizační interface (obr. 1). Snadno se připojí do stolního počítače nebo notebooku pomocí rozhraní USB. To pravděpodobně téměř každý už každodenně používá pro připojení myši, klávesnice, disku flash, digitálního fotoaparátu nebo jiného zařízení. Pak zbývá jen nainstalovat příslušný software, jehož demonstrační verze je součástí dodávky tohoto zařízení – dům je plně pod kontrolou.

„Domácí počítač“ – nový software pro PC

Nový software od společnosti Moeller se jmenuje Homeputer a bez problému běží na každém počítači s operačním systémem Windows (obr. 2). Poté, co se do programu nahraje půdorys domu nebo bytu a rozmístí se ovládací a aktivní prvky systému, lze začít s ovládáním elektroinstalace přes počítač. Je to velmi snadné, takže nápověda jistě nebude zapotřebí.

Obr. 2.

Obr. 1. Komunikační a vizualizační interface Xcomfort
Obr. 2. Homeputer, vizualizační software Moeller
Obr. 3. Dotykový panel Moeller XV400 s vizualizací Xcomfort

Na ploše obrazovky jsou rozmístěny jednotlivé ikony, které představují bezdrátové zařízení v elektroinstalaci – např. světlo v obývacím pokoji, žaluzii v ložnici apod. Kliknutím myši se buď přímo změní intenzita osvětlení vybraného světelného okruhu, nebo se rozbalí nabídka s více možnými funkcemi, např. u žaluzií (nahoru, dolů, otevřít napůl, natočit lamely apod.). Takovéto jednoduché ovládání však není zdaleka jedinou funkcí softwaru Homeputer. Je možné ho využít i pro informaci, v jakém stavu je dům. Okamžitě je vidět, že v pokoji u dětí se svítí, že teplota v ložnici je 20 °C nebo že světlo v obývacím pokoji je rozsvíceno na 22 %. Když se uživateli zjištění nelíbí, je možné je hned napravit; k tomu bude stačit několik kliknutí myší. Pro zkušenější uživatele nabízí software možnost vytváření uživatelských funkcí, jako je např. světelná scéna, kdy uživatel zadá posloupnost příkazů. Může to vypadat třeba takto: rozsviť svítidlo v obývacím pokoji na 30 %, nástěnná svítidla na 40 %, světlo za televizí na 90 % a stáhni žaluzie. Tuto funkci lze uložit a kdykoliv ji z paměti počítače znovu vyvolat, a to buď ručně, nebo automaticky v zadaném čase. Každý počítač dnes disponuje reálným časem a datem, proto software Homeputer nabízí uživatelům i časové funkce, které mohou zařadit do fungování instalace bez jakékoliv další jednotky Home Manager nebo Room Manager. To ale předpokládá, že počítač běží trvale a řídí elektroinstalaci popsaným způsobem. Například ráno v osm hodin dá povel žaluziím, aby se vysunuly nahoru. V uvedeném programu lze vytvořit také bezpečnostní funkce, třeba simulaci přítomnosti (náhodné rozsvícení svítidel viditelných z ulice).

Obr. 3.

Elektroinstalace Xcomfort nadosah na internetu

Z počítače je již jen krůček do neomezeného světa internetu. Stále více domácích počítačů má dnes trvalé připojení k internetu pevnou linkou, takže jsou vždy přístupné z kteréhokoliv místa na zemi. Díky softwaru Homeputer a připojenému rozhraní tak lze odkudkoliv sledovat, co se děje v domě, popř. ovládat potřebná zařízení, stejně, jako by uživatel seděl před svým počítačem. Takže kromě mobilního telefonu, jehož možnosti pro vzdálené ovládání domácnosti byly popsány v předchozích článcích, je k dispozici další nástroj, jak se rychle a „nepozorovaně“ dostat domů.

Dotykový displej – elegantní a výkonná náhrada PC

Protože dnešní počítače mají různou podobu, šla společnost Moeller ještě dál. V nabídce produktů, které lze kombinovat s popsaným komunikačním rozhraním, je i několik dotykových displejů (touchscreenů) různých velikostí a zobrazení (barevné, černobílé). Jde vlastně o jednoúčelový počítač, jehož funkce ovládání (myš a klávesnice) a zobrazování (monitor) jsou integrovány do jednoho displeje (obr. 3). Displej je aktivní v tom smyslu, že když na něj uživatel poklepe prstem v určitém místě, vykoná určitou funkci nebo umožní zadat konkrétní povel. Ostatní výbava, která je známa z PC, je podobná, jen je všechno menší a umístěno v celkem malé skříňce. Tento displej lze upevnit na stěnu, kde může trvale běžet aplikace podobná popsanému softwaru, a poskytne tak možnost ovládat a mít přehled nad vším, co se právě děje v kterékoliv části domu, bez nutnosti mít spuštěný počítač.

Obr. 4.

Systém Xcomfort komunikuje s kýmkoliv

Na trhu je dnes již množství zajímavých produktů z oblasti vizualizace, jako jsou dotykové displeje s provedením do koupelny, v různých designech podle přání zákazníka i různé specializované softwarové nástroje pro počítač. Existuje ještě jedna možnost, jak „zapojit„ elektroinstalaci Xcomfort do těchto již hotových produktů. Vizualizační a komunikační interface je dodáván spolu s popisem komunikačního protokolu. Tento protokol je určen firmám, které se uvedenou činností zabývají, například začleněním Xcomfortu do jejich systému, který ovládá audiovizuální techniku apod. Příkladem může být multimediální systém s ovládáním elektroinstalace v prezentační místnosti. Výhodou je např. to, že se takto vybavená místnost ovládá jedním displejem, a tudíž každý přednášející umí spustit plátno, zatáhnout žaluzie a aktivovat projektor, aniž by věděl, že projektor ovládá jeden systém a plátno je ovládáno třeba z Xcomfortu. Pomocí předprogramovaných funkcí to může být ještě snadnější – jeden stisk tlačítka označeného „Prezentace„ zařídí vše potřebné.

Obr. 5.

Obr. 4. Aplikace softwaru Control Web pro řízení systému Xcomfort
Obr. 5. Okno multimediální aplikace Home Brain pro ovládání Xcomfortu

Příkladem prvních aplikací takového propojení může být vizualizace systému Xcomfort v profesionálním softwaru Control Web pro vizualizaci s webovým rozhraním. Tuto aplikaci pro firmu Moeller Elektrotechnika zajišťuje systémový partner Xcomfort, firma EGV, spol. s r. o., z Brna, která uvedenou aplikaci realizuje „na míru„ zákazníkům. Na obr. 4 je jedna z obrazovek Control Webu, která byla předvedena na veletrhu Amper 2006.

Dalším příkladem je začlenění produktů Xcomfort do multimediální aplikace, která je schopna uživatelům nabídnout veškeré běžné denní činnosti. Prostřednictvím domácího nebo kapesního počítače je tak možné odesílat e-maily, nakupovat po internetu, organizovat schůzky, ovládat televizi, poslouchat hudbu nebo právě ovládat osvětlení, žaluzie či vytápění. To vše je možné díky komunikačnímu a vizualizačnímu rozhraní Xcomfort. Na obr. 5 je zřejmé okno multimediální aplikace, které je určeno k ovládání instalace Xcomfort. O tomto zajímavém projektu, který se nazývá 3B, budou podrobné informace v některém z dalších článků.

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419

Třebovská 480
562 03 Ústí nad Orlicí
tel.: 465 519 611
fax: 465 519 619

www.Xcomfort.cz
www.moeller.cz
e-mail: Xcomfort@moeller.cz