časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový rozměr kvality osvětlení, designu a energetické účinnosti

|

Svítidla ELEEA a MILDES LICHT V společnosti Zumtobel
 

Svítidla ELEEA

 
V době, kdy se na celém světě hledají úspory a šetrný přístup k životnímu prostředí, stanovuje společnost Zumtobel nový rozměr pro kvalitu osvětlení. Svítidla Eleea jsou kancelářská svítidla nové generace, která se vyznačují mimořádnou hospodárností v kombinaci s vysokou flexibilitou osvětlení. Se světelnou účinností nad 90 % zavádí Eleea nové standardy v segmentu přímo-nepřímých svítidel. Současně je kombinací flexibilní funkčnosti a skvělého designu zdůrazněného osobitými, jednoduchými křivkami.
 
Eleea byla navržena ve spolupráci s architektonickým studiem Ingenhoven Architekten, přičemž cílem bylo zapůsobit vlastním, záměrně nenápadným, až strohým designem. Architekt Lutz Büsing ze zmíněného studia vysvětluje: „Jemně zaoblené vertikální hrany svítidla kontrastují s ostrými horizontálními liniemi; čistě bílý korpus chce doslova odhmotnit svítidlo a odstranit hranice mezi prostorem a technickými, funkčními částmi.“ Eleea má přísně lineární design s čistými barvami a stylem, který ladí s moderní architekturou. Jako přímočarý prvek se svítidlo Eleea začleňuje do prostoru díky jasnému vymezení barvy a řeči tvarů. I technické součásti jako držáky a spojovací prvky jsou v bílé barvě. Stropní baldachýn, vyvinutý výhradně pro svítidlo Eleea, je funkční detail důsledně vytvářené rodiny svítidel. Je vyjádřením stejného výrazu tvarů a kombinuje ji s vysokou funkčností.
 
Svítidlo Eleea spojuje velkou energetickou hospodárnost přímého svítidla s harmonickým rozložením jasu na stropech a zdech, typickým pro nepřímá svítidla. Díky velmi širokému rozložení svítivosti je rovnoměrnost osvětlení velká a je zajištěna dostatečná hladina vertikálního osvětlení pro navození příjemné atmosféry. Popisované svítidlo je pro své parametry 2 W/m²/100 lx moderní, současný systém přímo-nepřímého osvětlení.
 
Špičkové svítidlo Eleea LED – Hybrid otevírá možnosti pro design a osvětlení nejnáročnějších interiérů díky široké nabídce rozdílných světelných zdrojů, které mohou být zapínány nebo stmívány vzájemně nezávisle. Diody LED, jako nepřímá složka, osvětlují strop a stěny, zářivky jsou použity pro přímou složku světla.
 
U závěsných svítidel se vylepšený systém optiky skládá z horního a příčného reflektoru, chráněných patentem. Eleea tak jasně a rovnoměrně osvětluje strop již při minimální vzdálenosti svítidla pouze 15 cm. Vrchní, perforovaný reflektor propouští 25 % světla na strop.
 
Svítidlo Eleea je dodáváno v kompaktní jednotlivé nebo dvojité délce. Pro systém souvislých pásů jsou dostupné propojovací členy a elegantní rohové spojky. Závěsná i přisazená verze jsou k dispozici s mřížkou nebo optikou LRO (Luminance Reduction Optic).
 
Již téměř rok nabízí společnost Zumtobel pětiletou, prodlouženou záruku výrobce na kompletní sadu svých výrobků a také Eleea je dodávána s touto garancí. Tímto krokem Zumtobel zvýrazňuje své vedoucí postavení v oblasti inovace, designu a kvality. Jednostranné prodloužení záruky na pět let se vztahuje na kompletní osvětlovací systém od společnosti Zumtobel včetně předřadných nebo provozních komponent. Na LED zdroje osazené v těchto svítidlech se záruka rovněž vztahuje. Výjimkou jsou pouze opotřebitelné díly jako zářivky nebo baterie nouzových svítidel.
 
Většina svítidel Eleea nese označení eco+. Jde o nové označení produktů vysoké kvality, které vychází ze splnění kritérií hodnotících spotřebu energie, šetrnost k životnímu prostředí a kvalitu osvětlení. Značka eco+ je srovnávací označení výrobků, jímž je hodnocen celý systém použitých součástí spolu s kvalitou světla takto označeného svítidla. Společnost Zumtobel u svých produktů pro hodnocení eco+ používá kritéria o 20 % přísnější, než jsou obecně stanovené hodnoty.
 

MILDES LICHT V

 
Mildes Licht V (ML V) je aktuální, další vývojový stupeň úspěšného konceptu Mildes Licht a přesvědčí svými měkkými tvary a nejmodernější světlenou technikou. Řada svítidel ML V ještě vylepšuje známé produktové vlastnosti svítidel Mildes Licht, které výrazně rozšiřuje v oblasti hospodárnosti a efektivity. Díky účinnosti svítidla až 87 % je ML V téměř o 30 % efektivnější než předchozí model.
 
Před dvaceti lety společnost Zumtobel přišla s nápadem, který způsobil převratnou změnu v klasickém osvětlení kancelářských prostor a poskytl zcela novou kvalitu světelného řešení. Nová generace svítidel se zvýšeným výkonem je založena na kombinaci zdokonalené optiky, difuzoru a tepelného režimu. Střední část optiky, která je v nabídce s lineárními čočkami a s mikrolamelami, byla zcela změněna, přičemž cílem bylo maximální zvýšení propustnosti světla. Činitel odrazu vnitřní plochy je 98 % a opálové kryty světelných komor byly nahrazeny prizmatickými. Optimalizační program Cool Spot Optimizer umožňuje provozovat svítidlo při optimální teplotě, což zvyšuje výkon a prodlužuje dobu života zdrojů.
 
Zumtobel intenzivně hledal řešení pro zvýšení účinnosti a splnění vysokých požadavků na design. Mottem bylo Design pro účinnost a vítězem výběru je designer James Irvine, působící v Miláně. K práci přistoupil s množstvím poznatků z minulosti a úsilím dosáhnout kvalitativně ového svítidla. Pan James Irvine říká: „Použití velké skupiny svítidel může působit nepříjemně, když někdo vstoupí do místnosti, uvidí na stropě až stovky opakujících se identických produktů. Pro Mildes Licht V jsme potřebovali navrhnout styl, který je při opakování naopak osvěžující.“
 
Svítidla Mildes Licht V jsou výsledkem tří let výzkumu a zkoušek. V nabídce jsou verze s klasickými zdroji nebo verze s LED se stabilním bílým světlem 3 000 nebo 4 000 K při Ra > 80. Základní rozměr je 600 × 600 mm a lineární svítidla jsou k dispozici v délce 1 200 mm nebo 1 500 mm.
 
Technika LED se stabilním bílým světlem zajišťuje perfektní kvalitu světla na pracovišti. Díky užitečnému měrnému výkonu přesahujícímu 60 lm/W je Mildes Licht V LED až o 30 % účinnějším než konvenční verze předchozí generace. Pasivní chlazení zaručuje dostatečný odvod tepla a dlouhý život LED při stabilní kvalitě světla.
 
Samozřejmostí je prodloužená pětiletá záruka výrobce Zumtobel i na svítidla řady Mildes Licht V. Navíc většina svítidel ML V nese jako vysoce energeticky úsporný produkt oznčení eco+.
 
Ing. Pavel Šobra,
Zumtobel Lighting s. r. o.,
 
 
Obr. 1. Eleea je efektivní svítidlo se skvělou kvalitou osvětlení, elegantního designu a vysokého standardu účinnosti
Obr. 2. Eleea spojka 90° – elegantní řešení rohového napojení; široká nabídka různých kontinuálních světelných systémů je rovněž k dispozici
Obr. 3. Přesné zavěšení zajišťuje stabilitu systému svítidel Eleea
Obr. 4. Velmi kvalitní mřížka svítidel Eleea s patentovanou technikou přímo-nepřímého rozložení světla v poměru 75 : 25 zajišťuje mimořádnou účinnost a nejvyšší kvalitu světla
Obr. 5. Svítidlo Mildes Licht V je nejmodernější produkt konceptu Mildes Licht
Obr. 6. Nová generace svítidel Mildes Licht představuje bezkonkurenční účinnost v působivém designu; spíše měkké křivky podle návrhu designéra Jamese Irvina jsou zkombinovány s dokonalou světelnou technikou
Obr. 7. Světelná účinnost svítidla Mildes Licht byla zvýšena na 95 %, což odpovídá užitečnému měrnému výkonu 69 lm/W; svítidla jsou k dispozici v provedení LED nebo se zářivkami (na obrázku je otevřené LED svítidlo)