časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky společnosti Thorn pro osvětlení prodejních a komerčních prostorů

|

Lenka Vítková, Thorn Lighting, spol. s r. o.
 
V průběhu roku 2008 uvedla společnost Thorn na trh několik nových produktů, které jsou velmi vhodné i k osvětlování obchodů se sportovním zbožím, recepcí sportovišť, posiloven a podobně.
 

Cruz

Takto se nazývá řada elegantních univerzálních stropních přímých svítidel typu downlight s vynikajícími světelnými vlastnostmi. Svítidla jsou k dispozici v deseti velikostech se širokým sortimentem příslušenství, a proto jsou vhodná pro většinu použití. Na výběr jsou rámečky ve třech různých barvách – bílá, šedá nebo chrom. Sedmnáct důmyslných doplňků a barevných filtrů mění nebo kontroluje rozložení světelného toku těchto svítidel. Specifické doplňky dávají vizuální vazbu na výrobky Thorn jiných řad, jako např. svítidla řady Planor, Garbo a Line XS. V řadě Cruz je i varianta Cruz Wallwasher – skutečně asymetrické svítidlo s nakloněným světelným zdrojem i reflektorem (úhel 30°), čímž poskytuje optimální osvětlení stěny, a také verze Cruz Gyro pro úlohy vyžadující směrování světla, flexibilní seřízení světelného svazku a tvorbu barevných efektů s použitím filtrů. Vyklápí se ven až o 60° a lze je otáčet v rozsahu 0 až 355°. Kromě toho je možné zvolit úzký nebo široký světelný svazek, a tudíž osvětlit různě velké plochy.
 
Za povšimnutí jistě stojí vysoce kvalitní konstrukce tělesa svítidla z tlakově litého hliníku a patentovaný systém sec-lock (odpružené rameno) firmy Thorn, díky čemuž je instalace svítidla rychlá a snadná. Instalaci usnadňuje i bajonetové uchycení veškerého příslušenství, které stačí pouze nasadit a zacvaknout.
 
Mezi přednosti svítidel řady Cruz patří i vysoká účinnost, velmi dobrá kontrola oslnění a dále možnost použít je i s kompaktními zářivkami s amalgámovou technologií (typy TC-TEL-I). Ty jsou totiž mnohem šetrnější k životnímu prostředí než běžné kompaktní zářivky, neboť místo čisté rtuti využívají její slitinu. Amalgám umožňuje relativně konstantní tlak par rtuti v rámci velkého teplotního rozsahu, a tudíž maximální světelný výkon. Amalgámové světelné zdroje TC-TEL-I vyzařují 90 % nebo více světelného toku při okolních teplotách +10 až +70 °C, zatímco konvenční kompaktní zářivky vyzařují 90 % nebo více světelného toku při okolních teplotách +20 až +45 °C.
 
Svítidla Cruz jsou univerzálním řešením osvětlení kanceláří, obchodů, vstupních prostor, recepcí, chodeb, škol, supermarketů, nemocnic a jiných veřejných budov.
 

Glacier II

Glacier II je moderní dekorativní závěsné svítidlo s jedinečnou optikou, které je k dispozici ve dvou velikostech. Díky významným zlepšením původního svítidla Glacier se Glacier II stal nejpohlednějším a nejúčinnějším závěsným svítidlem se snadnou instalací, které se v několika posledních letech objevilo na trhu. Je vizuálně mnohem atraktivnější než jeho předchůdce – elegantní kónický vzhled, výrazné barvy, nový tvar tělesa předřadníku a reflektorů, pozměněný „krk“ a vylepšený závěs. Vše je navrženo se záměrem navodit pocit, že „méně je více“, neboť jeho vzhled je klasický, diskrétní a styl jednoduchý a čistý – ladící s většinou interiérů.
 
Hlavní částí každého závěsného svítidla je jeho reflektorový systém. V případě Glacieru II je možné vybírat ze čtyř možností rozložení světla: tři přímo-nepřímé a jedno přímé. Konkrétně jsou to prizmatické a opálové skleněné reflektory, prizmatické polykarbonátové reflektory a také hliníkové reflektory. Prizmatické reflektory jsou navrženy tak, aby přesměrovaly dolů část světelného toku světelného zdroje vyzařovaného do stran a nahoru, aniž by byl významně narušen celkový vzhled osvětlení. Použití skla u této varianty zvyšuje intenzitu osvětlení na srovnávací rovině, zatímco opálová verze poskytuje výhodu zábrany oslnění zamezením přímého pohledu na světelný zdroj. Vše je zaměřeno na vytvoření dojmu dobře osvětleného prostoru. V některých případech není možné tyto reflektory použít. V tom případě lze zvolit konvenční celohliníkový reflektor, jenž poskytuje přímé rotačně souměrné rozložení světla, které je vhodné zejména pro pravidelné čtvercové rozmístění svítidel nad velkými otevřenými plochami.
 
Závěsná svítidla je zapotřebí instalovat bez větší námahy, navíc musí být umožněn snadný přístup k předřadníku při údržbě. Svítidlo Glacier II tyto podmínky splňuje. Instalace začíná upevněním nastavitelného lankového závěsu a elektrickým zapojením předem instalovaného napájecího kabelu ke stropní růžici. Pro přístup k předřadníku se vnější plášť tělesa vertikálně posune rukou a dočasně umístí nad předřadník. Po dokončení této části instalace se plášť tělesa přesune snadno zpět na své místo. Nakonec se reflektor nasadí na těleso svítidla pomocí bajonetového úchytu uvolňovaného prstem (podle slyšitelného klapnutí se pozná, že je zajištěn na svém místě).
 
Svítidlo Glacier jistě splní všechna očekávání zájemců, co se týče vzhledu i technické dokonalosti, a skvěle doplní jakýkoliv interiér.
 
Obr. 1. Svítidlo Cruz
Obr. 2. Svítidlo Cruz Gyro
Obr. 3. Svítidlo Cruz Gyro je velmi vhodné k osvětlování detailů
Obr. 4. Svítidlo Cruz a jeho instalace
Obr. 5. Svítidlo Cruz s příslušenstvím Garbo
Obr. 6. Příslušenství Cruz Planor
Obr. 7. Asymetrický Cruz „wallwasher“ – svítidlo k osvětlování svislých ploch
Obr. 8. Jeden z mnoha způsobů použití svítidla Cruz s příslušenstvím
Obr. 9. Svítidlo Glacier s hliníkovým reflektorem
Obr. 10. Svítidlo Glacier s opálovým reflektorem
Obr. 11. Glacier s efektním prizmatickým reflektorem