časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novoroční předsevzetí

|

Je neuvěřitelné, jak ten čas rychle plyne. Tímto číslem začínáme již třináctý ročník časopisu Světlo. Dvanáct let je zdánlivě dost dlouhé období, aby se ustálila čtenářská obec, kolektiv stálých dopisovatelů a inzerentů, obsahová náplň atd. a aby zpracování příspěvků, zadávání recenzí, korektury, tj. redakční práce, již byly rutinou. Nic takového se nestalo.
 
Mnoho autorů změnilo své zaměstnání, někteří odešli do důchodu a nebo vůbec. Noví dopisovatelé často ještě hledají své zaměření a styl.
 
Odběratelé papírového vydání se mění, někteří se ztrácejí, někdy v důsledku špatné komunikace s distributory, jiní se objevují, protože dávají přednost právě tištěnému slovu a obrazu, které mají kdykoliv k dispozici ve své knihovně.
 
Také firmy a jejich mediální strategie se mění, a to jak při přechodu na jiné výrobky a subdodavatele, tak při nástupu nových manažerů a obchodníků. S prezentací podniků hodně zamíchala krize, neboť se začalo šetřit, zejména české pobočky zahraničních firem přišly v loňském roce často o většinu prostředků na propagaci výrobků.
 
Tematická náplň časopisu tím vším zásadně neutrpěla. Vznikl prostor pro publikování seriálu o základech světelné techniky a světelných zdrojích a také pro postřehy o trendech vývoje trhu. Zájem nabízet své produkty projevily nové české i slovenské firmy.
 
Při zběžném pohledu na události minulého roku je ve světelné technice zřejmý vzestup nabídky světelných zdrojů a svítidel na bázi světelných diod, inteligentních řídicích systémů osvětlovacích soustav a fotovoltaických zdrojů elektřiny. Společným jmenovatelem těchto tendencí je snaha spořit energii, které země Evropské unie nemají nazbyt, a související ekologické iniciativy.
 
Co bychom si tedy měli přát, o co bychom měli usilovat, co naplánovat? Měli bychom snad rezignovat a propadnout fatalismu, neboť staré moudro praví „když člověk plánuje, Bůh se směje“? Jsem si jist, že předsevzetí jsou dobrá, zejména ta, o jejichž správnosti jsme přesvědčeni, která zmenšuji naše nedostatky a zdokonalují naše schopnosti. Neovládám-li něco, co k profesionálnímu vykonávání svého povolání potřebuji, naučím se to. O to se stále snaží i redakce Světla, jak vypovídá i výběr publikovaných seriálů na str. 59.
 
Za redakci přeji všem čtenářům a příznivcům dobrého světla, aby prožili sťastný rok 2010 a aby se podělili s dosaženými úspěchy a zkušenostmi ve svých příspěvcích v časopise Světlo.
 

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor