časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

OC Nový Smíchov v Praze – LED osvětlení od firmy KOMPAR

|

OC Nový Smíchov v Praze, pravděpodobně nejvíce navštěvované obchodní centrum v tuzemsku (přibližně 60 000 zákazníků denně), se stejně jako každý jiný provozovatel potýká s náklady na provoz a údržbu osvětlení. Proto se vedení centra již před dvěma lety odhodlalo k prvnímu zkušebnímu použití podhledových LED svítidel, uplatňujících se v pasážích, a to hned od několika výrobců. Všechna LED svítidla s příkonem 33 W a světelným tokem zhruba 1 700 lm se během doby jejich používání sice ukázala jako spolehlivá, avšak rychlý vývoj účinnosti LED je v průběhu dvou let odsunul do kolonky historie, tedy zastaralých.
 
Zmíněné obchodní centrum, kde bylo nainstalováno více než 1 800 svítidel typu downlight osazených kompaktními zářivkami 2× 32 W, se na podzim roku 2010 rozhodlo pro výměnu první části osvětlení (1 200 svítidel) náhradou jednotlivých svítidel svítidly s diodami LED v poměru 1:1, při zachování současných světelných parametrů a dosažení co největších úspor. Druhá etapa výměny je z důvodu rekonstrukce interiérů centra plánována na jaro 2011.
 
K tomuto účelu bylo jako nejvhodnější vybráno svítidlo Echo Recharge 29 W od českého výrobce LED svítidel Kompar s. r. o. Svítidlo, které designově dotvořila dvojice odborníků, arch. Krahulcová, Ing. Průša, z vedení Obchodního centra Nový Smíchov, má světelný tok 2 400 lm, teplotu chromatičnosti 4 000 K a je více než rovnocennou náhradou za původní osvětlení. Nemalou výhodou byla zakázková výroba svítidla přesně na míru do již existujících otvorů a schopnost výrobce reagovat na případné změny rozměrů úpravou velikosti korpusu. Úspory elektrické energie jsou při provozu 17 h/den, 365 dnů/rok značné již nyní a po dokončení druhé etapy budou činit 424 422 kW/rok. Je třeba podotknout, že před instalací i po ní byla provedena zkušební měření, při kterých bylo zjištěno, že hladina nově osazeného LED osvětlení je přibližně o 30 % vyšší oproti původní. Plně tak odpovídá dodaným výpočtům, ve kterých se počítá s přirozeným stárnutím LED. Pro investora byla důležitá záruční doba pět let na sestavu (LED + proudový zdroj) – na celou tuto dobu tak odpadají veškeré náklady spojené s údržbou osvětlení.
Karel Skřivánek,
obchodní ředitel
Kompar s. r. o.
 
KOMPAR s. r. o.
U Křižovatky 91,
280 02 Kolín
tel.: 321 715 915,
321 724 106
mobil: 603 894 055
 
Obr. 1. Podhledové LED svítidlo Echo Recharge 29 W (Kompar)
Obr. 2. Nové osvětlení v Obchodním centru Nový Smíchov v Praze