časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

O svítidlech Kompar a jejich kvalitě

|

Karel Skřivánek, Kompar s. r. o.
 
KOMPAR s. r. o., dovozce a distributor světelných zdrojů BLV light, Orbitec a Radium, i letos rozšiřuje sortiment svých LED svítidel, a řadí se tudíž k jejich předním výrobcům na českém trhu. Díky všestrannosti své produkce nabízí mnoho svítidel nejen do interiéru, ale i pro venkovní použití nebo pro průmyslové prostředí.
 
Hlavním komponentem při výrobě svítidel stále zůstávají LED od firmy Cree. V současné době se nejvíce používají následující tři typy: XR-E, XP-G a MX6 s účinností 95 až 114 lm/W. Neméně důležitou součástkou je optika – i zde firma drží vysoký standard; používané čočky mají účinnost až 92 % a úhly vyzařování 8° až 75°. Další částí svítidla jsou proudové zdroje, které sice nesvítí, ale významně se podílejí na chodu celé soustavy. V dnešní době je trh doslova zahlcen různými proudovými zdroji a je poměrně složité najít ten správný. Proudové zdroje na síťové napětí používané ve svítidlech jsou tuzemské výroby, jejich účiník je vysoký a tvoří je pouze testované kvalitní součástky. U těchto zdrojů je možné doložit protokol o měření účiníku, což zdaleka ne každý výrobce standardně poskytuje.
 
Poslední a snad nejdůležitější komponentou zůstává chladič. Je známo, že i dioda LED s výbornými parametry bez patřičného odvodu tepla degraduje o několik tříd. Proto je při výrobě svítidel kladen důraz na rozměr a funkčnost chladiče – výrobce si je vědom, že vynaložené úsilí při návrhu chlazení se vrátí v kvalitním, bezporuchovém výrobku s dlouhou životností.
 

Svitidlo Orion 3× 3 W

 
Svítidlo Orion bylo speciálně vyvinuto k osvětlování zboží ve výlohách a výkladních skříních. Volitelné vlastnosti a příslušenství (teplota chromatičnosti, úhel vyzařování, montážní prvky, barva – elox, metalíza, RAL) dokážou splnit požadavky i nejnáročnějšího zákazníka a spotřeba pouhých 9 W zase vede k rychlé návratnosti investice.
 

Svítidlo NYX 1 až 3 W

 
Elegantní svítidlo zaobleného tvaru. Díky tuhému flexibilnímu krku tloušťky 8 mm, který je možné upravit podle požadavku zákazníka, několika možnostem uchycení a malým rozměrům je svítidlo přímo předurčeno k nasvětlování zboží ve vitrínách a výstavních skříňkách či jako svítidlo na čtení. Po úpravě se dodává v krytí IP65 a uplatní se i v průmyslu, kde se používá jako bodové osvětlení na obráběcích strojích.
 

Svítidlo CK 24 V

 
Letní novinkou je hranaté svítidlo kompaktních rozměrů 35 × 35 mm, které bylo vyrobeno podle požadavku designéra, pana Sedláčka z firmy EXX Brno. Dioda je šikmo vsazena v těle svítidla a osvětluje pouze spodní část prostoru. Základní povrchová úprava je přírodní nebo barevný elox.
 

Svítidlo Echo 28 W

 
Toto svítidlo sice nepatří mezi úplné novinky, ale rozhodně stojí za zmínku, a to díky zvýšení výkonu až na 2 500 lm při spotřebě 28 W. Svítidlo je více než hodnotnou náhradou zářivkových podhledových tzv. downlightů 2× 26 W a své uplatnění nachází při osvětlování obchodních pasáží, chodeb a kanceláří. U tohoto svítidla platí prodloužená záruka pět let na LED i proudový zdroj + doživotní záruka na celohliníkový korpus.
 

Výroba podle projektu

 
Velkou výhodou firmy Kompar je orientace na projektovou výrobu. Díky vybavení stroji a výrobní pružnosti dokáže vyrobit osvětlení podle požadavku zákazníka či projektanta, včetně montážních detailů a změření rozložení svítivosti daného svítidla.
 
KOMPAR s. r. o.
U Křižovatky 91, 280 02 Kolín
tel.: 321 715 915, 321 724 106
mobil: 603 894 055
 
Obr. 1. Nasvětlení vitríny se šperky svítidly NYX 1× 3 W s 8° optikou
Obr. 2. Svítidla Kompar
a) NYX 1 až 3 W kompaktní svítidlo vhodné k nasvětlení vitrín a výstavních skříní
b) LED světlomet Orion 3× 3 W včetně adaptéru do lišty a integrovaného proudového zdroje
c) Echo 28 W – podhledové svítidlo se světelným tokem 2 500 lm, vhodné k osvětlení obchodů chodeb a pasáží
d) CK 24 V – svítidlo s šikmo usazenou diodou, která osvětluje pouze spodní část prostoru