časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky SirrahiGuzzini

|

číslo 1/2003

Novinky SirrahiGuzzini

Ing. Petr Žák, Etna, s. r. o.

BRÉSIL (obr. 1a, b)

Design: Le Corbusier
Spolupráce mezi firmou iGuzzini a nadací Le Corbusier Foundation začala v červnu 1999 při rekonstrukci Brazilského domu (Maison du Brasil), navrženého Le Corbusierem ve spolupráci s Luciem Costou (1954). V současné době je tento objekt místem kulturní, vědecké a ekonomické výměny mezi Francií a Brazílií. Při rekonstrukci budovy byla firma SirrahiGuzzini požádána o spolupráci na výrobě svítidel podle Le Corbusierových skic. Při tomto projektu se zrodila myšlenka vyrábět další svítidla podle původních Le Corbusierových návrhů.

Obr. 1.

Přímo-nepřímé nástěnné svítidlo Brésil pro kompaktní zářivky o příkonu 26 nebo 36 W může být vybaveno konvenčním nebo elektronickým předřadníkem. Tělo svítidla je vyrobeno technologií protlačovaného hliníku a kryty v dolní i horní části jsou z matovaného polykarbonátu. Svítidla jsou opatřena vlastním vypínačem.

LA ROCHE (obr. 2, obr. 3)

Design: Le Corbusier
La Roche je další svítidlo vycházející z původních Le Corbusierových návrhů. V nové podobě bylo představeno na veletrhu light&building ve Frankurtu nad Mohanem v roce 2002. Zmiňovaná svítidla byla ve svém původním provedení poprvé použita v pavilonu Espirit Nouveau, navrženém rovněž Le Corbusierem pro světovou výstavu v Paříži v roce 1925. Byla též zahrnuta v původním projektu vily La Roche, která v současné době slouží jako jedno ze sídel Le Corbusierovy nadace, založené v roce 1969.

Nosná část nástěnného svítidla La Roche je vyrobena z konstrukčního polymeru, jeho difuzní kryt je z hladkého pyrexového skla. Svítidla pro lineární zářivky o výkonu 8 nebo 24 W jsou vybavena elektronickými předřadníky. Barva svítidla je původní, navržená opět Le Corbusierem.

PAO, TAKO, KYO (obr. 4)

Design: Toshiyuki Kita
Uvedená řada interiérových svítidel pochází z dílny japonského designéra Toshiyuki Kity, jehož tvorba je silně ovlivněna původními japonskými řemesly.

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Hlavní část svítidel, stínidlo, je vyrobena z japonského ručního papíru zvaného washi. Tento papír se začal vyrábět ve středním Japonsku v oblasti Gofu. Původní výrobní postup s více než tisíciletou tradicí zahrnuje zpracování rostlinných vláken tradičními nástroji, máčení v řece a sušení na slunci. Papír washi se vyznačuje vysokou odolností a lehkostí.

Novou řadu svítidel tvoří stojanová svítidla Pao, nástěnná svítidla Tako a závěsná svítidla Kyo. Nosnou částí svítidel je drátěná konstrukce, potažená ručním papírem. Papírové stínidlo vytváří rozptýlené osvětlení a klidnou atmosféru, typickou pro východní kultury. Svítidla jsou určena pro běžné žárovky o výkonu 40 až 100 W.