časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

O mezinárodní konferenci EEBW 2008

|

Ing. Juraj Krivošík, SEVEn
 
Mezinárodní konference EEBW: Energy Eficiency Business Week 2008 je jednou z nejvýznamnějších událostí v oblasti efektivního využívání energie v regionu střední a východní Evropy. Mezi její tradiční návštěvníky patří představitelé vlády ČR, pracovníci samospráv zodpovědní za hospodaření s energií, manažeři, konzultanti v oblasti zacházení s energií a životním prostředím, projektanti, energetičtí auditoři a investoři v oblasti energetického sektoru. Organizátorem konference je SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie.
 
Jedenáctý ročník, konající se 12. až 14. listopadu 2008 v prostorách Kaiserštejnského paláce v Praze, se zaměřil na komplexní řešení problematiky snižování energetické náročnosti – od úrovně globální, přes národní až po jednotlivé organizace, společnosti a domácnosti. Loňský ročník konference navštívilo na 260 zájemců o úspory energie.
 
Význam této konference svými projevy podpořil premiér České republiky a premiér Nizozemského království Jan Peter Balkenende.
Premiér ČR připomněl, že „Nejlepší energie je ta, která se nevyrobí,“ a uvedl dále: „Největší možnosti úspor, které navíc přinášejí kladný ekonomický efekt, jsou u snižování energetické náročnosti domů, ve výrobě účinnějších vozidel a u opatření v průmyslu, která sníží energetickou náročnost. To je cesta, kterou bychom se přes všechny praktické překážky a počáteční náklady měli vydat. Protože vyhovuje současnému civilizačnímu paradigmatu – nesnižovat s úsporami energie životní úroveň občanů, ale naopak ji zvyšovat.“
 
Samostatnou sekci konference tvořilo téma energeticky úsporného osvětlování, jejímž moderátorem byl Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor časopisu Světlo. Časopis Světlo byl mediálním partnerem konference a sekce o osvětlování. Mezi řečníky patřili Juraj Krivošík, SEVEn, Vít Hrabánek, Philips, Khaled Al-Jamal, Marriott Hotel Praha, a Jaroslav Polínek, Akté Zlín.
 

Témata přednášek:

  • Možnosti úspor energie v osvětlování na projektové i globální úrovni, možnosti propagace a marketingového využití úspor energie v osvětlování z pohledu spotřebitele,
  • Úspory energie v osvětlování domácností
  • novinky na trhu a konkrétní možnosti náhrady klasických žárovek,
  • Osvětlování v sektoru budov a služeb
  • příklad hotelu Marriott Praha,
  • Úspory energie ve veřejném osvětlování
  • systémy centrální regulace a stmívatelné předřadníky, příklad města Zlín.

Hlavní informace z těchto přednášek na téma osvětlování

Osvětlení představuje přibližně 19 % celosvětové spotřeby elektrické energie, tedy má za následek emise stejné jako 70 % světové osobní automobilové dopravy. Náklady na osvětlování představují přibližně 1 % světového HDP, z čehož dvě třetiny až tři čtvrtiny představují náklady na elektrickou energii.
 
Podle odhadů Mezinárodní energetické agentury je možné ušetřit až 6 % celkové spotřeby elektrické energie díky opatřením v osvětlování. Tyto úspory mají hodnotu 2,6 trilionu amerických dolarů, tedy 16 miliard tun emisí CO2.
 
Jedním z diskutovaných témat byly možnosti náhrady klasické žárovky zdroji s nižší spotřebou energie a delším životem. Mezi tyto zdroje patří halogenové žárovky s paticí E27/E14 a dále úsporné kompaktní zářivky.
 
Prezentován byl evropský program GreenLight, který organizacím a firmám umožňuje marketingovou podporu a prezentaci při realizaci úsporných projektů v oblasti osvětlení. Mezi využívané nástroje propagace patří plakety, loga, tiskové konference a zprávy, články, prezentace apod.
 
Jako konkrétní příklad energeticky úsporného osvětlení byla představena první kancelářská budova na světě s osvětlením výhradně na bázi systémů polovodičového osvětlení – LED. Jde o kanceláře společnosti Generali v Paříži, na Champs-Elysées Avenue.
 
Ukázkou z ČR bylo exteriérové barevné osvětlení budovy Golf Hostivař s celkovým instalovaným příkonem pouze do 1 kW.
 
Dalším konkrétním příkladem byl projekt osvětlení pražského hotelu Marriott, který prochází rozsáhlou výměnou světelných zdrojů. Pro jednotlivé prostory hotelu (pokoje, chodby, restaurace apod.) se nově využívají LED k osvětlení pokojových dveří, halogenové žárovky s paticí E27 ve stropních podhledech a lustrech se stmíváním a kompaktní zářivky v pokojích, chodbách a v zázemí hotelu. Projekt s návratností investic půl roku, jehož autorem je SEVEn, povede k ročním úsporám 472 tun CO2.
 
Pozornost byla věnována i veřejnému osvětlování, konkrétně systémům centrální regulace a stmívatelným předřadníkům. Ty umožňují ušetřit až 35 % elektrické energie. Pro město Zlín to znamená např. roční úsporu 2,7 milionu korun na platbách za elektrickou energii.
 

Závěr

Osvětlení nemá nejvýznamnější podíl na celkových provozních nákladech budov nebo institucí, vhodný systém ale umožňuje výrazně ovlivnit spokojenost uživatelů a zároveň minimalizovat spotřebu elektrické energie. Proto je snaha o realizaci a propagaci obdobných projektů správná. Konference EEBW: Energy Efficiency Business Week je organizována každé dva roky, těšíme se proto již nyní na prezentace a návštěvníky dalšího ročníku v roce 2010.
 
Další informace o konferenci EEBW 2008: http://www.eebw.cz
 
Organizátor konference: SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie: http://www.svn.cz
 
Kontakt pro zájemce o sborník konference: Tomáš Chadim, tomas.chadim@svn.cz
 
Obr. 1. Vývoj světové spotřeby elektřiny na osvětlování podle Mezinárodní energetické agentury (viz http://www.iea.org/Textbase/work/2007/cfl/Waide.pdf)