časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

O společnosti Dioptra, a. s. Turnov

|

Dioptra, a. s. Turnov je česká společnost, která navazuje na více než stoletou tradici optické výroby v Turnově. Jedním z hlavních artiklů výroby a prodeje jsou minerální a plastové brýlové čočky, výrobky zakázkové a průmyslové optiky, do které spadají asférické čočky pro automobilový průmysl, soustavy čoček pro efektová a osvětlovací zařízení, speciální čočky na výkonné LED čipy pro osvětlování reklamních panelů, hranoly pro fotovoltaické zdroje energie, klínová skla pro letecký průmysl, hranoly pro změnu směru paprsků, kondenzory pro lupy a projektory, širokoúhlé, lepené a bikonvexní čočky, zrcátka do dalekohledů, průzory do pecí, polokoule, věštecké koule, skleněné glóbusy, krychle, pyramidy, skleněná těžítka a další výrobky podle přání zákazníků (vše z optického nebo křemenného skla).
 
Nezanedbatelnou výrobní oblastí jsou svítidla a lupy s halogenovými, xenon-halogenovými a zářivkovými světelnými zdroji. Novinkou, nahrazující tyto běžné světelné zdroje jsou výkonné LED čipy s volitelnou teplotou chromatičnosti 2 700 až 6 700·K a s vyzařovacími úhly (pozn. red.: podle ČSN IEC 50(845) se jedná o úhly poloviční svítivosti) 8 až 120 stupňů.
 

Svítidla a světelné lupy

 
Světelné zdroje s LED čipy se vyznačují výraznou úsporou elektrické energie a mnohonásobně delším životem (50 000 až 100 000 h) ve srovnání s ostatními běžně používanými světelnými zdroji. LED čipy se rozsvítí okamžitě do plné intenzity a lze plynule regulovat jejich výkon, bez změny barvy (teploty chromatičnosti) světla. Další výhodou je nízká teplota – jde o studený zdroj světla s malou emisí tepla. LED čipy mají vysokou účinnost a v odpadní teplo se přemění podstatně méně energie než u klasických, či halogenových žárovek. Přesto je nutné LED čipy účinně pasivně chladit v zadní části nosného plošného spoje.
 
Výběr používaných LED čipových světelných zdrojů podle teploty chromatičnosti: 2 700 až 3 000 K pro teple bílou barvu světla, 4 200 až 4 400 K pro neutrálně bílou barvu světla, 5 000 až 5 300 K pro chladně bílou barvu, 6 000 až 6 700 K pro denní barvu světla.
 
Lupy a svítidla osazené LED čipy nacházejí široké uplatnění ve zdravotnictví, výzkumných i školních laboratořích, různých odvětvích průmyslu - např. na kontrolních pracovištích, ale i doma. V LED svítidlech se světlovody, u LED osvětlení mikroskopů a v dalších LED svítidlech i lupách na zakázku pro různé stroje a přístroje se používá regulace svítivosti.
 
Dioptra se také zabývá výrobou a prodejem lup ručních, binokulárních – čelních i brýlových, stojánkových i s LED čipovým osvětlením, kapesních mikroskopů a dalekohledů, brýlí i ochranných a speciálních optických pomůcek na zakázku pro slabozraké, které podporuje prostřednictvím společnosti Tyfloservis.
 

Nanášení tenkých vrstev

 
Nedílnou součástí výroby je nanášení tenkých vrstev. Na optické prvky do průměru 300 mm (individuálně až do průměru 500 mm) lze nově nanášet tenké a antireflexní vrstvy pomocí svazku elektronů za asistence RF plazmy. Podle potřeby je možné na povrch systému vrstev nanášet i hydrofobní vrstvy.
 
Tenkou dielektrickou vrstvou se rozumí planparalelní vrstva homogenního izotropního dielektrika, jejíž tloušťka je malá ve srovnání s vlnovou délkou světla na ni dopadajícího, takže vlny odražené od ploch vrstvy spolu mohou interferovat. Tenkou vrstvou je v technické optice vrstva, o tloušťce asi 1 mikrometr a méně, na níž lze pozorovat interferenci světla ve světle denním – bílém.
 
Antireflexní vrstvy BBAR jsou širokopásmové antireflexní vrstvy pro VIS (viditelnou) oblast. Nanáší se 10 až 12 vrstev dielektrických materiálů. Tenké vrstvy (filtry) Edge Filter (polopropustná zrcadla) tvoří 18 vrstev dielektrických materiálů. Tenké vrstvy Cold Mirror (studená zrcadla) jsou složeny z 26 vrstev dielektrických materiálů.
 
Nanášením vrstev se na přání zákazníků rovněž upravují minerální a plastové optické výrobky do průměru 80 mm. Pro odstranění nepříjemných odlesků rušivých paprsků, se na skleněné a plastové čočky nanášejí magnetickým naprášením antireflexní vrstvy (7 vrstev z každé strany). Barevná provedení antireflexních vrstev: zelená, modrá, zlatá a červená – technická.
 
Zrcadlové úpravy plastových čoček se dělají na konvexní (vnější) straně čočky, konkávní (vnitřní) strana je opatřena standardním pětivrstvým antireflexem. Barevná provedení zrcadlových úprav: stříbrná – mirror silver, zlatá – mirror gold.
 
Hydrofobní úpravy odpuzují vodu (při dešti je přes čočky mnohem lépe vidět) a usnadňují čištění (zvyšují odolnost proti poškrábání).
 
Pro více informací navštivte naši expozici na veletrhu Optonika, hala 4, stánek C3
 
Dioptra, a. s. Turnov
Sobotecká 1660
511 21 Turnov
tel. : +420 481 358 210
fax : +420 481 322 095
 
Obr. 1. Brinellovy měřící lupy i s LED osvětlením
Obr. 2. Stojánkové lupy s LED čipy
Obr. 3. Svítidla s LED čipy pro stroje a mikroskopy
Obr. 4. Svítidla světlovodná s LED čipy
Obr. 5. Svítidla vyšetřovací s 21 LED čipy
Obr. 6. Čočky a jejich soustavy pro projektory, světelné efekty, lupy apod.
Obr. 7. Polopropustná zrcadla a reflektory
Obr. 8. Antireflexní a hydrofobní vrstvy
Obr. 9. Spektrální činitel odrazu studeného zrcadla (Cold Mirror) Dioptra