časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky firmy LUCIS

|

číslo 4/2004

Novinky firmy LUCIS

Firma Lucis, s. r. o., vznikla v roce 1999, kdy navázala na tradici českého výrobce svítidel, firmy Knížek a spol., s r. o. Výrobní program společnosti těží ze spolupráce s českými skláři. Hlavním rysem výrobků Lucis jsou stínidla svítidel z ručně foukaného třívrstvého skla splňující potřebné světelnětechnické parametry a vytvářející velmi příjemnou světelnou atmosféru. Svítidla ze široké nabídky jsou využívána pro osvětlování různých interiérů v soukromém i veřejném životě.

Obr. 1.

Elektrická výzbroj uvedených svítidel je standardně k dispozici ve třech variantách. Ta nejjednodušší a nejlevnější je určena pro osazení žárovkami, střední varianta je pro kompaktní zářivky s nízkoztrátovými předřadníky a třetí verze pro kompaktní zářivky s elektronickými předřadníky. Zakázkově jsou vyráběna svítidla se stmívatelnými elektronickými předřadníky.

Při příležitosti pátého výročí svého založení uvádí firma Lucis, s. r. o., na trh několik novinek, jež jsou zaměřeny na uplatnění nových světelných zdrojů a na zvýšení stupně krytí svítidel.

Obr. 2.

Svítidla řady Charon IP44

Svítidla řady Charon IP44 (obr. 1) byla vyvinuta podle požadavků zahraničních partnerů. V zemích západní Evropy je totiž oproti České republice třeba svítidla opatřit krytím vyššího stupně. Je tomu tak pro vysoké náklady na čištění a údržbu svítidel v základním krytí IP20. Svítidla Charon IP44 se skládají z bíle lakované ocelové montury a skleněného opálového nebo matového stínidla o průměru 280, 360, 415 nebo 500 mm. Lze je doplnit ozdobnými kovovými bíle lakovanými, chromovanými nebo mosaznými límci a nebo límci z korozivzdorné oceli. Na zvláštní přání lze vyrobit svítidla ve II. třídě ochrany se základní elektrickou výzbrojí osazenou žárovkami.

Svítidla řady Vega IP44

Svítidla řady Vega IP44 (obr. 2) jsou standardně vyráběna ve II. třídě ochrany. Těleso svítidla je z lakovaného ocelového plechu nebo z plechu z korozivzdorné oceli. Skleněné stínidlo vzhledu satén (jemně matované) opál mat je dodáváno ve třech tvarech – kulička, váleček, krychlička. Velikost svítidel umožňuje použít jen základní elektrickou výzbroj – žárovku s paticí E14.

Závěsné svítidlo Maia

Závěsné svítidlo Maia (obr. 3) je určeno pro osvětlování chodeb úřadů, škol, nemocnic i bytových domů s vyššími stropy. Skleněné těleso svítidla v provedení satén opál mat je zavěšeno na samonosném vodiči bílé barvy. Je k dispozici ve dvou délkách, 300 a 500ivkami 2 × 42 W. Na zvláštní přání může být stínidlo vyrobeno z nerozbitného materiálu typu satén organické sklo (tzv. plexisklo).

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Řada svítidel Atria

Svítidla řady Atria (obr. 4a, 4b) s přímo-nepřímým rozložením svítivosti a velkým světelným výkonem jsou vhodná k osvětlování větších interiérů. Jsou zhotovena ve verzi stropní, závěsné nebo stojanové. Svítidla Atria jsou určena pro kruhové zářivky T5 (průměr trubice 16 mm) o příkonu 55 a 60 W. Stropní a závěsná svítidla jsou osazena zářivkami 1 × 55 W + 1 × 60 W, stojanová svítidla 2 × 55 W + 1 × 60 W. Tělesa svítidel jsou vyrobena z lakované oceli nebo matného plechu z korozivzdorné oceli, světelně činná část je skleněná v provedení satén opál mat.

LUCIS, s. r. o.
Vídeňská 89
639 00 Brno
tel.: 543 248 881
fax: 543 248 882
e-mail: cejka@lucis.cz
http://www.lucis.cz

showroom
Hybešova 28
602 00 Brno
tel.: 543 215 566
fax: 543 215 567