časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky pro rok 2008

|

Ing. Petr Höchsmann, HALLA, a. s.
 
Společnost HALLA, a. s., pravidelně vystavuje na veletrhu Light+Building ve Frankfurtu nad Mohanem. Vzhledem k tomu, že veletrh, konající se jednou za dva roky, je v oblasti osvětlení nejvýznamnější v Evropě, směruje k této akci i přípravu novinek ve svém sortimentu. Vítá možnost porovnat svoji produkci s konkurencí a příležitost získat další zákazníky. Otevřený stánek (obr. 1) – nová koncepce firemní prezentace, který Halla pro letošní, pátý ročník veletrhu zvolila, se setkal s velkým zájmem návštěvníků.
 
Společnost HALLA zde představila i novinky, které jsou zařazeny v jejím katalogu.
 
Jde především o svítidla Serie 14, vyráběná v přisazeném (obr. 2) nebo závěsném provedení. Tato svítidla tvoří úzký rám z eloxovaného extrudovaného hliníkového profilu, v němž je vložen opálový difuzor, zajišťující rovnoměrné rozložení jasu po celé jeho ploše. Svítidla jsou k dispozici ve třech rozměrech: dvě varianty čtvercové – 600 × 600 mm, 900 × 900 mm a jedna kruhová – Ø 370 mm. Výška svítidla je 129 mm. Světelnými zdroji použitými ve svítidlech této řady jsou lineární zářivky T16 nebo kombinace kompaktních zářivek s halogenovými žárovkami, popř. halogenidovými výbojkami. Pro své optické vlastnosti jsou svítidla Serie 14 vhodná zejména do obchodních a reprezentativních prostor.
 
Další novinkou jsou svítidla Serie 24 (obr. 3), vyráběná pouze v závěsném provedení se dvěma lankovými závěsy o délce 2 000 mm. Tělo svítidla je sestaveno z eloxovaného hliníkového profilu a z ocelových částí lakovaných práškovou vypalovací barvou. Svítidla této řady jsou speciálně navržena pro akcentní (česky lépe zvýrazňující, nejde o kodifikovaný termín – pozn. redakce) osvětlování. Jsou osazena
dvěma až pěti světelnými zdroji (halogenové žárovky, halogenidové výbojky) instalovanými v přímce. Vhodná jsou především pro akcentní osvětlení v obchodních a reprezentativních prostorách.
 
Ve stánku byly také ukázány změny v konstrukci a designu svítidel některých řad. V Serii 02 byl doplněn nástěnný úchyt. Svítidla Serie 13 byla rozšířena o dvě kruhové varianty – Ø 310 mm a Ø 370 mm a jednu čtvercovou variantu o rozměru 900 × 900 mm (obr. 4). Serie 20 byla kompletně přepracována, přičemž úprava byla zaměřena na design a jednoduchost montáže. Rovněž byla předvedena varianta Serie 25 pro montáž do tříokruhové napájecí lišty.
 
Další informace o produktech z nabídky firmy Halla, zájemci naleznou na internetových stránkách www.halla.cz nebo v pobočkách firmy.
 
Obr. 1. Stánek společnosti Halla na Light+Building
Obr. 2. Přisazená varianta svítidla Serie 14
Obr. 3. Svítidlo Serie 24
Obr. 4. Kruhová varianta svítidla Serie 13